Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Listopad 1989 v Plzni objektivem Radovana Kodery - Plzeň

15.11.2019 - 15.12.2019 Západočeská galerie v Plzni

Ve výběru fotografií Radovana Kodery jsou vystaveny záběry z některých exponovaných míst – vývěska před „Alfou“, ohrady u „Branky“ a před kostelem sv. Bartoloměje, plakát ve výloze městské knihovny v ul. Bedřicha Smetany, polepený KV KSČ. Nejvíc fotografií je z události vpravdě zlomové – generální stávky konané na území celé ČSSR v pondělí 27. listopadu od 12 do 14 hodin.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
přednáškový sál, Pražská 13
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Plzeň-město

Fotogalerie k článku

K výstavě je připojena série fotografií Tomáše Hausnera dokumentující demontáž pomníku z roku 1971, připomínajícího 50. výročí založení KSČ, z prostoru před tehdejším Gottwaldovým nádražím v Plzni.


Expozice zahrnuje 18 fotografií Radovana Kodery a 6 fotografií Tomáše Hausnera. Autory textů jsou Ondřej Maglič, Radovan Kodera a Tomáš Hausner.

Plzeň po většinu roku 1989 nezažívala podobně velké demonstrace, jaké se odehrávaly v Praze například při Palachově týdnu. Výjimkou byla demonstrace 6. května 1989 na náměstí Míru, která se díkybohu obešla bez zásahu předem připravených ozbrojených složek. Naopak opoziční aktivisté byli v Plzni pod větším drobnohledem SNB a StB, než tomu bylo v Praze. Tamní brutální zmlácení studentů 17. listopadu na Národní třídě bylo (nejen) pro Plzeňany nepříjemným probuzením. Orgány státostrany tímto zákrokem vygradovaly svoji snahu o udržení moci, byť z politické situace v SSSR a okolních státech socialistického bloku začínalo být patrné, že se jedná o labutí píseň.

Od 19. listopadu začalo v Plzni docházet k integraci a koordinovanému postupu studentů, divadelníků a nezávislých skupin a aktivistů. Zatímco v pondělí 20. listopadu se sešlo před Velkým divadlem cca 30 takto aktivních osob, v úterý již bylo založeno v Pivovarském muzeu Občanské fórum Plzeň a téhož dne vznikl stávkový výbor Škody Plzeň. Od středy 22. listopadu se pak náměstí Republiky pravidelně intenzivně plnilo nespokojenými Plzeňany a občany z blízkého okolí. Nad protestujícími se samozřejmě vznášely obavy, zda nezasáhnou Lidové milice a další ozbrojené složky nebo zda nebudou vyhozeni ze školy či zaměstnání. Ale i pro komunisty začínala být situace vážná. Probíhaly přípravy na generální stávku, v podnicích vznikaly stávkové výbory a zárodky podnikových OF, do Plzně jezdili informovat o situaci známí herci z Prahy.

Generální stávka 27. listopadu byla v Plzni plně v režii stávkujících studentů VŠ. Třicetitisícová účast na náměstí Republiky a následný příchod přibližně 15 000 škodováků znamenal fenomenální úspěch, který (stejně jako jinde v republice) odstartoval skutečný dialog o podobě vlády v Československu.

      /Z úvodního textu Ondřeje Magliče/

Mapa

Další akce v okolí

JAGUWAR (De) &Nava Calma (De) & Amo…

04.04.2024 - 04.04.2024
Divadlo Pod Lampou

Dobří Jaguwar se vracejí a my máme radost! Cestou do Plzně naloží v Berlíně nováčky na scéně Nava Calma a celý večírek…

ARABFEST: Festival arabské kultury …

11.04.2024 - 14.04.2024
Plzeň

Čtrnáctý ročník festivalu arabské kultury, tentokrát tematicky zaměřený na SPORT na Blízkém východě.

Příměstský Tábor Plzeň 2024: Letní …

19.08.2024 - 23.08.2024
Plzeň

V srpnu 2024 se v Plzni odehrávají príměstské tábory, určené pro děti. Tyto tábory, organizované Kuba Cykloškolou, jsou…

Královský košt Plzeň 2024

15.11.2024 - 15.11.2024
PARKHOTEL PLZEŇ – U…

Největší pultová degustace českých a moravských vín

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete