Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Oslavy města České Budějovice

18.09.2015 - 19.09.2015 České Budějovice

Slavnostmi Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté vyvrcholí v polovině září oslavy města.Podtitul železné a zlaté, stejně jako byl označován král Přemysl Otakar II., ponesou slavnosti, kterými vyvrcholí letošní oslavy 750 let od založení města. Dvoudenní festival s názvem Slavnosti Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté, který se bude konat v pátek 18. a v…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
na náměstí Přemysla Otakara II
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
České Budějovice
Obec
České Budějovice

Fotogalerie k článku

Slavnostmi Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté vyvrcholí v polovině září oslavy města.

Podtitul železné a zlaté, stejně jako byl označován král Přemysl Otakar II., ponesou slavnosti, kterými vyvrcholí letošní oslavy 750 let od založení města. Dvoudenní festival s názvem Slavnosti Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté, který se bude konat v pátek 18. a v sobotu 19. září, udělá tečku za dalším milníkem tohoto nádherného místa na soutoku Vltavy a Malše.

Organizátoři slavností chtějí oba dva dny pojmout důstojně, především ale pro obyvatele Českých Budějovic zábavně. Velkým tahákem tak bude německá kapela Corvus Corax. Někomu může být její jméno známé, to proto, že to je latinský název pro krkavce velkého, někomu ale ne. Jde o uskupení muzikantů, kteří sice hrají moderní hudbu, ale obecně charakterizovanou prvky středověké a dřívější muziky.

Na hlavním náměstí, pojmenovaném po zakladateli města, se bude celý páteční program odehrávat. Zahájí ho některá ze známých osobností. Kdo, to si ještě organizátoři nechávají pro sebe. Následně by rádi uvedli do života projekt Rytířský počin roku a z něj udělat každoroční tradici. A co je vlastně rytířský počin? Může jít třeba o záchranu lidského života v kritické situaci nebo o opravdu výrazné fair play gesto. Chrabrý hrdina se tak příští rok dočká poděkování před celými Českými Budějovicemi.

Asi tou nejzajímavější částí bude průvod Přemysla Otakara II. a jeho družiny. Král železný a zlatý přijede na návštěvu svého města, aby pozdravil svůj lid, zhodnotil své panování a následně vyrazí bojovat se svým vojskem na Moravské pole proti římskému a uherskému králi. Jak to pro Přemysla Otakara II. nakonec dopadlo, netřeba připomínat. Páteční historická podívaná na náměstí bude navíc podpořena audiovizuálními prvky.

Tím ale Slavnosti Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté nekončí. Pokračovat se bude v sobotu na Sokolském ostrově, kde se uskuteční rytířské hry. Vybrané pětičlenné týmy se spolu utkají v několika dobových disciplínách, které se budou dotýkat historie. Disciplíny si rovněž vyzkouší i široká veřejnost.

Dojde samozřejmě i na rytířský turnaj, který občanům předvedou skuteční profesionálové. Zatímco tedy u soutěžních týmů půjde spíše o zábavu, u zkušených rytířů se bude tajit dech. Sobotní program začne ve 13:30 a potrvá až do večera, protože stylovým zakončením bude ohňová show. V rámci slavností bude na Piaristickém náměstí ve stejný den od 10 hodin probíhat historický trh, kde budou představena tehdejší řemesla, stylové zboží a chybět nebudou ani kejklíři, muzikusové, komedianti či fakír.

Je potřeba říci, že slavnosti nejsou kompletní rekonstrukci událostí, jež Přemysl Otakar II. prožil. Ty nejvíce přiblíží probíhající výstava Přemysl Otakar II., král rytíř a zakladatel, která je až do konce září k vidění v Křížové chodbě Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí. K této výstavě v době slavnosti, tedy 18.9., proběhne ještě velmi zajímavý veřejný seminář za účasti profesorských kapacit z celé republiky.

Organizátoři akce chtějí především spojit historii se zábavou a unikátní formou zakončit oslavy 750 let od založení toho nejkrásnějšího města na jihu Čech.

Plakát

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Barvám Neutečeš 2024 - České Budějo…

04.05.2024 - 04.05.2024
Sokolský ostrov

Zažij nejbarevnější běh svého života!

Den v růžovém České Budějovice

10.05.2024 - 10.05.2024
České Budějovice

Poseďte s námi na hotelové zahrádce a ochutnejte nejlepší frizzante a růžová vína.

Královský košt České Budějovice 2024

16.11.2024 - 16.11.2024
Clarion Congress Hotel…

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete