Statistika našeho portálu

  • 102 279 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kov - výstava - Muzeum v Šumperku

25.10.2012 - 03.02.2013 Šumperk

Nenechte si ujít výstavuČlověk tvůrce – příběh čtvrtý – KOVVe Výstavní síni Vlastivědného muzea v Šumperku bude ve čtvrtek 25. října 2012 v 9 hodin celodenní akcí nazvanou "Den železný, měděný a zlatý" otevřena další výstava z cyklu Člověk tvůrce. V minulých letech měli návštěvníci možnost shlédnout výstavy z tohoto cyklu, věnované nejprve kameni, dřevu a hlíně. V letošním roce bude prezentován…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Muzeum v Šumperku
Oblast
Střední Morava
Kraj
Olomoucký kraj
Okres
Šumperk
Obec
Šumperk

Fotogalerie k článku

Nenechte si ujít výstavu

Člověk tvůrce – příběh čtvrtý – KOV

Ve Výstavní síni Vlastivědného muzea v Šumperku bude ve čtvrtek 25. října 2012 v 9 hodin celodenní akcí nazvanou "Den železný, měděný a zlatý" otevřena další výstava z cyklu Člověk tvůrce. V minulých letech měli návštěvníci možnost shlédnout výstavy z tohoto cyklu, věnované nejprve kameni, dřevu a hlíně. V letošním roce bude prezentován kov, materiál, který člověka rovněž provází jeho dějinami.

První využití kovu se ztrácí v nedohlednu dějin. V průběhu doby se práce rozdělila na vyhledání a těžbu nerostů, úpravu a čistění rudy, tavbu kovů, zpracování a prodej výrobků. Tato hierarchie je v podstatě zachována dodnes a podle ní bude výstava i rozdělena. V úvodní části čeká návštěvníky model čela štoly a nářadí, které člověk používal k těžbě rud, v druhé části bude dokumentováno to, jak člověk rudy čistil, drtil a tavil. Milovníky techniky čekají zejména zajímavé modely zařízení a tavících pecí. Poslední nejobsáhlejší část výstavy se bude věnovat zpracování kovu do podoby finálních výrobků.Postupné objevování a užívání kovů dalo názvy jednotlivým úsekům lidských dějin – doba bronzová i železná jsou všeobecně známé, velmi důležité však bylo předchozí období, pro které se na Balkáně vžil název Chalkolit – tedy doba měděná (u nás eneolit).

Nejstaršími měděnými artefakty z našeho regionu tak začíná i archeologická část výstavy – v posledních letech se podařilo získat několik vzácných měděných nálezů, které budou na výstavě vůbec poprvé prezentovány veřejnosti. Bronzu i železa bylo nejdříve používáno pro výrobu šperků a oděvních doplňků, nicméně záhy se sortiment rozšířil do široké škály nářadí, samozřejmě zbraní a mnoha dalších výrobků včetně např. plechových nádob či součástí vozů a koňských postrojů. Prezentovány budou i doklady pravěkého zpracování kovů a zhotovování  finálních výrobků.V málokteré profesi došlo ve středověku k takové specializaci výroby jako právě u kovů.

Běžné výrobky ze železa určené zejména k práci v zemědělství a pro venkovské domácnosti zvládl vesnický kovář, ve městech se však kovářství členilo podle druhů výrobků na kovářství, zámečnictví, cvočkařství a jiné. Kováři původně provozovali i podkovářství, teprve až v roce 1874 byla z kování koní utvořena zvláštní koncesovaná živnost. Mezi železo zpracující řemesla, která budou na výstavě zastoupena, patří  i klempířství. Kromě řemeslníků, kteří zpracovávali železo, existovala ještě řada specialistů, kteří zpracovávali cín, měd, drahé kovy nebo také slitiny kovů.

Výstava, která bude prezentovat geologické, archeologické, etnografické, historické a umělecké fondy sbírek Vlastivědného muzea v Šumperku a jeho zařízení, potrvá do 3. února 2013.

Otevřeno

úterý-pátek : 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00

sobota: 9:00 - 13:00

neděle: 13:00 - 17:00

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Jídlo na ulici 2024 - Zábřeh

18.05.2024 - 18.05.2024
Masarykovo náměstí

8. ročník gastro festivalu Jídlo na ulici.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Moh…

21.05.2024 - 21.05.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Mohelnici.

Šumný Šumperk 2024 - Šumperk

30.05.2024 - 02.06.2024
Šumperk

Rádi bychom vás pozvali na akci Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka, které budou vrcholit v sobotu 1. června. V…

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Moh…

18.06.2024 - 18.06.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Mohelnici.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 4. květen

Dnes má svátek Květoslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete