Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Hradiště

11.11.2013 - 03.01.2014 Blovice

Nenechte si ujít Výstavu o vývoji cukrářství, cukrovinek a historii cukráren, instalovanou v prostorách zámku Hradiště.Vanilkou a skořicí voní výstavní prostory zámku Hradiště v Blovicích na Plzeňsku. Muzeum jižního Plzeňska zde připravilo novou výstavu Historie cukrárny, kterou se vrací na začátek 20. století, do světa čokolád, bonbónů, cukroví, zákusků či dortů. V předvánočním čase muzejníci…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Zámek Hradiště
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Plzeň-jih
Obec
Blovice

Fotogalerie k článku

Nenechte si ujít Výstavu o vývoji cukrářství, cukrovinek a historii cukráren, instalovanou v prostorách zámku Hradiště.

Vanilkou a skořicí voní výstavní prostory zámku Hradiště v Blovicích na Plzeňsku. Muzeum jižního Plzeňska zde připravilo novou výstavu Historie cukrárny, kterou se vrací na začátek 20. století, do světa čokolád, bonbónů, cukroví, zákusků či dortů. V předvánočním čase muzejníci výstavu ještě doplní o vánoční téma a sladkosti, řekla ČTK kurátorka výstavy Olga Vránková.

Tři výstavní sály muzea plní vitríny, stoly a regály s nejrůznějšími formičkami a vykrajovacími vzory a tvary na cukroví, formami na dorty, šlehači a metlami, mísami a tácy. Nechybí ani váhy, cukrářské nože, kolekce plechovek na cukrovinky, originální věšáková stěna z cukrárny, dózy plné bonbónů a tácy s cukrovím. Výstavou se prolíná příběh Františka Novotného, cukráře z Písku, který se usadil v Brně a pořídil si tam cukrárnu a kavárnu.
"Představujeme prvorepublikovou cukrárnu, ale popisujeme i historii a kořeny výroby prvních dortů, nugátových výrobků, tureckého medu," vyjmenovala Vránková. Historie dortů, byť ty první byly původně masové, sahá do Francie až do 17. století. Ovocné dorty přišly na řadu také ve Francii na začátku 18. století, rychle se ale rozšířily, uvedla kurátorka.

I když od začátku 20. století se do současnosti mnohé změnilo, nejoblíbenější druhy zákusků prý zůstávají překvapivě stejné. "Tehdy to byly stejné druhy, které přetrvávají dodnes, to znamená kremrole, věnečky, indiánky, rakvičky se šlehačkou a čokolády," vyjmenovala. Na začátku 20. století prý mnohé hospodyňky nechtěly připravovat vše samy a ochotně nakupovaly v cukrárnách, které zažívaly rozkvět.

Výstava potrvá i s vánoční obměnou a doplněním do 3. ledna.

Muzeum otevřeno:

úterý až pátek od 9 do 15 hod.

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

 

Mapa

Další akce v okolí

Letní jarmark na zámku Kozel 2024 -…

27.07.2024 - 28.07.2024
Zámek Kozel

Oslavte krásné letní dny jedinečnou kombinací tradic, řemesel a skvělého jídla na Letním jarmarku na zámku Kozel!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete