Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Komiks jako Brno - Muzeum ve Šlapanicích

26.09.2012 - 13.01.2013 Šlapanice

Minulost a současnost komiksu v Brně. Výstava doplňuje projekt "Signály z neznáma: Český komiks 1922-2012" v brněnském Domě umění.Program pro školy a rodiny s dětmi.Minulost a současnost komiksu v BrněDějiny komiksu v Brně do značné míry kopírují vývoj tohoto specifického žánru ve středoevropských podmínkách obecně – první protokomiksové formy v humoristických časopisech z období rakousko-uherské…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Muzeum ve Šlapanicích
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Šlapanice

Fotogalerie k článku

Minulost a současnost komiksu v Brně. Výstava doplňuje projekt "Signály z neznáma: Český komiks 1922-2012" v brněnském Domě umění.

Program pro školy a rodiny s dětmi.

Minulost a současnost komiksu v Brně

Dějiny komiksu v Brně do značné míry kopírují vývoj tohoto specifického žánru ve středoevropských podmínkách obecně – první protokomiksové formy v humoristických časopisech z období rakousko-uherské monarchie, jistý kvalitativní vzestup ve dvacátých a třicátých letech 20. století (zde reprezentovaný zejména Lidovými novinami), útlum poválečných let zapříčiněný dehonestací žánru komunistickým režimem, pozvolný rozvoj počínající koncem let šedesátých, významně se projevující v devadesátých letech a vrcholící počátkem nového tisíciletí. Najdou se tu však epizody hodné zaznamenání: Karel Václav Klíč a jeho svérázný stréček Mrkvička, jedna z prvních vracejících se postaviček českých obrázkových seriálů, kreslířské počátky velikána českého komiksu Ondřeje Sekory v brněnských "Lidovkách", komiksová sonda do prvorepublikového rodinného života v podání Broukových Karla Dostála, dřevorytové romány Heleny Bochořákové-Dittrichové, Emil Posledník a jeho tvorba pro děti v časopisech Vlaštovička a Brouček, komiksové intermezzo v časopise Zvonek nebo projekt Kamenná růže z devadesátých let 20. století. Na přelomu tisíciletí již v Brně existuje svébytná komiksová scéna reprezentovaná osobitými tvůrci moderního komiksu jako jsou Pavel Čech, Tomáš Jirků, Tomáš Kučerovský, Ján Lástomirský, Vladimír Tučapský, Jiří Zimčík a mnozí další. V roce 2000 zde poprvé vychází revue AARGH! – výrazný počin na poli novodobé komiksové publicistiky u nás. Ostatně i samotné Brno se dostává do zorného úhlu komiksových tvůrců a vznikají příběhy inspirované místní historií, mytologií, architekturou či prostě jen geniem loci města.

Výstava ve šlapanickém muzeu je záznamem tohoto vývoje.

Otevírací dobu a vstupné najdete na:

http://slapanice.muzeumbrnenska.cz//cs/index.aspx?sid=31&lid=1626

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 19. květen

Dnes má svátek Ivo

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete