Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Valašské muzeum v přírodě - skanzen

04.12.2016 - 31.12.2025 Rožnov pod Radhoštěm

Druhá adventní neděle 4. prosince se ponese ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm v duchu slavnostního otevření nové stálé expozice o tradičním odívání na Valašsku. Prostřednictvím vystavených exponátů nabídne expozice jedinečnou možnost seznámit se s různorodostí a krásou textilií a součástek tradičního i civilního oděvu užívaných našimi předky při různých příležitostech v období…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Valašské muzeum v přírodě - skanzen
Oblast
Střední Morava
Kraj
Zlínský kraj
Okres
Vsetín
Obec
Rožnov pod Radhoštěm

Fotogalerie k článku

Druhá adventní neděle 4. prosince se ponese ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm v duchu slavnostního otevření nové stálé expozice o tradičním odívání na Valašsku. Prostřednictvím vystavených exponátů nabídne expozice jedinečnou možnost seznámit se s různorodostí a krásou textilií a součástek tradičního i civilního oděvu užívaných našimi předky při různých příležitostech v období přibližně od konce 18. století do poloviny 20. století.

"Jedná se o nevšední počin nejen na půdě našeho muzea, ale také v rámci podobných aktivit všech muzeí v České republice. Samotné realizaci expozice předcházela přípravná tříletá etapa a následné naplnění projektu bylo rozvrženo do dvou let. Projekt zahrnoval nejen instalaci expozice, ale rovněž i další aktivity – vyhotovení on-line katalogu textilního sbírkového fondu muzea, vydání průvodce a katalogu expozice a navázání spolupráce s norským partnerským muzeem Maihaugen v Lillehammeru. Náročnost splnění všech stanovených úkolů však s sebou přinesla i požadavky na značné finanční prostředky. Byly pokryty spolufinancováním z Finančních mechanismů EHP a z Norska a umožnily dosáhnout výsledku, který návštěvníkům představujeme," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Cílem expozice je seznámit zájemce z laického i odborného prostředí s historickým vývojem a vlivy formujícími podobu tradičního oděvu užívaného na Valašsku v časovém úseku od doby prvních známých historických pramenů do období poloviny 20. století. Proměny vzhledu oděvních součástek i celků jsou zde prezentovány především prostřednictvím originálních trojrozměrných a dvojrozměrných předmětů pocházejících ze sbírkových fondů Valašského muzea v přírodě a také jejich rekonstrukcemi, kopiemi či reprodukcemi.

Exponáty jsou jednotlivě instalovány ve vitrínách, ale také v dioramatech, jež Vás zavedou do konkrétních životních situací a scén, které podstatně ovlivnily charakter užitého ošacení pro danou příležitost. Závěrečná část expozice nabízí jedinečnou možnost nahlédnout do studijního depozitáře, v němž je na vybraných sbírkových předmětech prezentována různorodost tradičního oděvu z Valašska. Expozice naleznete v 1. patře vstupní budovy Sušák a bude otevřena dle aktuální otevírací doby muzea.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm představuje lidovou kulturu v národopisném regionu Moravské Valašsko. Jeho součástí jsou 4 areály – nejstarší areál Dřevěného městečka, největší areál Valašské dědiny, nejmenší a nejmladší areál Mlýnské doliny a malebné stavby na Pustevnách.

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Bezpečně v online světě – Lanterna …

05.05.2024 - 07.05.2024
Spa hotel Lanterna

Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Nejen na tyto otázky vám…

Hypnotizér ve Vsetíně | květen 2024…

07.05.2024 - 07.05.2024
Mostecká 362, 755 01…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

01.06.2024 - 01.06.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

14.06.2024 - 14.06.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete