Statistika našeho portálu

  • 102 245 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Farmářské slavnosti 2015 startují v Hostětíně!

27.06.2015 Hostětín

Farmářské slavnosti 2015 startují! Jako první otevře své brány Moštárna Hostětín.Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá koza. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství další ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin.Pro širokou veřejnost se během léta otevřou…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Farmářské slavnosti 2015 startují!

Jako první otevře své brány Moštárna Hostětín.

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá koza. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství další ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin.

Pro širokou veřejnost se během léta otevřou čtyři farmy v různých krajích České republiky a Národní zemědělské muzeum v Praze a připraví pro návštěvníky nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmě a vzniku kvalitních regionálních potravin. Letošní Farmářské slavnosti budou zahájeny 27. června v srdci Bílých Karpat, v Moštárně Hostětín ve Zlínském kraji.

Moštárna v Hostětíně vznikla v roce 2000 díky úsilí ochránců přírody a ekologických zemědělců. Navázala na projekt mapování a záchrany krajových odrůd ovoce v Bílých Karpatech, do kterého se na počátku 90. let zapojili jednotlivci i nevládní organizace sdružené pod hlavičkou Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat. Sdružení podporuje zdejší ovocnářství s cílem zachovat jedinečný genofond krajových odrůd ovocných dřevin.

Hostětínský mošt, který se vyrábí převážně v bio kvalitě, nadchnul zákazníky po celé republice i v zahraničí. V současné době ho lze koupit nejen v prodejnách s biopotravinami či se zdravou výživou, ale také v supermarketech. O kvalitě hostětínských produktů svědčí i několik ocenění. Zdejší jablečný mošt získal prestižní cenu Česká biopotravina roku 2002. Je také nositelem značky Regionální potravina.

Na programu první Farmářské slavnosti budou prohlídky výrobního závodu moštárny a sadů, spousty her a kvízů o farmaření, tradiční farmářský trh s lokálními potravinami, kuchařská show s potravinami, které se pyšní známkou kvality Klasa, a mnoho dalšího. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat dobroty z produkce moštárny i dalších farmářů z okolí nebo vyzkoušet si svou šikovnost na simulátoru dojení krávy či jízdy na býkovi.

Ministerstvo zemědělství chce projektem podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov, jako určitě zajímavější alternativu k trávení volného času v obchodních centrech nebo u počítačů. Cílem je přiblížit veřejnosti život našich sedláků a ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání. Současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku.

Ministerstvo zemědělství chce také veřejnosti přiblížit kvalitní potraviny a představit místní drobné chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlný způsob nákupu poctivých potravin se zaručeným původem, například čerstvé zeleniny, mléka a mléčných výrobků, drůbeže, králičího masa, živých ryb a jiných produktů přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu.

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma.

Další Farmářské slavnosti:

18. 7. Biofarma Sasov (Vysočina)

8. 8. Kozí farma Pěnčín (Liberecký kraj)

15. 8. Farma Moulisových (Plzeňský kraj)   

19. 9. Národní zemědělské muzeum (Praha)

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. duben

Dnes má svátek Jaroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete