Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Mezinárodní festival duchovní vokální hudby 2015 - Šumperk

17.09.2015 - 20.09.2015 Šumperk

Atlas Česka by Vás pozvánkou na "Mezinárodní festival duchovní vokální hudby" rád přesvědčil o tom, že představa o jednotvárnosti a malé atraktivitě interpretace děl souvisejících s náboženskou liturgií je zcela falešná a zavádějící. Během tohoto sborového svátku duchovní hudby budete moci plně docenit krásu a mnohovrstevnost hudby, která je mnohými mylně považována pouze za nástroj k vyplnění…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Atlas Česka by Vás pozvánkou na "Mezinárodní festival duchovní vokální hudby" rád přesvědčil o tom, že představa o jednotvárnosti a malé atraktivitě interpretace děl souvisejících s náboženskou liturgií je zcela falešná a zavádějící. Během tohoto sborového svátku duchovní hudby budete moci plně docenit krásu a mnohovrstevnost hudby, která je mnohými mylně považována pouze za nástroj k vyplnění mezer při liturgiích.

Co zde uslyšíte

V rámci několika festivalových večerů se v malebném a duchovním odkazem prodchnutém městu Šumperku budete moci zúčastnit koncertních večerů, které představí domácí i zahraniční sbory. Zaměření jednotlivých interpretů se dotýká témat jako česká a světová duchovní hudba 20. a 21. století, židovská duchovní hudba či doplnění slavnostní bohoslužby. 

Pečlivou důsledností organizátorů se v rámci jednotlivých večerů můžete těšit na hudební díla, která přesně odrážení vnitřní stavy jejich tvůrců a silně emotivně působí na všechny posluchače. Samozřejmou součástí vysoce ceněného festivalového dění je i doprovod sborů při slavnostní nedělní bohoslužbě.

Mezinárodní festival duchovní vokální hudby 2015

Září, to je festival duchovní vokální hudby

Duchovní hudba vzniká z přesvědčení, že má schopnost podílet se na odpoutání lidské mysli od ulpívání na tomto hmotném světě a přenést nás do vznešenějších dimenzí, k rozjímání, vytržení. Když zní, když se zpívá, když se vnímá, dostáváme se až na dna srdcí, která se navzájem spojují ve shromáždění. Šumperský festival tento dar předávání ducha hudbou má. Mezinárodní festival otevře brány těchto prostor koncertem ve čtvrtek 17. září od 19 hodin v klášterním kostele nazvaným Recitál světové duchovní hudby v podání vídeňských sólistů. Simona Eisingerová a Andrea Linsbauerová nás provedou největšími díly světové duchovní hudby. V dílech J. S. Bacha, G. F. Händela, W. A. Mozarta, J. Haydna si budeme moci uvědomit, jak úžasným darem je sdělení skrze hudbu.

Druhý festivalový den bude v pátek 18. září od 19 hodin v klášterním kostele patřit našim milým "Motýlkům". Jsou již pravidelným účastníkem a vždy dokážou něčím novým překvapit. Já se však těším na jejich provedení pro nás známého díla F. Poulenca Litanies a la Vierge Noire. Je to opravdu mistrovský kousek s ojedinělým provedením. V druhé části koncertu vystoupí Miešaný zbor ze Žiliny. Tento sbor umí překvapit specifickým vyjádřením obsahu hudební myšlenky. Šéf sboru Štefan Sedlický nás určitě vyvede ze zajetých představ, jak interpretovat duchovní hudbu.

V sobotu 19. září budeme od 19 hodin v klášterním kostele svědky zvláštního úkazu. Vystoupí těleso, které vzniklo přímo pro náš festival. Z dómského sboru v Kostnici se vyčlenilo pár dívek, které nás provedou moderní, převážně severskou duchovní hudbou. Specifický rukopis dirigenta sboru Steffena Schreyera, hlavního sbormistra a varhaníka kostnické katedrály, vždy zaujme. Je cítit mnohá léta, která strávil ve Švédsku na prestižních dirigentských postech. Po tomto komorním sboru nám zazpívá Cantus z Jaroměře, který je plný nadšených pěvců. Odhodlání pojmout niternost projevu z nich přímo čiší. A tak se pod jejich vedením projdeme zahradami kolem Kuksu a mezi sochami Matyáše Brauna budeme moci v sobě nechat znít moudrost věků.

Během festivalové neděle se při ekumenické bohoslužbě od deváté ranní představí všechny sbory. Zazpívá i nově vzniklý šumperský sbor Oculos meos, který jako mladičký hostitel bude uvádět jednotlivé festivalové dny.

Další koncerty dle přiloženého programu se konají na zámku ve Velkých Losinách (pátek 18.9. - Münstermusik Konstanz), v kostele sv. Petra a Pavla v Bohdíkově (pátek 18.9. - Cantus Jaroměř) a v kostele sv. Bartoloměje v Zábřehu (sobota 19.8. - Miešaný zbor Žilina) -

- viz http://festival-vokalni-duchovni-hudby.webnode.cz/program-koncertu/

 

Srdečně vás na ně zveme. 

Mapa

Další akce v okolí

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Moh…

21.05.2024 - 21.05.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Mohelnici.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Moh…

18.06.2024 - 18.06.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Mohelnici.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Moh…

16.07.2024 - 16.07.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Mohelnici.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Moh…

20.08.2024 - 20.08.2024
Náměstí Svobody

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Mohelnici.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete