Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Královský průvod císaře Karla IV. z Radotína na Karlštejn - Praha

01.06.2019 - 02.06.2019 Radotín

Třináctý ročník Královského průvodu pořádá město Dobřichovice a koná se opět pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Ing. Jaroslavy Pokorné Jermanové.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

 1. červen 2019 12:00 - 2. červen 2019 18:00 
 
Karel IV. z Boží milosti císař Římský a Český král, se svou chotí královnou Alžbětou Pomořanskou, s rytíři, jezdci a dalšími příslušníky královského dvora, vyjede ve vší slávě v sobotu dne 1. června 2019 z Radotína. Bude pak pokračovat přes Černošice a Mokropsy do Dobřichovic a na Karlštejn.

Karel Čtvrtý z Boží milosti císař Římský, vždy vznešený a Český král, se svou chotí Alžbětou Pomořanskou, s rytíři, jezdci a dalšími příslušníky královského dvora vyjede ve vší slávě v sobotu dne 1. června L. P. 2019 z Radotína. Bude pak pokračovat přes Černošice a Mokropsy do Dobřichovic, kde stráví noc. V neděli dne 2. června se průvod vydá z Dobřichovic přes Lety, Řevnice, Zadní a Hlásnou Třebaň na Karlštejn, aby zde v Kapli sv. Kříže slavnostně uložil korunovační klenoty. 

Třináctý ročník Královského průvodu se ponese v duchu oslav výročí 600 let od úmrtí Václava IV., syna císaře Karla IV., a  výročí 680 let od narození Anny Svídnické, jeho matky a Karlovy třetí ženy. Ve všech obcích a městech na trase průvodu bude připraveno slavnostní uvítání na počest císaře a jeho rodiny. Jednou z tradic Královského průvodu jsou praporečníci, kteří jdou v čele průvodu a nesou praporce měst a obcí, které se průvodu účastní. Z iniciativy starosty obce Tetín a projektu Svatá Ludmila 1100 let, vznikla v roce 2016 druhá část Královského průvodu Poselstvo vévody Štěpána II. V letošním roce proběhne ve dnech 1. - 2. června čtvrtý ročník této druhé větve Královského průvodu z Králova Dvora na Karlštejn, kde se obě větve spojí a společně uloží korunovační klenoty za pevnými zdmi hradu Karlštejna. Mimořádná úcta, kterou choval císař Karel IV. ke světcům a jejich ostatkům, bude připomenuta v letošním ročníku Královského průvodu.

I v tomto roce přicházíme s novinkou. Připravujeme pro vášnivé turisty a sběrače zážitků Turistickou vizitku Královského průvodu v rámci stále populárnějšího projektu Wander Book.
 

Cesta Karla IV. z Radotína na Karlštejn

V sobotu 1. června vjede Královský průvod se vší slávou do Radotína a vydá se k Biotopu Radotín, kde ho město slavnostně přivítá. Dále se pak bude průvod ubírat okolo ranče a následně po cyklostezce k Černošicím. Sobotní putování císaře skončí okolo 18:00 na louce pod zámkem v pořadatelském městě Dobřichovice, kde budou s celým doprovodem náležitě uvítáni Heroldem královským, purkmistrem, konšely, též lidem početným, králi českému oddaným.

Z dobřichovického zámku, po proslovu císaře, vyrazí průvod Karla IV. v neděli okolo 10. hodiny přes Lety, Řevnice, Zadní a Hlásnou Třebaň na hrad Karlštejn. Tam císaře a jeho doprovod přivítá v 17:00 hodin karlštejnský purkrabí a Poselstvo vévody Štěpána II. bavorského. Po krátkém programu na počest císaře budou korunovační klenoty bezpečně uloženy za pevnými zdmi hradu.

Průvod vévody Štěpána II. na Karlštejn

Slavnostní poselstvo bavorského vévody Štěpána II. vyjede v sobotu 1. června z Králova Dvora přes Beroun, pivovar Berounský medvěd a první den zakončí v 16:00 na Tetíně, kde bude připraveno slavnostní uvítání a program.

V neděli 2. června vyrazí tento průvod v 10:00 z Tetína přes Srbsko a na hrad Karlštejn dorazí před 17. hodinou, krátce před příchodem průvodu císaře Karla IV.

Již v loňském roce přibyla historická ozdoba druhé větve průvodu – Poselstva vévody Štěpána II. bavorského – relikviář svaté Ludmily inspirovaný středověkými relikviáři.

V něm bude uložena replika fragmentu skořicově hnědého hedvábí /textilie/, nalezeného v ostatkové schráně sv. Ludmily v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě. Tato relikvie bude v průvodu slavnostně nesena na zdobených nosítkách a vystavována na všech zastávkách Poselstva vévody bavorského.

Mapa

Další akce v okolí

Velikonoční pondělí ve Folklore gar…

29.03.2024 - 01.04.2024
Praha

Velikonoční pondělí ve Folklore garden bude ve znamení folkloru a speciálního velikonočního menu. Návštěvníci se mohou…

Velikonoční víkend v Mandarin Orien…

30.03.2024 - 31.03.2024
Praha

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě tradičních velikonočních…

Křivoklátský rychlík na velikonoční…

30.03.2024 - 30.03.2024
Železniční stanice

Historický motorový vlak na královský hrad Křivoklát. Tradiční velikonoční program. Speciální prohlídky. Muzeum českých…

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete