Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hrady CZ na hradě Kunětická hora

21.07.2023 - 22.07.2023 Ráby

HRADY CZ je letní kulturní festival. 18. ročník festivalu se uskuteční během léta 2023 na významných českých a moravských historických památkách postupně v osmi různých krajích České republiky.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Charakteristickou dominantu rovinatého pardubického kraje tvoří odedávna vrch s doloženým osídlením již v období pravěku. Existenci rozsáhlého středověkého hradu lze předpokládat ve 2. polovině 14. století. Strategicky významný hrad se stal známým v době husitského hnutí, kdy byl obsazen husitským hejtmanem Divišem Bořkem z Miletínka. V roce 1491 Kunětická hora přešla do majetku Viléma z Pernštejna a do roku 1548 byla provedena největší přestavba hradu v pozdně gotickém a renesančním stylu. Na konci třicetileté války byla Kunětická hora dobyta švédskými vojsky. Vypálený a vypleněný hrad pak začal rychle podléhat zkáze, kterou uspíšila i těžba kamene trvající až do počátku 20. století. Přes veškeré snahy v 19. století se nepodařilo zajistit záchranu chátrajícího hradu. Teprve ve 20. století byla zahájena jeho obnova, další etapa prací pokračovala po 2. světové válce.

Na hradě Kunětická hora je pro letošní rok návštěvnický provoz omezen. Z důvodu probíhající rekonstrukce je uzavřen hlavní prohlídkový okruh PALÁC - VĚŽ. Prohlídky tak probíhají v nově opraveném západním křídle se zaměřením na opravy hradu na počátku 20. století a na osobnost autora návrhů oprav architekta Dušana Jurkoviče. Součástí prohlídky je výhled z 6. brány. Návštěvníci, kteří se na pokladně hradu prokáží platnou sobotní festivalovou vstupenkou, budou mít v sobotu 23. 7. 2022 vstup na tento okruh zdarma. Upozorňujeme všechny případné zájemce, že kapacita letos nabízené prohlídkové trasy je oproti minulým letům výrazně omezena.

Mapa

Další akce v okolí

Rumové Léto Pardubice 2024

03.08.2024 - 03.08.2024
Pardubice

Zveme vás na 3. ročník rumového festivalu v Pardubicích. Jediná akce podobného typu ve východních Čechách. Termín…

XV. Evropský šampionát vozítek s pe…

23.06.2024 - 23.06.2024
náměstí

Mezinárodní závod originálních, veselých vozítek s pedály, který se skládá nejen z vlastního rychlostního závodu na…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete