Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Jihomoravské muzeum - minoritský klášter

01.03.2013 - 26.05.2013 Znojmo

Lidé dříve za počátek jara považovali Hromnice (2. 2.). Přestože krajinu často pokrývá bílá sněhová peřina, jaro je již cítit ve vzduchu a společně s probouzející se přírodou procitá v lidském nitru i touha milovat. Ne nadarmo se jasně erotický podtext zračí v kontextu různých jarních obyčejů, k nimž patří především masopustní obchůzky. Konec konců i svátek lásky připadá právě na únor, konkrétně…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Jihomoravské muzeum - minoritský klášter, Přemyslovců 6
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Znojmo
Obec
Znojmo

Fotogalerie k článku

Lidé dříve za počátek jara považovali Hromnice (2. 2.). Přestože krajinu často pokrývá bílá sněhová peřina, jaro je již cítit ve vzduchu a společně s probouzející se přírodou procitá v lidském nitru i touha milovat. Ne nadarmo se jasně erotický podtext zračí v kontextu různých jarních obyčejů, k nimž patří především masopustní obchůzky. Konec konců i svátek lásky připadá právě na únor, konkrétně na den sv. Valentýna (14. 2.). Kořeny dne zamilovaných však hledejme ještě ve starověkém Římě, kde si 14. února lidé připomínali svátek Jupiterovy manželky Juno, ochránkyně žen, královny bohů a patronky svateb. I v našem prostředí probíhaly svatby nejčastěji v předjaří, a to zejména o masopustu. Konaly se v závislosti na hospodářských pracích a stavu zásob, později však tyto racionální pohnutky upravoval ještě přísný církevní půst v předvelikonočním a předvánočním období.

Dávnými obyčeji a probouzející se jarní přírodou se nechali inspirovat také zaměstnanci Jihomoravského muzea ve Znojmě, kteří pro veřejnost přichystali na počátek jara výstavu "O tradiční svatbě na Znojemsku".

Výstavu si budou moci návštěvníci prohlédnout od 1. března do 26. května tohoto roku ve zcela nových výstavních prostorách I. poschodí minoritského kláštera, které budou veřejnosti zpřístupněny vůbec poprvé.

Návštěvník se zde bude moci dozvědět o původu svatebních zvyků a obyčejů, které sice mnoho mladých dvojic v ten nejkrásnější den svého života dodržuje dodnes, jejich význam je ovšem zakryt závojem věků a mnohdy si již ani nedokážeme představit proč před staletími vůbec vznikl. Seznámíme se zde s kořeny střelby a jiného hlučení, které i v současnosti doprovází svatební průvod novomanželů v podobě hlasitého troubení klaksonů osobních aut. Objasníme si únos nevěsty i to, proč je ženichovi při příchodu do domu jeho vyvolené nejprve nabídnuta nevěsta falešná a v některých případech jej do dveří vůbec nechtějí vpustit. Povíme si rovněž o svatebním stromku, symbolu dívčí krásy a nevinnosti; ochranných amuletech, které byly součástí oděvu nevěsty i ženicha; o obsypávání novomanželů, rozbitém nádobí i obřadu posadu, ale také o tom, proč nevěstu přes práh domu přenášejí.  

Řekneme si samozřejmě i o významu svatební tabule a také o obřadních pokrmech, které se na ní v různých obdobích objevovaly. Pro návštěvníky bude poprvé k vidění také rekonstrukce svatebního koláče, o němž se dochovaly kusé zprávy z Vémyslic a Petrovic. Zvyk začepení nevěsty bude ilustrován nádhernými čepci ze Znojemska a Třebíčska. Mezi dalšími exponáty nalezneme svatební střevíce, věnečky a závoje, výbavu nevěsty a zejména kolekci mužských i ženských svatebních kompletů. Mezi těmi nejzajímavějšími nebudou chybět šaty třebíčské nevěsty ze 30. let 19. století, svatební dámský komplet z poloviny 19. století, secesní mušelínové šaty z Jemnice či pro účel výstavy restaurované svatební šaty Terezie Svobodové ze Znojma z roku 1912. Zhlédnout bude možné také rekonstrukci svatebního krojového kompletu nevěsty z Moravskokrumlovska. Celou expozici zpestří desítky historických svatebních fotografií ze sbírek znojemské sběratelky Miloslavy Klimtové.

Celé prostory navíc doplní květinové vazby vytvořené žáky Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Znojmo, Dvořákova 19, připravené na zahajovací dny této výstavy. Jejich práce si budou moci návštěvníci prohlédnout také o víkendu 2. – 3. března, kdy bude muzeum rovněž otevřeno, přestože sezóna ještě nezačala. Výstavu Jihomoravského muzea i svatební květinové vazby doplní taktéž současné svatební modely, které v předsálí představí místní Svatební salon Eva.

Nejde jen o jedinečnou příležitost dozvědět se něco více o našich tradičních svatbách a zvycích, které je až do dnešních dnů provází, ale především o jarní povzbuzení k dotekům lásky a rodinného štěstí, které svatba a svatební obřad odpradávna symbolizují. Na své si zde přijdou snad všichni. Malá děvčátka uvidí na vlastní oči šaty jako z pohádky, mladí lidé i zamilované dvojice naleznou inspiraci pro svatbu vlastní a ti, kteří si již své "ano" řekli před lety budou moci zavzpomínat na krásné a romantické chvíle, které zůstaly vepsány nejen v albech, ale především v jejich srdcích a vzpomínkách.

Na výstavu Vás proto srdečně zvou všichni zaměstnanci Jihomoravského muzea ve Znojmě, kteří vám tímto přejí i nádherné jaro plné lásky a radosti.

Mapa

Další akce v okolí

JAROVÍN Znojmo 2024

03.05.2024 - 03.05.2024
Znojmo

NEJVĚTŠÍ DEGUSTACE FRIZZANTE A RŮŽOVÝCH VÍN V ČESKÉ REPUBLICE. AKCE SE KONÁ V PŘEDVEČER PŘEDSTAVENÍ NOVÝCH VÍN VOC…

Královský košt Znojmo 2024

26.10.2024 - 26.10.2024
Klášter Louka - Znojmo

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete