Statistika našeho portálu

  • 102 246 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hradozámecká noc - Nový zámek u Lanškrouna

29.08.2015 Lanškroun

Nový zámek u Lanškrouna se už počtvrté účastní této celostátní akce Památkového Ústavu a jako vždy i letos má Hradozámecká noc na Zámečku svůj název. Letos je Šermířská proto, že přijede zatím největší skupina historického šermu, Garde Gris, která má sídlo v Stéblové u Pardubic. Jejím členům se na Zámečku při Knoflíkiádě moc líbilo a tak jsme se domluvili, že přijedou i koncem srpna na tuto také…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Nový zámek u Lanškrouna
Oblast
Severovýchod
Kraj
Pardubický kraj
Okres
Ústí nad Orlicí
Obec
Lanškroun

Fotogalerie k článku

Nový zámek u Lanškrouna se už počtvrté účastní této celostátní akce Památkového Ústavu a jako vždy i letos má Hradozámecká noc na Zámečku svůj název. Letos je Šermířská proto, že přijede zatím největší skupina historického šermu, Garde Gris, která má sídlo v Stéblové u Pardubic. Jejím členům se na Zámečku při Knoflíkiádě moc líbilo a tak jsme se domluvili, že přijedou i koncem srpna na tuto také už tradiční akci. Tito šermíři předvádí ukázky šermu z dob gotiky i z období husitských bojů, a hlavně mají širokou nabídku dětských her a historických atrakcí s názvem Cesta pážete. Děti prochází jednotlivými stanovišti, kde plní různé úkoly a ti nejlepší mohou být pasováni na rytíře. Tato skupina nejen zabydlí zámecké sklepení, ale i venku před věží vznikne dobový tábor kde návštěvníci uvidí také ukázky z běžného života šermířů na cestách.

Nebudou tam ovšem jen šermíři, ale venku bude jako vždy oblíbená kejklířská skupina Ascarya, na jejíž vystoupení se už děti, které je znají z minulých akcí těší. Budou si moci opět vyzkoušet, jak dokáží točit talířem na tyči, nebo žonglovat a další dovednosti.

Pod věží se budou míchat i barevné nápoje alko i nealko které dobře vypadají i chutnají, a každý vidí, když je mu nápoj míchán barmanem v Cocteil party baru. Další občerstvení a grilované dobroty zajistí už osvědčení zámečtí hostinští, bude možnost posedět si v kavárně i venku před věží.

Účastníci předchozích ročníků se už ptají na vystoupení ženského sboru, které je velmi oblíbenou a už tradiční součástí této akce na konci léta, a mohu říci, že i letos zazní v podvečer před zámeckou věží podmanivé písně v podání tohoto sboru z Lanškrouna vedeného p. Uhlířovou.

Novinkou pro účastníky bude možnost vyrazit si sami novou zámeckou minci s erbem a Zámečkem na památku, raznice bude pravděpodobně ve sklepení u šermířů, aby časté rány kladivem nerušily při vystoupeních venku. Možná bude venku i oblíbený hrnčířský kruh a možnost vytvořit si na něm něco zajímavého, zatím to není jisté.

Jako každý rok i letos bude celý Zámeček a sklepení osvětlen více než 300 svíčkami z chráněné dílny Kirstenovi, kterým jsem velice vděčná za dobrou spolupráci při přípravách této akce i za dovoz svíček, které v takovém množství už něco váží. Jen rozmístění takového množství po celém Zámečku mi trvá delší dobu a ujdu při tom opravdu hodně schodů. Jejich zapálení pak trvá hodinu pokud mi nikdo nepomáhá.

Ohně bude také dost, ve 22 hodin už tradičně kejklířská skupina Ascarya předvede ohnivou podívanou, při které někdy běhá divákům mráz po zádech a která je vždy velmi povedenou tečkou za letní sezonou.Pokud by trval zákaz pálení ohňů, bude ohnivka ve sklepení. Zámeček osvětlený svíčkami bude pro návštěvníky ještě přístupný do 24.00 hodin, aby se mohli přijet podívat i ti, kteří objíždí více hradů a zámků.

Cena vstupného

bude jako vloni, nevelká, DĚTI OD 6 – 15 let a ZTP 20 Kč, od 15 let a Dospělí 40 Kč

Minulý rok bylo registrováno 322 návštěvníků, což vyneslo Zámeček na 27 místo ze 76 památek z celé republiky a bylo to jen o 50 méně než bylo na Karlštejně a Křivoklátě a tak doufám, že se to třeba letos povede a počtem návštěvníků překonáme i tyto velké památky ve správě Památkového Ústavu. Zámeček je sice malým ale úspěšným účastníkem této pěkné akce na závěr prázdnin a ráda bych na 29.8. od 18.30 pozvala všechny zájemce, kteří mají rádi tajemnou atmosféru minulosti, kdy se všude svítilo pouze svíčkami, i když je pravda,že na Zámečku se v některých místech, kde není zatím zavedena elektřina tak svítí dodnes.

Samozřejmě kdo chce může donést knoflíky,které se na Zámečku stále sbírají, do milionu jich chybí už jen cca 75 000 kusů a tak budu vděčná za každý knoflík, který i při této akci do unikátní sbírky přibude a těším se na všechny, kteří s námi zakončí prázdniny na Zámečku.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Úst…

28.05.2024 - 28.05.2024
Mírové náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Ústí nad Orlicí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Úst…

25.06.2024 - 25.06.2024
Mírové náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Ústí nad Orlicí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Úst…

23.07.2024 - 23.07.2024
Mírové náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Ústí nad Orlicí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Úst…

27.08.2024 - 27.08.2024
Mírové náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Ústí nad Orlicí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 28. duben

Dnes má svátek Vlastislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete