Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Letnice, zapomenutá slavnost, kterou jinde neuvidíte

09.06.2019 Kouřim

Celodenní pořad připomene dnes již téměř zapomenuté obyčeje otvírání studánek a obchůzku královniček. Nebude chybět hudba, tanec, dílny, na své si přijdou všechny generace.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Muzeum lidových staveb v Kouřimi
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Kolín
Obec
Kouřim

Fotogalerie k článku

Třikrát během dne (v 10:30, 13:30, 15:30) proběhne půvabná obchůzka královniček následovaná dalším obřadem jara, otevíráním studánek. Na závěr se bude tančit pod májí. Účinkovat bude Dětský folklórní soubor Sejkorky při TJ Sokol Slatiňany.

O lidové písni na Kouřimsku bude povídat etnolog Adam Votruba v 11:30 a 14:30, s folkloristkou Kamilou Skopovou se bude besedovat o Českém lidovém kroji ve 12:00 a 15:00.

K letnicím v minulosti neodmyslitelně patřil symbol holubičky. Výrobu štípané holubičky ze dřeva bude předvádět Jaromír Frk. V rámci tvořivých dílen se zájemci naučí vyrábět holubičku z vejdumků nebo korunu pro královničku.

V interiérech historických stavení je instalována výstava Zelené svátky, zaměřená na tradici letnic a dalších svátků pozdního jara. Historici a etnoglogové Regionálního muzea v Kolíně k ní podají výklad a zodpoví dotazy.

Muzejní zahradník Martin Spěváček návštěvníky seznámí s bylinami z našich zahrádek.

Nebudou chybět tradiční pokrmy: "kosmatice" a "boží milosti", připravované na plotnách replik krásných historických sporáků, ani občerstvení Jiřího a Cecílie Buschových v hospodě ze Strašic.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete