Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Festival světla v Praze - SIGNAL

12.10.2017 - 15.10.2017 Praha

Dvacítku světelných instalací SIGNAL festivalu doplní tři nejzajímavější díla vybraná z veřejné výzvyJedním z nich je instalace HEARDT, která do Prahy míří přímo z festivalu Burning ManSIGNAL festival, který v říjnu oslaví páté výročí, se bude konat od čtvrtka 12. do neděle 15. 10. a nabídne dvacet světelných instalací. Program SIGNAL festivalu budou i letos tvořit díla českých a světových…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Dvacítku světelných instalací SIGNAL festivalu doplní tři nejzajímavější díla vybraná z veřejné výzvy

Jedním z nich je instalace HEARDT, která do Prahy míří přímo z festivalu Burning Man

SIGNAL festival, který v říjnu oslaví páté výročí, se bude konat od čtvrtka 12. do neděle 15. 10. a nabídne dvacet světelných instalací. Program SIGNAL festivalu budou i letos tvořit díla českých a světových osobností oboru světelného umění. Poprvé je doplní i díla vycházející z veřejné výzvy, kterou festival zveřejnil na jaře. Do nově vzniklé sekce SIGNAL CALLING vybralo programové oddělení festivalu instalaci Anonymous Illusion studentů ateliéru Mileny Dopitové na AVU, dílo Hladina uměleckého kolektivu Blok_4 a unikátní instalaci HEARDT autorů Anny Feyrerová, Báry Anny Stejskalové, Richarda Dobřichovského a Tomáše Bukáčka. Ta se stala historicky prvním českých dílem, které dosáhlo na Honoraria grant vypisovaný festivalem Burning Man a dostalo tak možnost se na slavném uměleckém festivalu v Nevadské poušti prezentovat. Návštěvníci SIGNAL festivalu budou moci vidět HEARDT po jeho americkém úspěchu v Praze zcela poprvé.

Sekce SIGNAL CALLING objevuje zajímavé projekty zejména mladší generace českých umělců, kteří se věnují práci se světlem a neotřelým způsobem upozorňují na zajímavá místa na území Prahy. Projekty byly do sekce vybrány v rámci otevřené výzvy, do které se mohl přihlásit každý umělec či umělecká skupina dlouhodobě tvořící na území České republiky. "Podpora studentů a mladých umělců je pro SIGNAL festival jednou ze stěžejních priorit. Máme v Čechách velmi kvalitní tvůrce a měli bychom jim umožňovat častější prezentaci jejich děl veřejnosti. Za tímto účelem vznikla platforma SIGNAL CALLING, která bude prezentovat vybrané instalace nejen návštěvníkům festivalu z řad široké veřejnosti, ale i zahraničním odborníkům, kteří přijíždějí na SIGNAL festival "scoutovat" nadějné umělce pro zahraniční festivaly," říká programový koordinátor SIGNAL festivalu Matěj Vlašánek.

Nejočekávanějším dílem nové sekce SIGNAL CALLING je bezpochyby světelná instalace HEARDT autorů Anny Feyrerová, Báry Anny Stejskalové, Richarda Dobřichovského a Tomáše Bukáčka. Toto trojrozměrné světélkující srdce reagující barvami na hudbu hranou z připojeného klavíru mělo svou světovou premiéru na konci srpna na proslulém americkém festivalu Burning Man. Instalace HEARDT bude k vidění v Haštalské ulici.

Studenti ateliéru Mileny Dopitové na AVU vytvořili pro SIGNAL festival dílo Anonymous Illusion, které využije základní funkce projektoru ve spojení s přítomnými návštěvníky. Po vstupu do zdánlivě intimního prostoru na Ovocném trhu se diváci nečekaně stanou předmětem uměleckého díla. Snímat je bude hned několik kamer a obraz i zvuk bude živě přenášen na přilehlá velkoformátová plátna. Návštěvníci se tak nevědomky ocitnou v nadživotní velikosti ve středu pozornosti kolemjdoucích. Anonymous Illusion připomíná, že přestože vnímání digitálního světa, technologií a sociálních sítí se může zdát zcela oddělené od reality, opak se stává pravdou. Oba světy se totiž stále častěji propojují.

Umělecký kolektiv Blok_4 ve složení autorů Tomáš Bukáček, Filip Marek, Adam Mach a Luboš Rezler uzavírá trojici instalací sekce SIGNAL CALLING. Blok_4 vystaví v Zrcadlové kapli Klementina dílo Hladina, které pracuje s fenoménem optické iluze oscilace vln. Instalace bude připomínat světelnou krajinu vln, která se neustále proměňuje a deformuje vnímání času, až se zdá, že se čas zcela zastavil. Tento vizuální zážitek umělci ještě prohloubí zvukovou složkou, která bude instalaci doprovázet duněním a jemně se proměňujícími basovými tóny. Světlo, prostor a čas jsou pro tvůrce velkým zdrojem inspirace a není proto divu, že právě tyto elementy stojí v centru pozornosti jejich audiovizuálních instalací a light designových realizací.

V rámci svého malého jubilea připravuje SIGNAL festival pro své návštěvníky hned několik zásadních novinek a změn. Tou nejvýraznější je vytvoření dvou oficiálních tras festivalu: trasa Centrum a trasa Vinohrady. Druhou novinkou je galerijní zóna, skládající se ze čtyř originálních a v některých případech veřejnosti výjimečně dostupných vnitřních prostor, které budou hostit světelné instalace. Galerijní zónu bude možné navštívit po zakoupení pásky v hodnotě 100 Kč. Páska pak bude opravňovat ke vstupu do všech čtyř míst. Vstupné lidé zaplatí stejně jako v loňských letech i k videomappingu, který vyžaduje použití 3D brýlí. Cena zůstane na 50 Kč za vstup. Venkovní části SIGNAL festivalu pak zůstávají přístupné zdarma.

Patronát nad sekcí SIGNAL CALLING převzala pro letošní ročník festivalu ČT art.

Doprovodný program / Off program:

I. Erik Sikora: Postinternetový sprej
12 - 15. 10
od 19:00
Strossmayerovo náměstí
Vstup zdarma

Snem Erika Sikory jakožto Džumělce je vyvinout nový formát papřednášky, ideálně tak trochu papechakuchovský a patedXovský. Papřednášky se týkají obhajoby vlastního života. Obsahově jde o skloubení učitelských sklonů se sklony k zachraňování světa, případně se sklony k uvažování nad zbohatnutím během zachraňování světa. V případě nezbohatnutí z vlastních nápadů Džumělec tyto nápady upcykluje do písniček, kterými vyplňuje trapné přestávky. Tajným důvodem této papřednášky ve veřejném prostoru je snaha o získání většího množství lajků jako v sociální bublině. Jednou z tematických vychytávek je prezentace postinternetového spreje, který skutečně existuje a souvisí se světlem. S tématikou festivalu světla souvisí i leitmotiv přednášky - samotné vysvětlování.

II. Samsung Story Cube
12. – 15. 10.
19:00 – 24:00
náměstí Republiky
Vstup zdarma

Jsou příběhy, které Vás vtáhnou do děje. Jsou lidé, kteří Vám otevřou oči. A jsou místa, kde se Vaše sny změní ve skutečnost. 3 příběhy, 3 sny. Přijďte vytvořit ten Váš! Sněte, prožívejte, tvořte velké věci – Samsung Story Cube.


III. Canon Foto Hub
12. – 15. 10.
Staroměstské náměstí
Vstup zdarma

Součástí letošního SIGNAL festivalu je i interaktivní stánek Canon Foto Hub. Navštívit ho můžete každý festivalový večer. Vyzkoušejte si nejnovější Canon produkty, které dovedou vytěžit maximum z low light fotografování a vytiskněte si pořízené fotografie na domácích Canon tiskárnách. Přesvědčíte se tak nejen o jejich kvalitě, ale i o jednoduchosti ovládání Canon systému SHOOT REMEMBER SHARE. Vytištěnou fotografii na památku si můžete odnést i z připraveného fotokoutku. Nezapomeňte si zkusit i malování světlem. V sobotu 14. 10. od 20:00 si pak nenechte ujít Canon instameet s tématem low light pod vedením Canon fotografa Tomáše Třeštíka. Součástí instameetu je i odborná přednáška a prohlídka města plného světelných instalací SIGNAL festivalu pod jeho vedením.

Kromě zmíněných aktivit probíhá na Instagramu i low light fotosoutěž SIGNAL FESTIVAL, Autoři tří nejlepších low light snímků ze SIGNAL festivalu, které budou publikovány na Instagramu pod #CanonSignalFestival a @canonczsk, získají hodnotné fotografické low light balíčky.

IV. Optický telegraf / Optical Telegraph, 2017, studenti Střední průmyslové školy grafické v Praze, studenti katedry fotografie, FAMU, Hynek Alt
12. 10., 20:00
údolí Botiče
Vstup zdarma

Procesuální performance Optický telegraf navazuje na historický vývoj telegrafu, konkrétně na období svázané s takzvaným semaforovým nebo optickým telegrafem, který předcházel později hojně využívanému vynálezu elektrického telegrafu a morseovy abecedy. Skládal se ze série věží, z nichž každá byla opatřena systémem signalizací a operátorem, který měl předchozí a následující věž na dohled.
Právě na tento komunikační mechanismus navazuje performance Optický telegraf, odehrávající se v prostředí potoku Botiče v pražských Nuslích. Studenti Hynka Alta vytváří živý řetěz, který odkazuje právě k dříve používané řadě věží. Tímto způsobem si za pomocí elektrických loučí a semaforové abecedy studenti posílají vzkaz, nejdříve z jedné strany na druhou, vzápětí opačně.

V. Kafka 4ever
13. 10., 18:00 – 22:00
Spálená
Vstup zdarma

Site specifik pásmo kolem pomníku Franze Kafky, které se nutně nenese v úplně vážném tónu. Socha Jaroslava Róny ožije videomappingem, který pracuje s prvky Kafkovy tvorby. Jeho rukopisem, motivy, čtenými citáty a úryvky Kafkových textů (herec Jan Slovák). Socha se rozpohybuje, mění plᚡ, Kafka komunikuje s diváky, klade jim otázky, hledá své přátele.
Večer u pomníku doprovodí živá hudba jidiš kapely, fotopoint "Vyfoť se jako Kafka" a procházka po Kafkových stopách.

VI. BYOB
13.10 - 20:00 – 4:00
Chemistry Gallery
Vstup zdarma

Bring Your Own Beamer je jednonoční výstava, večírek a místo pro setkání lidí se zájmem o vizuální produkci, sdílení nápadů a kontaktů. VJský kolektiv KinocirKus proto již popáté pořádá Bring Your Own Beamer pro pražské publikum. Z celého světa přijíždí přes 30 VJů a vizuálních artistů se svými instalacemi, které budou rozmístěny po celé rozloze prostoru. Na hlavním podiu vás budou čekat audiovizuální představení od renomovaných Vjs.

VII. Transmit festival
13. – 14. 10.
CAMP
Vstup zdarma

Transmit je platforma pro digitální kulturu, audiovizuální umění, vzdělávání a technologie. Jeho celoroční aktivita vrcholí 13. a 14. října, kdy se koná Transmit Festival. Program festivalu se skládá z přednášek, audiovizuálních performancí, výstav, projekce a hudebních vystoupení.

raster showcase:

Byetone
14. 10.
22:00 - 23:00
CAMP
Vstup zdarma

Limitovaná speciální AV live performance s využitím 8k projekce v prostoru CAMP (IPR PRAHA).

Grischa Lichtenberger (live), Kyoka (live), Baby-Vulture (DJ set)
14. 10. – 15. 10.
23:00 – 8:00
Ankali
Vstupné: 350 Kč (při zakoupení vstupenky na showcase Raster Noton získáte pásku do galerijní zóny SIGNAL festivalu zdarma)

Hudebním vyvrcholením letošního ročníku projektu Transmit je hudební showcase německého record labelu raster-media. Ten zároveň pod svým původním jménem raster-noton prezentuje na SIGNALu svoji instalaci White Circle, která vznikla k dvacetiletému výročí působení labelu na poli audiovizuálního umění. Vstupenky jsou k zakoupení v předprodeji na GoOut.cz nebo v místě konání akce před jejím začátkem.

VIII. Tichotání, Tichý svět
15. 10., 19:00 – 23:00
Cihelná
Vstup zdarma

Minikurz znakového jazyka trochu jinak. Přijďte si vyzkoušet světelné znakování a seznamte se s Tichým světem.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Velká a Malá Amerika autobusem 2024…

27.07.2024 - 27.07.2024
Smíchovské nádraží

Prozkoumejte s námi vápencové lomy kousek za Prahou. Podíváme se k zatopenému lomu a projdeme podzemní štolou.…

Nizozemský orchestr mladých v Praze…

28.07.2024 - 28.07.2024
Kostel sv. Šimona a Judy

Nizozemský orchestr mladých (JON) s Rosanne Philippens a dirigentem Jurjenem Hempelem.

Letní staré hudby 2024 - Fantasia P…

29.07.2024 - 29.07.2024
Trojský zámek

Vášeň a touha v portugalských operách a písních 18. století

Das Sommerkino letní kino na Pragov…

30.07.2024 - 30.07.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete