Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Jaro na vsi 2018 - skanzen Přerov nad Labem

16.03.2018 - 15.04.2018 Přerov nad Labem

Každý kdo již jednou navštívil unikátní skanzen v Přerově nad Labem, zajisté se sem čas od času vrací znovu, aby si připomněl jedinečnou atmosféru časů dávno minulých, zachycenou díky neutuchající péči opatrovatelů zdejšího muzea. Ti mají na svědomí i oblíbenou akci "Jaro na vsi", která každoročně oživí staročeské zvyky a obyčeje generací našich předků a promění zdejší chalupy v oázu…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Nymburk
Obec
Přerov nad Labem

Fotogalerie k článku

Každý kdo již jednou navštívil unikátní skanzen v Přerově nad Labem, zajisté se sem čas od času vrací znovu, aby si připomněl jedinečnou atmosféru časů dávno minulých, zachycenou díky neutuchající péči opatrovatelů zdejšího muzea. Ti mají na svědomí i oblíbenou akci "Jaro na vsi", která každoročně oživí staročeské zvyky a obyčeje generací našich předků a promění zdejší chalupy v oázu bujícího jara.

Jaro na vsi 2018

 

Tradiční velikonoční výstava "Jaro na vsi" představuje v celém areálu muzea v přírodě, jak v minulosti prožívali období od masopustu po letnice obyvatelé vsí středního Polabí.

 

Výstava začíná v první chalupě z Chvalovic, zvláštní krajovou zábavou zvanou "šplochan", zabíjačkou a průvodem starých masek na konci masopustu. Ten ve druhé chalupě z Draha střídá čtyřicetidenní předvelikonoční postní období se šesti postními nedělemi, provázenými mimo jiné vynášením "smrtky", chozením s lítem a předvelikonočním pečením. "Pašijový týden" od Zeleného čtvrtku do Božího hodu velikonočního má tradičně své místo ve "staročeské chalupě", kde je i pomlázka o Pondělí velikonočním. K té se vztahuje také velká výstava kraslic, velikonočních dekorací a zvykoslovného pečiva ve všech výstavních prostorách bednárny.

 

V dolní části skanzenu pokračuje výstava "Jaro na vsi" připomenutím svatovojtěšských poutí, májových zábav mládeže a májových pobožností. Poslední chalupa z Pojed je věnována lidovému léčitelství, spojenému se svátkem sv. Jana Křtitele.

 

Už při jarní výstavě jsou ve skanzenu zpřístupněny všechny stálé expozice v komorách, špýcharech, ve velké stodole i ve staré škole. Po celou dobu trvání jarní výstavy jsou o víkendech doprovodné programy, spojené s jarním zvykoslovím (zdobení vajec, perníčků, pletení pomlázek a ukázky lidových řemesel). Bližší informace o víkendových doprovodných programech zde .... (na www.polabskemuzeum.cz).

 

Velikonoční výstava Jaro na vsi začíná 16. 3. 2018 a končí 15. 4. 2018.

 

Otevřeno

je od úterý do neděle od 9.00 do 17.00 hodin. Poslední vstup doporučujeme v 16.00 hodin.

 

Pondělí velikonoční 2. 4. 2018 – otevřeno od 9.00 do 17.oo hodin.

Hromadné zájezdy a školní výpravy, včetně dílniček pro děti, nutno objednat na telefonním čísle 325 565 272 nebo 733 715 342 nebo ne e-mailu skanzen@polabskmeuzeum.cz . Cena dílničky pro dítě je 60,- Kč. 

 

VSTUPNÉ:

 

Dospělí: 100,- Kč

 

Senioři (od 65 let), studenti (do 26 let) a školáci (do 15 let): 50,- Kč

 

Rodina: 270,- Kč (2 dospělé osoby a 2 - 3 školáci)

 

Předškoláci, držitelé průkazů ZTP/P, AMG: zdarma

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

 

 

Mapa

Další akce v okolí

Poděbradský triatlon 2024 - Poděbra…

19.05.2024 - 19.05.2024
koupaliště Jezero

Závod pro malé i velké sportovce.

Kounicefest 2024 - Kounice

22.06.2024 - 22.06.2024
Kounice

Na hřišti za úřadem městyse Kounice se už potřetí bude konat zajímavý festival.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 26. duben

Dnes má svátek Oto

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete