Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Dietrichsteinský palác - MZM

16.01.2013 - 17.03.2013 Brno

Výstava pojednává o první známé "krajance" v Dánsku - Markétě, dceři Přemysla I. Otakara a nevlastní sestře sv. Anežky České. Princezna Markéta se v roce 1205 provdala za dánského krále Valdemara II. Vítězného a v Dánsku je všeobecně známá jako královna Dagmar. Pověsti o jejím dobrém srdci se v zemi vyprávějí dodnes. Je pohřbena v Ringstedu a v letošním roce si připomínáme 800. výročí…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Dietrichsteinský palác - MZM
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-město
Obec
Brno

Fotogalerie k článku


Výstava pojednává o první známé "krajance" v Dánsku - Markétě, dceři Přemysla I. Otakara a nevlastní sestře sv. Anežky České. Princezna Markéta se v roce 1205 provdala za dánského krále Valdemara II. Vítězného a v Dánsku je všeobecně známá jako královna Dagmar. Pověsti o jejím dobrém srdci se v zemi vyprávějí dodnes. Je pohřbena v Ringstedu a v letošním roce si připomínáme 800. výročí jejího úmrtí.

Dagmar – česká princezna a dánská královna
V roce 1205 odcestovala česká princezna Markéta Drahomíra do Dánska, aby se provdala za tehdy již pětatřicetiletého krále Valdemara Vítězného. V Dánsku se jí dostalo jména Dagmar. Z dobových pramenů víme, že v roce 1209 porodila Valdemaru Vítěznému syna, Valdemara Mladého, a také to, že zemřela 24. května 1212.
Dagmar dnes většina Dánů zná jako krásnou a dobrou královnu, za což vděčíme faktu, že se na rozdíl od ostatních středověkých královen stala hlavní postavou hned několika balad. Je tedy zřejmé, že se mezi dobovými královnami po své smrti těšila mimořádnému postavení. Žádnou z těchto balad ovšem nelze považovat za historický pramen o královnině působení a její osobě. Jedna balada je však odlišná. Začíná v době, kdy je Dagmar ještě v Čechách. Tady jí matka dává mnoho rad. Na srdce jí klade zejména to, aby krále přiměla, ať propustí biskupa Valdemara. To se také rok poté, v roce 1206, stane, existuje tedy souvislost mezi svatbou Valdemara Vítězného a české princezny a brzkým propuštěním vězněného biskupa. Ona souvislost je ovšem jiná, než jakou naznačuje balada.
Podle dohody, kterou se od roku 1203 papež snažil uzavřít s Valdemarem Vítězným, mělo k propuštění biskupa Valdemara dojít tak, že jej Valdemar Vítězný dopraví k uherskému králi, svému příbuznému. Tady měl biskupa převzít do své moci papež. Aby nehrozilo riziko, že biskup Valdemar cestou padne do rukou Valdemarových německých nepřátel, bylo nutno cestovat přes Polsko a Čechy. Velkopolský kníže již mezi Valdemarovy spojence patřil, scházela pouze dohoda s českým králem. Ten měl svolit k cestě biskupa přes své území. Toto svolení si král Valdemar u českého krále zajistil manželskou dohodou.
Roku 1205 se Valdemar Vítězný s vojskem přeplavil přes Balt a navštívil velkopolského knížete. Podle všeho právě zde přivítal svou novou ženu. Dagmar se jinými slovy stala královnou v Dánsku po "koňském handlu”, tolik typickém pro tehdejší knížecí sňatky.

Výstava je pořádána pod záštitou Velvyslanectví Dánského království v Praze a Velvyslanectví České republiky v Kodani.

 

Otevírací doba a vstupné

zde

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Animefest 2024 - Brno

24.05.2024 - 26.05.2024
Brněnské výstaviště

19. ročník Animefestu se blíží! Zažijte víkend plný asijské kultury pro celou rodinu!

Urban Challenge 2024 - Brno

24.05.2024 - 25.05.2024
Areál Integrované…

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Příměstský Tábor Brno 2024: Léto Pl…

12.08.2024 - 16.08.2024
Brno

V srpnu 2024 se v Brně a jeho malebném okolí konají príměstské tábory pro děti. Tyto tábory, pořádané Kuba Cykloškolou,…

Závody Spartan 2024 ovládnou Brno

18.05.2024 - 19.05.2024
Brno

Rychlá auta a vůně benzínu tentokrát půjdou stranou, Masarykův okruh v Brně se stane dějištěm zcela jiných závodů.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 19. květen

Dnes má svátek Ivo

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete