Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

9. ROČNÍK FILM A ARCHITEKTURA

30.09.2020 - 07.10.2020 Praha

Dvacítku filmů o architektuře, urbanismu a designu představí již devátý ročník festivalu Film a architektura, který se uskuteční od 30. září do 7. října ve 22 městech po celé České republice a na Slovensku.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Filmový festival přiveze mimo jiné světovou premiéru snímku o unikátní dánské spalovně jednoho z nejvýznamnějších současných architektů Bjarke Ingelse, kterého časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Nebudou chybět ani online debaty a diskuze s osobnostmi světové architektury či hudební večer, jenž představí zajímavé videoklipy spojené s architekturou. 

Devátý ročník festivalu nese podtitul Skryté příběhy a uvede výběr autorských filmů, které odkrývají příběhy a problémy, jež s sebou architektura a urbanismus mohou přinést. "Architektura neexistuje bez člověka. Za zdmi staveb i urbanistickými plány se skrývají lidské příběhy, které vybrané snímky odkrývají," představuje koncept dramaturgyně festivalu Martina Freitagová.

Světové premiéry v Praze

Festival letos uvede hned několik celosvětových premiér. Na trase New York – Kodaň – Praha se ve středu 30. září poprvé před zraky diváků promítne Making a Mountain, snímek o unikátní spalovně Amager Bakke v Kodani od dánského ateliéru BIG Bjarke Ingelse. Proslulé studio v projektu skloubilo spalovnu odpadu se sjezdovkou pro lyžaře i horolezeckou stěnou. Po promítání si budou moct návštěvnici online popovídat přímo s Bjarkem Ingelsem. "O snímek jsme usilovali od začátku letošního roku a máme obrovskou radost, že se nám podařilo dostat mezi tři metropole světa, kde bude film uveden premiérově," říká Martina Freitagová.

O premiéry nebude nouze ani další festivalové dny. Návštěvníci mohou vyrazit na čerstvě dokončený snímek Aalto o legendě moderní architektury z Finska Alvaru Aaltovi nebo se vydat na netradiční architektonický road trip Tokyo Ride s jedním ze zakladatelů celosvětově uznávaného studia SANAA. Snímek natočila v současnosti nejslavnější dvojice filmařů architektury Ila Bêka a Louise Lemoine. 

Ženy v architektuře

Festival jednu sekci věnuje výrazným ženám v architektuře, které zůstávaly po dlouhou dobu skryté ve stínu svých mužských kolegů. Inspirativní dokument City Dreamers vypráví příběh o čtyřech osobnostech 20. století (Phyllis Lambert, Denise Scott Brown, Cornelia Hahn Oberlander a Blanche Lemco van Ginkel) a jejich inovativním pohledu na roli architektury a města, kde síla komunity převyšuje význam jednotlivých budov. Festival uvede také dokumentární portrét Evy Jiřičné či snímek Gray Matters o irské designérce a architektce Eileen Gray, jejíž nadčasový nábytek obdivují architekti od 20. století do současnosti. Na filmy bude navazovat online debatní panel s významnými osobnostmi světové architektury. Online se s Prahou v kině Světozor spojí také kurátorka britské V&A Olive Horsfall Turner, které jako první muzeum na světě archivovalo část komplexu sociálních bytů Robin Hood Gardens, které byly zbourány. Tento jedinečný počin byl mimo jiné součástí výstavy na Bienále architektury v Benátkách v roce 2018. 

 

Festival v regionech

Festival proběhne ve 22 městech po celé České republice a na Slovensku. Ve vybraných městech včetně Prahy bude k vidění například snímek Ztracený architekt Ernst Wiesner, který představí příběh tohoto významného architekta s československými kořeny, jenž byl žákem Adolfa Loose.

Vydejte se společně s námi na devátou filmovou pouť po známých i neznámých stavbách a seznamte se s výjimečnými počiny lidí, kteří svůj život zasvětili architektuře. Kde a kdy? V pražském kině Světozor a CAMPu od 30.9. do 7.10. a ve vybraných regionálních městech. 

 

O festivalu

Festival Film a architektura podněcuje diskuze o architektuře a urbanismu prostřednictvím kurátorského výběru projekcí mezinárodních i českých autorských dokumentů, uvedených většinou v české premiéře a doprovázených debatami s uznávanými režiséry, architekty či urbanisty. Přispívá k debatám o podobě měst, důležité pro další rozvoj naší společnosti. Díky veřejnosti dostupnému a srozumitelnému médiu festival oslovuje nejenom širokou veřejnost a zvyšuje její zájem o architekturu, ale také skupinu zodpovědnou za rozvoj města, se kterou chce vést debatu o možnostech nových přístupů v architektonické praxi. Festival se již tradičně koná také v Brně, Hradci Králové, Olomouci, ve Zlíně a dalších bezmála třiceti městech v ČR i na Slovensku. Festival běží souběžně s festivalem Den architektury, který letos slaví 10 let od svého vzniku. I letos ve spolupráci s My Street Films produkuje vlastní krátkometrážní film. Pořadatelem obou festivalů je spolek Kruh, jenž se věnuje propagaci současné světové i české architektury. Více informací najedete na www.filmarchitektura.cz.

 

O Kruhu

Spolek Kruh, který letos slaví 20 let, se věnuje propagaci architektury. Vznikl jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění na Škole architektury v roce 2001, v reakci na nedostatek informací o současné architektuře. Hlavním cílem projektu je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu, otevřít ji pro smysluplnou diskusi a umožnit dialogy mezi autory a obyvateli měst a obcí. Kruh doposud uspořádal přes 270 přednášek a diskusí o architektuře, 8 ročníků festivalu Film a architektura a vydal pět sborníků o architektuře mapující činnost Kruhu formou rozhovorů s autory přednášek. Od roku 2010 Kruh pořádá celorepublikový festival Den Architektury.

Další akce v okolí

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

Koncert kapely CROSSBAND 2024 - Pra…

20.03.2024 - 20.03.2024
Praha

Nymburská kapela CROSSBAND hraje v Praze pravidelně. Do Malostranské besedy se vrací po loňském úspěšném koncertu. Jako…

Struny dětem zvou na koncerty nejrů…

22.03.2024 - 24.03.2024
Divadlo Minor

Muzikálové písně, jazz, swing ale i beatbox nebo world music nabídne již příští víkend 22. až 24. března v divadle…

Velikonoční pondělí ve Folklore gar…

29.03.2024 - 01.04.2024
Praha

Velikonoční pondělí ve Folklore garden bude ve znamení folkloru a speciálního velikonočního menu. Návštěvníci se mohou…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete