Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

FAMU léto - - Každý čtvrtek letní kino na Pragovce - Praha

26.07.2018 - 09.08.2018 Praha

Pragovka po letošním úspěchu prvních čtyř večerů s letním kinem a filmy FAMU pokračuje v takto započaté dramaturgii i dalšími večery s filmy studentů této přední české filmové školy. První tři nadcházející večery budou navíc doplněné o krátké snímky projektu My Street Films.  (O projektu více viz: mystreetfilms.cz). Projekce už tradičně probíhají ve druhém zálivu Pragovky.Pro Pražáka představuje…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Kolbenova 923/34a, 190 00 Praha 9
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Pragovka po letošním úspěchu prvních čtyř večerů s letním kinem a filmy FAMU pokračuje v takto započaté dramaturgii i dalšími večery s filmy studentů této přední české filmové školy. První tři nadcházející večery budou navíc doplněné o krátké snímky projektu My Street Films.  (O projektu více viz: mystreetfilms.cz). Projekce už tradičně probíhají ve druhém zálivu Pragovky.

Pro Pražáka představuje Pragovka a její okolí krásný výlet do Ostravy, který však trvá metrem jen patnáct minut z Václaváku do stanice Kolbenova; do míst, kde se ulice jmenují zpravidla po tom, co v nich dávno zkrachovalo a v jejíchž postindustriálních prostorách působí silná umělecká komunita.

Záměrem tvůrců programu zdejšího letního kina je navázat na místní – pragováckou – uměleckou tvorbu převážně mladých tvůrců a obohatit ji o další, tedy filmovou dimenzi. 

Dramaturgie budoucích večerů se nyní lehce proměnila: vybrána byla konkrétní témata, která umožňují na půdorysu každého večera ukázat umělecky různorodé uchopení problému jednotlivými autory.  Zároveň budou první tři večery doplněny o prezentaci vítězných filmů projektu My Street Films, který podporuje začínající filmaře a propaguje dokumentární žánr nejen pořádáním přednášek známých dokumentaristů. Letošní léto máte po celé Praze možnost vidět to nejlepší z MSF filmů a na stránkách projektu můžete přihlásit svůj krátký film i vy a projet si letní turné třeba hned příští rok!

Touto přehlídkou krátkometrážních filmů studentů FAMU chce její hlavní iniciátor a organizátor Petr Buňata umožnit pražským divákům, aby se s málo dostupnou tvorbou současné mladé generace FAMU seznámili.

 

V případě nepříznivého počasí se promítá uvnitř budov Pragovky. 
V areálu je možnost využít občerstvení v přilehlé kavárně-baru.

Vstupné: Zdarma.

 

Přehled večerů a promítaných filmů:

 

26. 07. 2018, od 21:00:  FAMU léto V – "Čas letí"

 

Tento večer má podtitul "Čas letí" - promítány budou sice jen dva filmy FAMU, ale právě čas je jejich společným jmenovatelem – a to ve spojení s jejich experimentální formou, kupř. zrychleným pohybem kamery, multiplikací obrazů, atd. Ve výsledku tak jejich čas plyne zdánlivě rychleji, než jak ukazují hodiny.

 

Všechno má svůj čas / Everything Has Its Own Time  (2017) – r. Viola Ježková, 29min

 

Čas životní i filmový jako něco vetkaného do jednoho obrazu nám předkládá experimentálně pojatý film, ve kterém jsou obrazové vrstvy často kladeny přes sebe a do sebe míchány zvukové stopy. Velmi osobní dokument se v poetické zkratce stává poznáním paměti, vědomí i očekávání budoucího jako neoddělitelně spojených skutečností. Před očima – pomyslným kinematografickým zrakem – nám defilují výjevy z minulosti i záběry aktuálně všední a ve voiceoveru recitují vnitřní hlasy útržky básní či opakují fragmenty dávných dialogů těch, kteří nás třeba už opustili, ale nenechali nás samotné.(MFDF Ji.hlava)

 

 

Na věčné časy - Relikty architektury socialistické éry / Built to Last - Relics of Communist-era Architecture   (2017) – r.  Haruna Honcoop, 60min

 

Série deseti krátkých experimentálních filmů , které utváří audiovizuální mozaiku, jež mapuje poválečnou architekturu socialistické éry v jedenácti zemích východní Evropy (Moskva, Berlín, Bratislava, Budapešť, Bukurešť, města v Polsku, České republice, Srbsku, Kosovu a Albánii, a v Bulharsku). Časově pokrývá počátky stalinistické architektury, sorelu, přes brutalismus, high-tech a socialistickou modernu až do zlomového roku 1989.(FamuFest) 

 

Večer nazvaný "Čas letí" zahájí tři krátké filmy projektu My Street Films  (mystreetfilms.cz), kterým bude předcházet stručný úvod od zástupce projektu, který filmy a koncept MSF představí. Byly zvoleny takové snímky, které tematicky reflektují a doplňují výše uvedené hlavní filmy tohoto večera:  

- Stopovaná (r. Petra Krejčová, 2015, 4min) – K čemu jsou velké bílé šipky směřující do sklepů, namalované na plzeňských domech? Uhlí, větrání, správný směr? Detektivní pátrání po Plzeňácích, kteří vědí. 

  • Kolotoč (r.  kolektiv autorů, 2014, 3 min) – Když studentům umění nestačí běžný kolotoč na pouti, zbývá už jen billboard.

- Hotel Praha (r. Linda Kallistová Jablonská, 2014, 5min) – Stálo něco v pozadí rozhodnutí zbořit Hotel Praha, obří socialistickou budovu s architektonickou hodnotou? A co na to obyvatelé z okolí?—————————————

 

 02. 08. 21:00 FAMU léto VI -  "(F)ANIMÁKY, aneb Animované  filmy pro dospělé" 

 

Pestrý mix krátkých animovaných filmů, které svými provokativními tématy, filmovou řečí a autorsky osobitým vizuálním zpracováním rozhodně nepatří mezi takzvané pohádky na dobrou noc a které nemusí být dětem promítány. Zato jsou tyto "FANIMÁKY" vhodné pro všechny vnímavé dospělé.

 

Bloody Fairy Tales / Bloody Fairy Tales (2018) – r. Tereza Kovandová, 8min

 

Z pohádky do pohádky aneb veselé gore hrátky – tak by se dala charakterizovat černohumorná revize lidových báchorek, ve které dojde na sex s prasetem, ocicmávání žab i bolestivý pád sličné princezny z jejího vězení ve vysoké věži.(Festival otrlého diváka) 

 

MASO / Meat (2013) – r. Tomáš Pavelek,  8min

Špíček, pívo, slanina a buřt, pívo, kuře, kůrčička, klobásek, salámek a pívo. Pívo, PÍVO, moře PÍVA a taky buřt… cože?(FamuFest). 

 

Rybáři/ The Fishermen (2016) – r. Bára Anna Stejskalová, 10min

Krátký loutkový film o manipulaci a udržení si vlastního já v dnešní technologické době vyprávěný skrz příběh o rybáři, který jednoho dne vyloví ze zamrzlého jezera kostlivce. Utíká před ním a schovává se ve tmě, kde hledá útěchu v laciné zábavě. Skutečnost však škrábe na okno a rybářův úkryt se rychle stává noční můrou. Manipulace, lidskost, loutkovitost - to jsou hlavní témata filmu.(FamuFest) 

 

Bloody Merry Christmas / Bloody Marry Christmas(2007) – r. Jan Cechl, 12min

Hororový kraťas o útoku vánočního vraha se může směle zařadit po bok štědrovečerních hororů jako Tichá noc, smrtící noc (1984). Film, po jehož zhlédnutí budete od Ježíška chtít jen jedinou věc – motorovou pilu.(Festival otrlého diváka) 

 

V popelnici/ In a Dumpster (2017) – r. Daria Kascheeva, 3min

Krátká animovaná hororová utopie o vztahů města, člověka a odpadků.(FamuFest) 

 

Přepadení/ Assault (2012) – r. Jan Saska, 2min

Krátká animovaná groteska o nepovedeném bankovním přepadení.(Anifilm) 

 

Food/ Food (2017) – r. Michaela Mihalyi, 2min

Snídaně, oběd, večeře. Ráno, poledne, večer. Začátek, prostředek a konec. S připomenutím toho, že láska prochází žaludkem, hledá film FOOD paralely mezi stravovacími a namlouvacími rituály a využívá přitom ploškové animace i ohýbaného papíru, čímž klasické plošce dodává další rozměr.(Anifilm)   

 

Woo-hoo!/ Woo-hoo! (2018) – r. Dávid Štumpf, 7min

Navzdory názvu tento snímek využívající pixilaci vypráví o neradostném randění. Pomocníkem v navazování vztahů je pro hrdinu s koňskou hlavou svérázná seznamovací aplikace připomínající staré osmibitové hry. Ani nejlepší seznamka ale nedokáže předvídat reakce jednorožců, za které se někdy máme.(Anifilm)  

 

Usnula jsem/ A Tear is Needed (2008) – r. Kristina Dufková, 17min

Stará mexická legenda varuje, že když usnete na náhrobním kameni, můžete se propadnout do říše mrtvých. To ovšem malá Miroslava neví a nechtěně na pohřbu své tety na jednom z hrobů usne... Právě o tomhle dobrodružství vypráví ve svém animovaném filmu režisérka Kristina Dufková.(oficiální text distributora) 

 

Bonusy večera:

 

Fabulous World – Dospívání (Vítej v pubertě) / Fabulous World – Adolescence 

(2014) – r. Anna Heribanová, 4min

 

Dokonale vyhladit / Wipe out Perfectly  (2016) – r. Žofie Zajíčková, 4min

 

Animované filmy FAMU představí s Petrem Buňatou Alexandra Hroncová ze Studia FAMU. Večer zahájí dva krátké filmy projektu My Street Films  (mystreetfilms.cz), kterým bude předcházet stručný úvod od zástupce projektu, který filmy a koncept MSF představí. Byly zvoleny takové snímky, které tematicky reflektují a doplní výše uvedené hlavní filmy tohoto večera:

 

- Na Knížecí (r. Taťána Rubášová, 2014, 5min). - Dříve tam byla alej, stromy. Dnes výhled z okna plní autobusy a hluk. Žádné dobové fotografie a dokumenty by nedokázaly popsat dům tak, jak ho vnímá člověk, který v něm žije celý svůj život. Vzpomínky, radost i smutek v pěti minutách.

- ČHOS (Československé hraničářské a obranné společenství, r. Marie Lukáčová, 2015, 10min). Svérázná reflexe neoliberalismu tváří v tvář starým předválečným pevnostem a dnešním obráncům jejich hodnot. Film je vhodné zhlédnout.

 

—————————————————

 

09. 08. 2018 . 20:45 FAMU léto VII. - "Teplé léto FAMU"

 

Léto je teplé. My toto přirovnání použijeme pro název večera, aniž bychom se někoho z LGBT komunity chtěli dotknout. Naopak, Pragovka je otevřená všem lidem, bez rozdílu sexuální orientace. Nadsázka a odlehčení však snad nevadí. A tak doufáme, že tento večer bude vlahý a teplý.

 

Strip/ The Strip (2015) – r. Kateřina Turečková, 10min

Intimní pohled do vztahu dvou dívek. Jedna z nich je striptérka a tu druhá s tím má problém.(iShorts) 

 

Post Love Story/ Post love Story (2017) – r. Elísabet Elma Gu?rúnardóttir, 20min

Naše představy se občas nesetkávají se skutečností a své o tom ví mladá dívka z Německa, která přijíždí za svou přítelkyní do České republiky. Bez přátel, ale zato s velkým citem, který k partnerce chová, musí přijít na to, jak si v novém prostředí najít místo. (Mezipatra) 

 

I’m So Tired of Being Alone / I’m So Tired of Being Alone (2017) – r. Jakub Jirásek, 27min

Třiadvacetiletý Louis se po dlouhé době setkává se svým dříve nejlepším přítelem, do kterého je platonicky zamilovaný. Spolu s Louisovou kamarádkou vyráží na venkov, kde by si všichni rádi odpočinuli od svých městských životů. Podaří se trojici postav vyřešit dlouhodobý pocit osamělosti?(Mezipatra) 

Roma Boys - Příběh lásky / Roma Boys - The Love Story (2009) – r. Rozálie Kohoutová, 30min

Polo-dokument o trojí diskriminaci a scénáři mladého romského aktivisty, který říká, že nástrojem pro změnu pohledu na homosexualitu v jeho komunitě může být právě filmový příběh.(Mezipatra) 

Filmy představí s Petrem Buňatou Alexandra Hroncová ze Studia FAMU.  

Večer bude otevřen dvěma krátkými filmy z festivalu My Street Films  (mystreetfilms.cz), kterým bude předcházet stručný úvod od zástupce projektu. Byly zvoleny takové snímky, které tematicky reflektují a doplní výše uvedené hlavní filmy tohoto večera:

 

- Černý most (r. Širín Nafariehová, 2017, 8min). - Jak barva pleti poplete hlavu i "náckovi". Aneb: Člověk pozná sám sebe jen do té míry, do jaké pozná svět. - Johann Wolfgang von Goethe 

- Já a krása(r. kolektiv autorek, 2017, 7min). Vydejte se na hranici mezi krásou a kýčem, sběratelstvím a hromaděním a podívejte se do ulic městečka a do skříní jeho obyvatel. Jak vypadá vaše tajná sbírka krásy, a lásky?

 

 

Další večery s filmy FAMU budou následovat.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kontakt pro novináře: Petr Buňata +420602960373,  Petr.bunata@seznam.cz

Za Pragovku odpovídá: Lucie Nováčková +420728358969

 

Fotogalerie:

bude dodána na vyžádání.

 

Další akce v okolí

Přivítejte na Pražském hradě máj sk…

01.05.2024 - 01.05.2024
Svatováclavská vinice v…

První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého…

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete