Objevte fígle, jak na super křupavý bramborák 2024 - Praha
24.01.2024 - 30.01.2024 Praha
Česnek, majoránka, sůl, vejce, hladká mouka a především brambory. To jsou základní suroviny pro typicky české bramboráky, které jsou nejlepší ještě teplé a pěkně křupavé. Přesně takové bramboráky přes celý talíř v různých kombinacích můžete ochutnat v restauraci Brambory na Pankráci od 24. ledna.
Adresa a kontaktní informace
Fotogalerie k článku
Bramborák je tradiční pokrm, který se zabydlel nejen u nás, ale ve většině slovanských zemích a je oblíben v Německu, Maďarsku i ve Švédsku. Židé jej dokonce mají jako součást chanukového jídla. U našich západních sousedů a v Polsku se navíc připravuje i ve sladké variantě. Náš bramborák je však zásadně slaný a voní po česneku.
Nejlepší bramboráky se dělají na sádle
"Jako jedna ze zásadních ingrediencí bramboráku je česnek. Ten je zasyrova hodně aromatický a ostrý, a tak je lepší z něj nejdříve připravit česnekový konfit. Česnek se vloží do oleje a na nízkou teplotu se táhne, až pěkně změkne. Díky této úpravě i příjemně zesládne. Konfit se pak promíchá s nahrubo nastrouhanými brambory, k nimž se přidají ostatní ingredience," vysvětluje šéfkuchař restaurace Brambory Lukáš Soukup.
Co všechno se ovšem musí udělat, aby se bramboráky povedly a byly křupavé? "Důležité je, abychom použili brambory varného typu C. Výborné jsou odrůdy jako Laura, Agrie nebo Longinus. Ty obsahují méně vody a více škrobu," doplňuje Lukáš Soukup. Nahrubo nastrouhané brambory je pak třeba pořádně vymačkat, aby v nich nezbyla žádná tekutina. Typickou vůni jim dodáme čerstvou majoránkou a opraženým kmínem. Bramboráky se pak smaží na rozpáleném sádle alespoň 2 minuty z obou stran.
Bramborákový festival nabídne pět chuťově pestrých chodů
V restauraci Brambory na Pankráci dbají na bramborovou osvětu, a tak nesmí chybět ani speciální akce věnovaná bramborákům. Komu by se nechtělo se s nimi dělat doma, může vyrazit od 24. do 30. ledna na akci, na níž budete moci ochutnat obří bramboráky v zajímavých chuťových kombinacích. Na výběr bude tradiční bramborák do křupava upečený na sádle, bramborák s uzenou krkovicí pečenou na černém pivě, se škvarky, brynzou a kysaným zelím, bramborák s pomalu pečenou vepřovou plecí s BBQ omáčkou, křenovou omáčkou a salátem Coleslaw, mexické chutě přiblíží bramborák s mexickým hovězím chilli s fazolemi, nakládanou červenou cibulí a pikantní grilovanou kukuřicí a poslední chod přinese zajímavou kombinaci bramboráku s pikantními pečenáči z kapra se salátem z kopru a fenyklu s chilli.
Líbí se vám tento článek a rádi byste, aby se v rubrice Kalendář akcí zobrazoval mezi prvními?
Pošlete SMS zprávu ve tvaru ATLASCESKA 134579 na telefonní číslo 9033350 a článek tak nikdo nepřehlédne!
Cena SMS zprávy je 50 Kč včetně DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Reklamace plateb na reklamace@airtoy.cz nebo lince 602 777 555, 9 - 17 hodin, Po-Pá, www.platmobilem.cz. Kontakt na provozovatele: redakce@atlasceska.cz
Další akce v okolí
Indonéský týden 2024 - Praha
05.10.2024 - 12.10.2024
Praha 1
Exotické koření, voňavé bylinky a mix kulturních vlivů – tak by se dala stručně popsat indonéská kuchyně. Její kouzlo…
Fashion Aréna slaví 17. narozeniny:…
11.10.2024 - 13.10.2024
Praha
Od pátku 11. do neděle 13. října se ve Fashion Arena Prague Outlet uskuteční oslavy 17. výročí tohoto oblíbeného…
Vaříte s ohledem na budoucnost? Pře…
26.10.2024 - 26.10.2024
Metropole Zličín
Máte chuť podpořit naši planetu a zároveň předvést své kuchařské umění? Zapojte se do velké kulinářské soutěže Vaříme…
Zážitkovým motoráčkem do Bohemia Se…
02.11.2024 - 02.11.2024
hlavní nádraží
Jízda zážitkového motoráčku do Starého Plzence na exkurzi a skleničku do Bohemia Sektu. Nahlédněte do tajů výroby…