Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Najponk: Sólo - Praha

25.04.2022 Anežský klášter

Klavírní cyklus Hybatelé rezonance představuje v jedinečných sólových recitálech přední české interprety klasické hudby i jazzu.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Koncertní cyklus Hybatelé rezonance připravila společnost C. Bechstein ve spolupráci s Národní galerií Praha. Vstupenky je možné zakoupit na webových stránkách www.hybatelerezonance.cz a v síti GoOut. Koncert začíná v 19.30 hod.

Již 25. dubna zve na mimořádné setkání s jazzovým klavíristou a skladatelem Najponkem, který na jeden večer opustí důvěrně známé prostředí jazzových klubů a usedne ke koncertnímu křídlu v Anežském klášteře. Posluchači se mohou těšit na pestrý mix jazzových standardů nejrůznějších období od Sunnyho Clappa až po Colea Portera, ale také nahlédnou do vlastní Najponkovy tvorby a mohou se nechat unášet uvolněnou kreativitou i okamžitou inspirací. "Koncert tohoto typu jsem naposledy hrál v Rudolfinu v roce 1996, tedy více jak před čtvrtstoletím,” potvrzuje jeho výjimečnost Najponk a dodává: "Těším se, že budu sám s pianem ve velkém sále. To je příležitost dostat z nástroje všechny ty barvy a jemnosti, na které v jazzklubu nebývá prostor."

Najponk, vlastním jménem Jan Knop, vychází jako interpret i autor z klasických jazzových kořenů,  swingujícího rytmu a blues. Vyhýbá se neústrojným avantgardním experimentům a jeho osobitá reinterpretace jazzové klasiky i vlastní skladatelská tvorba vynikají nápaditostí, virtuozitou a hráčským entuziasmem. Poetickým hudebním projevem spolu s kultivovaným úhozem a dokonalým jazzovým frázováním se řadí mezi "storytellers" - vypravěče příběhů, představující v hudebním světě nejvyšší interpretační metu. Rozvíjení jazzové tradice v rámci jejích původních zákonitostí nejlépe vystihují jeho vlastní kompozice. Najponk hraje přímočarý akustický jazz. Nejčastěji jej můžeme slyšet v triu a vzácněji společně s muzikanty světové úrovně - trumpetistou Valery Ponomarevem, bubeníkem Alexem Rielem nebo basistou Hansem Backenrothem. Vydává u japonského labelu Gats Production ltd. Spolupracoval s elitními muzikanty, jako jsou Janusz Muniak, Dave Liebman, Piotr Baron, Osian Roberts, Matt Fishwick, Gregory Hutchinson, George Mraz nebo Ondřej Pivec. Jeho nahrávky posbíraly řadu ocenění. 

 

Další akce v okolí

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Malý princ 2024 - Praha

17.05.2024 - 17.05.2024
Divadlo Hybernia

Literárně – hudební představení na motivy alegorického příběhu Malý princ Antoina de Saint-Exupéry

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 3. květen

Dnes má svátek Alexej

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete