Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Filmový festival: Bienále v Benátkách / Možné je nutné / First Benátky Biennale /

28.06.2019 - 30.06.2019 Benátky nad Jizerou

Benátské bienále je víkendový permakulturní festival pro všechny věkové kategorie, pestrá melange hudebních, divadelních představení, video projekcí, dílen pro děti a dospělé, performancí a diskuzí.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

První Bienále v Benátkách klade otázku: jak nastupující generace ovlivní budoucnost a vice verza? Co plyne z našeho stávajícího způsobu jednání, uvažování a neuváženého zacházení se (zdánlivě) nevyčerpatelnými a levnými zdroji jako je krajina, voda, země, vzduch, nebo se společnými statky jako vegetace, zvířata, sluneční, větrná, fosilní, nebo jiná energie? Může vůbec umění a umělci nabídnout nějaké pozitivní východisko ze současné krize? Padesáté osmé Biennale Arte - nákladná přehlídka současného umění ve městě, potápějícím se pomalu a jistě do mořského zálivu - je výstižná metafora stavu světa v roce 2019. Ekonomicky a ekologicky udržitelné Benátské bienále (nad Jizerou) by chtělo vyplout na jinou cestu.

Motto "možné je nutné” označuje palčivost a nesamozřejmost volby: jak se dnes rozhodneme? Jak naše dnešní volba ovlivní rozhodování v příštích 20 letech? Co nám včera, nebo dnes připadalo jako jedna z nepřeberných možností se možná brzy ukáže jako nevyhnutelná a nejspíš ne právě příjemná nutnost.

Bienále je logicky inspirováno hlavně okolím zámku v Benátkách na Jizerou, vychází z jeho místopisu. Instalace a intervence reagují na charakter místa a předpokládají reakce místních i návštěvníků. Během festivalu se můžete zdarma zůčastnit dílen, filmových projekcí a diskuzí, hudebních a divadelních představení. Akce probíhají na několika místech okolí historického centra: v rekonstruovaných prostorách zámecké konírny a sklepů, na pódiu Plajch, v městské záložně, skautském areálu na zámeckém nádvoří. Můžete se zapojit do naučné procházky po okolí.


V rámci bienále vznikl komunitní projekt pro jeden z benátských mostů a malba bude slavnostně odhalena v sobotu. Festival je mezigenerační a nadoborový: potkáte studenty uměleckých škol z Prahy i odjinud i zavedené umělce.

Účastníci: Kateřina Pěkná a žáci ZUŠ Olešná Lucie Fryčová Milan Maur Miroslava Konečná Jan Bražina Tomáš Hodboď Jan Daňhel Prokop Jelínek Martin Zet Anna Petruželová Klára Trsková Matěj Šenkyřík Pavel Mrkus Daniel Hanzlík Barry Wan Klára Mičková Štěpán Kovář Martin Marek Iva Polanecká Polina Khatsenka Jan Krombholz Karim Tarakji Jan Poš Diana Winklerová Helush Yiraq Dagmar Šubrtová Radek Mikoláš Vladimír Turner David Helán Miloš Šejn Jiří Sádlo Bruno Cunha Patrik Kako Pietro Ferreri Miroslav Toth Robert Smolík a studenti KALDu DAMU Adam Hejduk Arne Springorum (Extinction Rebelion) Michelle Tseng Vít Janeček Petr Stibral Martin Ryšavý Gabriela Kalná Marie Steinerová Ruce naší Dory a S.d.Ch. Jiří Nižník Lucie Ščurková, Pavel Matela a další.

Bienále bylo iniciováno a připraveno studenty FAMU ve spolupráci s dalšími iniciativami a jednotlivci z DAMU, HAMU, time-based media FED UJEP v Ústí nad Labem, Akademie výtvarných umění v Praze a Fakulty výtvarného umění VU v Brně. Místním partnerem je občanské sdružení Kulturní Benátky.

Festival je realizován ve spolupráci s městem Benátky nad Jizerou.

S podporou: Akademie múzických umění v Praze, Město Benátky nad Jizerou, FAMU, FED UJEP, AVE, Institut Intermédií, MŠMP

Mapa

Další akce v okolí

Tomáš Vaněk a Monika Sommerová - Ko…

31.05.2024 - 31.05.2024
Mnichovo Hradiště

Koncert dvou muzikálových hvězd Tomáše Vaňka a Moniky Sommerové k roku české hudby 2024 nabídne repertoár klasických…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete