Statistika našeho portálu

  • 102 280 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Jablonecké kameny a kamínky v Praze

11.04.2013 - 12.05.2013 Praha

Jablonecké poklady aneb od skleněných kamínků k majestátným kamenům" je název mimořádného výstavního projektu, kterým se bude Jablonec nad Nisou prezentovat v prostorách Nosticova paláce v Praze.Prezentace si klade za cíl představit Jablonec nad Nisou jako město, jehož bohatství a rozkvět jsou založeny na bižuterních kamenech a skleněných perlích. Právě díky vzkvétajícímu obchodu s těmito artikly…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Palác Nostický
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Jablonecké poklady aneb od skleněných kamínků k majestátným kamenům" je název mimořádného výstavního projektu, kterým se bude Jablonec nad Nisou prezentovat v prostorách Nosticova paláce v Praze.
Prezentace si klade za cíl představit Jablonec nad Nisou jako město, jehož bohatství a rozkvět jsou založeny na bižuterních kamenech a skleněných perlích. Právě díky vzkvétajícímu obchodu s těmito artikly byly vystavěny desítky honosných paláců, které vesměs sloužily jako exportní domy nebo často jako sídla veřejných institucí.

"Jablonec nad Nisou je výrobou bižuterie poměrně dobře známý. V poslední době se však o její pokračující tradici mimo město mnoho neví. Chceme připomenout, že tato výroba je stále živá a perspektivní. Ale také to, že máme i jiné poklady, pro které stojí za to Jablonec navštívit", říká primátor města Petr Beitl. K přípravě rozsáhlého projektu se spojilo hned několik místních institucí. Samotná výstava bude rozložena do tří celků. Základním kamenem je výběr z putovní výstavy Nekonečný příběh bižuterie, který připravuje Muzeum skla a bižuterie.

Další část vyplní obrazy jabloneckého patriota Zdeňka Daniela, jejichž námětem jsou architektonicky hodnotné historické budovy. Mezi ně patří i unikátní radnice - kulturní památka, která letos slaví své 80. výročí. Právě jí bude věnována třetí samostatná část výstavy, jejíž přípravy se ujala Městská galerie MY. "Na slavnostní vernisáži 10. dubna se ale představí také další jablonecké organizace. Vystoupí dětský pěvecký sbor Vrabčáci v čele s ředitelem Městského divadla Pavlem Žurem, studenti Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou nabídnou pozvaným hostům občerstvení, ale také ukázky tradiční výroby bižuterie", uvedla za všechny pořadatele ředitelka jabloneckého muzea Milada Valečková. Slavnostní tečkou vernisáže pak bude ukázka z módní show Made in Jablonec 2013, kterou do Prahy přiveze Svaz výrobců skla a bižuterie.

Výstava v sídle ministerstva kultury v Nosticově paláci v Praze na Malé Straně bude návštěvníkům přístupná zdarma od 11. dubna až do poloviny května, a to kdykoli na požádání v recepci ministerstva.

Vstup ZDARMA!

Další akce v okolí

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Konference Reshoper tentokrát ukáže…

15.05.2024 - 15.05.2024
PVA Výstaviště Letňany

Největší e-commerce událost roku, Reshoper, se uskuteční 15. května v prostorách PVA EXPO v Praze. Hlavní téma 6.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 5. květen

Dnes má svátek Klaudie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete