Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Festival Ibérica: „Entre los Gallos“

13.08.2013 - 17.08.2013 Letovice

Desáté pokračování festivalu španělské kultury Ibérica 2013 představí mezi 13. a 17. srpnem své umělce na koncertech v Praze, Brně, Boskovicích a Letovicích. Oslava desátého výročí festivalu proběhne za přítomnosti opravdových flamenkových legend - dlouholetého klíčového spoluhráče Paca de Lucíi, flétnisty a saxofonisty Jorge Parda, a kytarového virtuóza par excellence Gerarda Núneze ve…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Desáté pokračování festivalu španělské kultury Ibérica 2013 představí mezi 13. a 17. srpnem své umělce na koncertech v Praze, Brně, Boskovicích a Letovicích. Oslava desátého výročí festivalu proběhne za přítomnosti opravdových flamenkových legend - dlouholetého klíčového spoluhráče Paca de Lucíi, flétnisty a saxofonisty Jorge Parda, a kytarového virtuóza par excellence Gerarda Núneze ve společnosti fenomenální tanečnice Carmen Cortés.

Morenito de Triana a Mateo el Gallito, to jsou dvě španělská jména, která si vydobyla uznání ve flamenkovém světě. Ne každý však asi ví, že se pod těmito uměleckými pseudonymy skrývají slovenští sourozenci Stanislav a Matúš Kohútkové. Toto bratrské duo už dlouhá léta ukazuje, že prvotřídní flamenkoví hudebníci a tanečníci nemusí pocházet vždy z kolébky flamenka, Španělska.

Projekt Entre los Gallos je intimním pohledem bratří Kohútků na různé formy flamenka a jeho tři stěžejní složky – cante (zpěv), baile (tanec) a toque (kytara), doplněné zvukem klavíru či cajónu.

Kytarista Morenito de Triana (Stanislav Kohútek) se formoval u španělských kytarových mistrů Gerarda Nuneze, Nina de Pury a Jose Manuela Tunely a v roce 1999 účinkoval na speciální akci pro Septet největší hvězdy flamenka Paco de Lucíi při příležitosti jeho pražského koncertu. Od roku 2002 působí jako první kytarista ve skupině světoznámého tanečníka Juana Polvilla, se kterým se představoval na flamenkových událostech ve Španělsku, Francii, Itálii, Německu, Rusku, Japonsku, Kostarice, Peru nebo Polsku. Od roku 2008 spolupracuje na aranžích a hraje v muzikálu Carmen po boku Lucie Bílé.

Mateo El Gallito (Matúš Kohútek) je jednou z ceněných obchodních značek slovenského flamenka. Je vyhledávaným flamenkovým tanečníkem, zpěvákem, perkusistou, klavíristou a skladatelem. Tanec studoval na prestižní flamenkové akademii "Contratiempos" v Málaze, aby se stal jedním z nejváženějších vyslanců království flamenca ve východní a střední Evropě. Spolupracoval mimo jiné se světoznámou zpěvačkou Timnou Brauer & Elias Meiri Ensemble, stejně jako i s význačným flamencovým tanečníkem Juanem Polvillo. Jeho vlastní tvorba by se dala definovat jako hudba inspirovaná flamenkem, ale žánrově zasahující i do jazzu, latin a world music.

Bohatý doprovodný program okoření festivalové dění projekcemi španělské a iberoamerické kinematografie, výstavou španělské výtvarnice Carmen Cólogan, ochutnávkami španělských vín a delikates nebo večerními fiestami. Milovníky módy čeká flamenkový bazar v Zámeckém skleníku, zájemce o zdokonalení se ve španělštině zase intenzívní kurz španělštiny pod vedením rodilých mluvčích, organizovaný španělskou kulturní asociací SPAINART. Více informací na www.iberica.cz.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete