Statistika našeho portálu

  • 87 760 Akcí v kalendáři
  • 5 374 Ubytovacích zařízení
  • 24 161 Míst a památek

Nový lunární rok v restauraci Sia - Praha

03.02.2019 - 05.02.2019 Praha

Den, kdy rok Psa přejde do období Prasete, letos připadá na 5. února. Pod vedením vietnamského kuchaře Kevina Nguyena Viet a šéfkuchaře Jiřího Štifta si kuchařský tým restaurace Sia připravil speciální menu minimálně pro dvě osoby. Na lunární nový rok by totiž nikdo neměl jíst sám.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Pokud se chcete blíže seznámit s tím, jak Asiaté nový rok oslavují, je pro vás tato akce ideální příležitostí. Kde jinde než v restauraci s čínskými a vietnamskými kuchaři byste chtěli tento budhistický svátek oslavit?

 

Tříchodové menu bude složeno z asijských pokrmů, které kuchaři uzpůsobili evropským chutím. "Ve Vietnamu jedí na lunární rok pokrm podobný naší vepřové tlačence, nicméně chuť je úplně jiná,"říká Jiří Štift a pokračuje: "dále připravují závitky se syrovým vepřovým masem. To jsou ale jídla, která by čeští hosté úplně neocenili."

 

Součástí prvního chodu bude vietnamský rýžový koláč Banh Chung s mungo fazolemi a vepřovým masem. Podobně jako většina pokrmů ze slavnostního menu je opředen po generace tradovanou legendou. Když si král Hùng Vương vybíral svého nástupce, požádal každého ze svých 18 synů, aby připravili pokrm hodný darovat předkům. Princ, který připraví nejlepší jídlo, získá trůn. A tak synové cestovali po světě a hledali ty nejlepší a nejdražší ingredience. Nejmladší syn Liêu však byl chudý a žil na venkově. Inspirován snem vymyslel pokrm, který obsahoval ty nejobyčejnější ingredience, a to rýži z okolních polí, mungo fazole a vepřové maso. Pokrm pak zabalil do zelených listů a vytvaroval z něj jeden kulatý dort.

 

Tímto jednoduchým koláčem, který si na rozdíl od exotických jídel, může připravit každý Vietnamec, si Liêu získal nejen otcovo srdce, ale také trůn.  V restauraci Sia ho bude připravovat kuchař Kevin Nguyen Viet Lam a prozatím jeho chuť nezná ani šéfkuchař Jiří Štift. Svému kolegovi plně důvěřuje a na nový pokrm se těší společně s hosty.

 

Součástí druhého chodu budou dlouhé nudle, které jsou symbolem dlouhověkosti, a samozřejmě ryba. Ta se v Asii servíruje vždy celá s ocasem i hlavou. Hlava symbolizuje dobrý začátek a ocas šťastný konec čehokoliv, co rodinu v novém roce čeká. I kdyby byla ryba sebelepší, mají stolující nechat alespoň malý kousek na talíři. To podle tradice v Číně zaručí hojnost a dostatek po celý další rok. V restauraci SIA se bude podávat mořský vlk vařený na páře.

Další akce v okolí

Příběh krajiny ve službách národa -…

02.04.2019 - 18.08.2019
Národopisné muzeum…

Panelová výstava představuje návštěvníkům prostřednictvím bohatých sbírek Národního muzea téma krajiny, jež nabývala ve…

Ťukněte si s námi - Praha

04.04.2019 - 27.06.2019
Praha

Přijďte si zastepovat

Chřestové překvapení - Praha

01.05.2019 - 31.05.2019
Praha

Ochutnejte naše chřestové speciality

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Tip na dovolenou v autokempu

Pokud patříte mezi ty, kteří už nyní dopředu plánují svou letní dovolenou, zkuste se nechat inspirovat rozkošnou dovolenou na Rozkoši v autokempu Rozkoš.

Více na stránce Rozkošná dovolená na Rozkoši.

Kategorie

čtvrtek 23. květen

Dnes má svátek Vladimír

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete