Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kořeny osobností v Metropoli Zličín - Praha

11.01.2022 - 25.02.2022 Praha

Projekt Kořeny osobností odstartoval rok 2022 výstavou v Metropoli Zličín.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Metropole Zličín
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
web
www.botanicka.cz

Fotogalerie k článku

Unikátní projekt Botanické zahrady hl. m. Prahy Kořeny osobností zahajuje rok 2022 fotografickou výstavou v Metropoli Zličín. Návštěvníci nákupního centra se s ní mohou seznámit ve venkovních prostorách u vstupů do centra po celé dva měsíce až do 25. února. Do projektu Kořeny osobností se za dobu jeho existence zapojilo již 112 významných jmen. V loňském roce obohatili projekt oceňovaná novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová, olympionička a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, olympijská legenda běhu na lyžích Květa Pecková Jeriová spolu s manželem, veslařem a olympijským medailistou Zdeňkem Peckou. Jako poslední se projektu v roce 2021 zúčastnil držitel Ceny Neuron za celoživotní přínos vědě, biolog, profesor Jiří Friml. V rámci výstavy se zájemci rovněž mohou symbolicky setkat s Jiřím Menzelem, Václavem Havlem, Madeleine Albrigtovou, s manželi Zátopkovými a dalšími významnými jmény ze světa vědy, sportu, umění a veřejného života.

Projekt Kořeny osobností, jehož cílem je upozornit na vzácné a ohrožené rostliny a světové rostlinné bohatství ve spojení s významnými osobnostmi  současného světa, vznikl ve spolupráci Botanické zahrady hl. m. Prahy a Dariny Miklovičové v roce 2009. "Do projektu Kořeny osobností se za 12 let zapojilo již 112 jmen, mezi kterými nechybí významní vědci, lékaři, státníci, filmaři, sportovci a umělci. Dovolím si říci, že tento projekt láká nejen domácí, ale i zahraniční návštěvníky. Děkujeme Metropoli Zličín za podporu a možnost představit náš projekt. Věříme, že tato výstava návštěvníky nákupního centra zaujme a přivede je za odpočinkem, zábavou i vzděláním do naší botanické zahrady," uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

 
Mezi osobnosti, které v botanické zahradě v Troji "zanechaly" své kořeny, patří zpěvačka Lucie Bílá, houslista Pavel Šporcl, zpěvák Karel Gott a také bývalý československý a český prezident Václav Havel. Na Stezce osobností nechybějí ani rostliny, které vysadili další významní čeští sportovci jako Josef Masopust, Věra Čáslavská, Jan Železný, Štěpánka Hilgertová nebo proslulí čeští filmaři Miloš Forman, Jiří Menzel a Miroslav Ondříček. Své stopy tu zanechala i největší jména české medicíny – Bohdan Pomahač, Jan Pirk, Josef Koutecký a významní čeští neurochirurgové Benešovi. Nechybí ani významné osobnosti mezinárodního významu jako sir Nicholas Winton, Madeleine Albrightová nebo Jeho Svatost 14. dalajlama. 

Ani v roce 2021 osobnosti v projektu trojské zahrady nezahálely. V červnu svůj strom, buk lesní (Fagus sylvatica) ´Dawyck Purple´, který je významnou evropskou dřevinou, vysadila novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová, která je veřejnosti známá zejména jako hlas Rádia Svobodná Evropa. V září ji následovaly legendy českého sportu, běžkyně na lyžích a olympijské medailistky Kateřina Neumannová a Květa Pecková Jeriová. Ke druhé jmenované se při sázení připojil její manžel Zdeněk Pecka, český veslař a olympionik. Stezku osobností obohatili o stromy, které jsou spojené s jejich sportovní kariérou. Seznam pak v říjnu doplnil profesor Jiří Friml, biolog, který se zabývá rostlinnou fyziologií, zejména růstem rostlin a jeho hormonálním řízením a je držitelem Ceny Neuron za celoživotní přínos vědě. Jeho stromem se stala lípa velkolistá (Tilia platyphyllos var. Vitifolia), jejíž listy připomínají révu vinnou. Tato lípa upomíná na vinařskou oblast jižní Moravy, odkud Jiří Friml pochází.

Putovní výstava Kořeny osobností bude v areálu nákupního centra Metropole Zličín k vidění do 25. února 2022. Návštěvníci botanické zahrady se s největšími osobnostmi 20. a 21. století ve spojitosti se vzácnými a ohroženými zástupci rostlinné říše mohou seznámit prostřednictvím Stezky osobností, jež je provede celým areálem botanické zahrady, včetně skleníku Fata Morgana. Projekt Kořeny osobností bude pokračovat i v roce 2022, výstava bude k vidění na dalších místech Prahy i v dalších městech.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz

Další akce v okolí

Den v růžovém Praha

02.05.2024 - 02.05.2024
Praha

Společenský večer s bohatým rautem a degustací nejlepších rosé a perlivích vín.

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 2. květen

Dnes má svátek Zikmund

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete