Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

6. ročník festivalu konopí

21.04.2023 - 23.04.2023 Ostrava - město

KONOPEX opět otevírá dveře do světa konopí. Šestý ročník konopného festivalu proběhne 21.–23. dubna v komplexu Trojhalí Karolina v centru Ostravy a představí rostlinu konopí v mnoha oblastech svého univerzálního využití.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Od léku až po konopný beton. Festival KONOPEX představí rostlinu budoucnosti

KONOPEX opět otevírá dveře do světa konopí. Šestý ročník konopného festivalu proběhne 21.–23. dubna v komplexu Trojhalí Karolina v centru Ostravy a představí rostlinu konopí v mnoha oblastech svého univerzálního využití. 

Všemi směry diskutovaná rostlina je svými vlastnostmi zajímavá pro všechny generace. Předposlední dubnový víkend se do Ostravy sjede nejen odborná veřejnost, ale i pěstitelé, výrobci, nadšenci nebo také pacienti. Právě senioři a nemocní patří mezi ty, kteří často nachází v konopí úlevu a pomoc. Starší 65 let, ZTP a ZTP/P (s doprovodem) mají na akci tradičně vstup zdarma, stejně jako děti v doprovodu dospělých – událost je vhodná i pro rodiny s dětmi. Na své si přijdou také milovníci gastro specialit, protože z konopných surovin lze připravit delikátní zázraky, což potvrzuje populární sýr KONOPÁČ nebo konopná zmrzlina ze šumavské řemeslné farmy s příznačným názvem Dobré Konopí.

Od superpotraviny, přes lék po konopný beton nebo plast

Přijďte se dozvědět více o možnostech zpracování a využití této univerzální rostliny. Konopí je možné použít jako léčebný prostředek v humánní i veterinární medicíně, prospěšnou součást krmiv, potravin, doplňků stravy nebo kosmetických a dermatologických produktů. Svými vlastnostmi vyniká také v textilním průmyslu a stavebnictví (konopný beton), konopí je vhodné i na výrobu dalších materiálů využitelných v průmyslových odvětvích i běžném životě jako např. lana, provazy, izolace, těsnění, palivové pelety, barvy, laky, lazury, maziva, pohonné hmoty nebo třeba pěstební rohože či kompostovatelné plasty.                

Semínka i legální sazenice konopí

Budou připraveny expozice věnované konopí a souvisejícímu sortimentu. Semena a sazenice konopí s obsahem CBD, pěstitelské indoor či outdoor vybavení, ale také vystavovatelé zaměření na kosmetiku, potraviny nebo testování či zpracování nejen konopí, ale i dalších léčivých bylin. Využijte možnost osobního setkání s výrobci a svěřte své dotazy povolaným.

Na své si přijdou i fandové solvent nebo solventless extrakce, vaporizace a nejrůznějších kuřáckých potřeb. Od prémiových papírků, smart filtrů až po propracované a ručně vyráběně rigy a další potřebné i doplňkové příslušenství pro dabbing. Bongy už dávno nejsou jen akrylové cetky, umělecká díla na stánku Smoke Time nebo Glass Art Gallery Vás uchvátí vzhledem i funkčností.

Přednášky, konzultace s odborníky a letos i afterparty

Dozvíte se spoustu zajímavých informací a novinek o zpracování a využití konopí v samoléčbě i lékařské praxi, potravinách, doplňcích stravy, stavebnictví, průmyslu či veteriny.

Můžete se těšit na doprovodný program zahrnující odbornou konferenci a přednášky, besedy či konopnou burzu. Jednu z přednášek bude mít také průkopník mezi českými lékaři, MUDr. Radovan Hřib, vedoucí Centra pro léčbu bolesti ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, který se podělí o dosažené úspěchy a pokroky v oblasti léčby konopím v klinické praxi. Účast potvrdila i organizace KOPAC (pacientský spolek pro léčbu konopím), jejíž odborníci budou na stánku k dispozici zodpovědět vaše dotazy a konzultovat možnosti. Pomáhá Vám konopí a nevíte, jak ho dostat na lékařský předpis? Zeptejte se Vašeho průvodce konopnou léčbou – nebude totiž chybět ani Magazín KONOPÍ a informacemi nabitá redakce, která se zaměřuje nejen na terapeutické vlastnosti této rostliny. 

V neposlední řadě budou připraveny také workshopy, soutěže a letos i afterparty, kde můžete pokračovat v debatách s vystavovateli, odborníky v oboru nebo zapálenými nadšenci. Afterparty je plánovaná na páteční i sobotní večer v klubu Marley. Vystoupí například oblíbený český reggae zpěvák MessenJah nebo hip-hopová undergroundová legenda – rapper Afu-Ra.

Legalizace a regulovaný trh, nové asociace, spolky a legislativa

Okolo konopí je poslední rok v Česku pěkně rušno. Obliba konopných produktů se napříč veřejností zvyšuje. Trh roste ve všech odvětvích a s loňskou pozitivní změnou české legislativy a zvýšením limitu THC na 1 % přibylo pěstitelů, zpracovatelů, prodejců i zákazníků. Na zahrádkách a záhonech se tak mohou zelenat účinné a legální rostliny konopí s vysokým obsahem CBD. Určitě také není třeba připomínat nedávno rozběhnutý proces směrem k legalizaci a regulovanému trhu s konopím, který zahrnuje licencované prodejny, samopěstování nebo formu tzv. konopných společenských klubů. 

Na návrhu zákona momentálně intenzivně pracuje expertní skupina v čele s národním protidrogovým koordinátorem Mgr. Jindřichem Vobořilem. Připravovaná legalizace bude dalším velkým tématem přednáškové části festivalu Konopex.

Vstupenky, aktuality a soutěže 

Zvýhodněné vstupné zakoupíte v předprodeji na portálu goout.cz, ale vstupenky bude samozřejmě možné pořídit i na místě ve dnech konání Konopexu. Vyplatí se také sledovat facebookovou událost (KONOPEX 2023 🌱 Festival a oslava konopí), kde přibývají aktuální informace o programu a vystavovatelích, ale také soutěže o vstupenky a další hodnotné ceny, které do soutěží věnovali partneři festivalu Konopex.

Těšíme se, na viděnou v Ostravě!

Mapa

Další akce v okolí

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Pří…

27.07.2024 - 27.07.2024
Příbor

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Příbora.

Farmářský a řemeslný trh 2024 – Stu…

31.07.2024 - 31.07.2024
Náměstí republiky

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy do Studénky

Ladná Čeladná 2024 - Čeladná

02.08.2024 - 03.08.2024
Čeladná

Již podeváté se v podhůří Beskyd odehraje festival Ladná Čeladná a jako tradičně nabídne rozmanitý program pro mladší i…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete