Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Návštěvní den na nádraží Praha-Prosek

26.01.2019 Praha

Největší modelové kolejiště velikosti "0" v ČR. Výstava unikátních železničních modelů. Historické kolejiště.Návštěvní den na největším modelovém kolejišti velikosti "0" v ČR. Najdete zde funkční historické modely, maloseriové modely i současné modelové výrobky.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Sokolovská 274
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Klubové modelové kolejiště Nádraží Praha-Prosek se nachází v budově Pragoclubu a je vzdálené asi 250 metrů od stanice metra Střížkov (Jablonecká 322). Dostanete se sem velice snadno. Vystoupíte na vlakovém nádraží Praha-Holešovice a budete následovat směrovky do stanice metra Nádraží Holešovice, odkud se vydáte směrem Letňany. Pojedete až od stanice Střížkov, přejdete park Přátelství a cíl už máte na dosah, respektive jen několik málo kroků před vámi.

Pokud máte rádi vlaky, nádraží a železnici, můžete se těšit, že si odsud odnesete jedinečný zážitek. Jde totiž o největší modelové kolejiště velikosti 0 v České republice. Najdete zde funkční historické modely, malosériové modely i současné modelové výrobky. Za unikátní stavbou tohoto kolejiště stojí občanské sdružení Prag0klub, jehož členové jsou fanoušci železnice, zejména železničních miniatur.

Už v samotném názvu klubu se vyskytuje nula, která představuje velikost modelů, kterými se tito nadšenci zabývají. Tou velikostí se však nenechte zmást. V železničářské modelařině se velikosti modelů odvíjejí od poměrů rozchodů skutečných a modelových železnic. V tomto případě je rozchod kolejí 32 mm a vlaky jsou 45krát menší než ty skutečné.

Každá velikost má své pro a proti. Díky "pragoklubové nulce" mají návštěvníci možnost prohlédnout si detailně jednotlivé modely. Nevýhodou může být snad jen náročnost na velký prostor. Modeláři z Pragoclubu nezahálejí a neustále plánují a staví nové zmenšeniny zajímavých železničních míst naší republiky. Vy se tak díky tomu můžete kochat pražským hlavním nádraží a jeho okolím anebo jen pohledem zaletět nad úzkorozchodnou trať JHMD, která vede z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice.

Spolek pravidelně pořádá dny otevřených dveří a výměnné akce pro modeláře nejen "nulkaře". Dveře mají otevřené samozřejmě i nadšenci jiných modelových měřítek.

Další akce v okolí

ČaroDejvice ve Stanici techniků 202…

30.04.2024 - 30.04.2024
Stanice techniků DDM…

V úterý 30. dubna vypuknou ve Stanici techniků tradiční akce ČaroDejvice.

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete