Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Královské slavnosti na Svojanově

04.07.2015 - 05.07.2015 Svojanov

Královské sídlo se připravuje na největší kulturní událost sezony. O prvním červencovém víkendu zavítá na hrad král Přemysl Otakar II. Návštěvníci se mohou těšit také na šermířské potyčky, dobové tanečnice či řemeslné tržiště.Stalo se už tradicí, že jeden prázdninový víkend patří na hradě královským slavnostem. Ty letošní připadnou na 4. až 5. července. "Dominantou celého programu bude příjezd…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Královské sídlo se připravuje na největší kulturní událost sezony. O prvním červencovém víkendu zavítá na hrad král Přemysl Otakar II. Návštěvníci se mohou těšit také na šermířské potyčky, dobové tanečnice či řemeslné tržiště.

Stalo se už tradicí, že jeden prázdninový víkend patří na hradě královským slavnostem. Ty letošní připadnou na 4. až 5. července. "Dominantou celého programu bude příjezd královské družiny v čele s králem Přemyslem Otakarem II. a jeho chotí, královnou Kunhutou. K slavnostem patří samozřejmě i vystoupení šermířů, kejklířů a tanečnic," přiblížil hradní událost jeden z hlavních organizátorů Petr Kubíček z šermířského spolku Honorata . Kromě šermířů z Letohradu přijedou také Tartas z České Třebové a Mortem Iter ze Žamberka, jezdecký spolek ze Šumperka a na dobovou hudbu se rozvlní šumperské tanečnice Angel´s Tribe.  Podle Petra Kubíčka se určitě bude na co dívat.

Čas kolem oběda je už tradičně vymezený pro různé hry a soutěže. Slavnosti se neobejdou ani bez kata, který všem povypráví o právu útrpném a předvede své nástroje.  A ti, kdo si chtějí z hradu něco přivézt, si také přijdou na své. Na tržišti pořídí královské oříšky, sušené ovoce, ale i sýry, frgály, pochoutky s čokoládou, či dřevěné zbraně a hračky, šperky a mnohé další řemeslné výrobky. 

Královské slavnosti budou tentokrát o něco slavnostnější. "Pro letošní královské slavnosti jsme nechali ušít zbrusu nové kostýmy pro krále a královnu. Drželi jsme se dobových vyobrazení. Snažili jsme se být víc věrní historii než podobě krále z pohádky. Změny máme i ve scénáři, ale to už bych prozradil mnoho a návštěvníci by se neměli na co těšit," poznamenal Petr Kubíček.

Záštitu Královským slavnostem letos věnoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Hrad Svojanov je o prázdninách otevřený každý den od 9 do 18 hodin. Přímo v hradním areálu je k dispozici restaurace a penzion. První patro empírové vstupní budovy nabízí jedinečnou možnost ubytování přímo na hradě.  

Mapa

Další akce v okolí

Svitavský vandr 2024 - Svitavy

22.06.2024 - 22.06.2024
Chata Rosnička

Přidejte se ke konání prvního ročníku turistické akce Svitavský vandr!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete