Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Otevření nového hřiště - Brno Královo Pole

11.09.2013 - 31.12.2020 Brno

Královo Pole otevře hřiště pro městský parkour a fitness!Městská část Brno – Královo Pole je druhým místem v České republice, kde vyrostlo hřiště pro městský parkour. V Brně si připisuje prvenství. Další aktivitou, kterou je možné v nově upravené horní části parku na ulici Kartouzská pěstovat, je cvičení fitness. Hřiště bylo dokončeno v srpnu.Slavnostní zahájení jeho provozu proběhne 11. září od…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Brno Královo Pole horní část parku na ulici Kartouzské
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-město
Obec
Brno

Fotogalerie k článku

Královo Pole otevře hřiště pro městský parkour a fitness!

Městská část Brno – Královo Pole je druhým místem v České republice, kde vyrostlo hřiště pro městský parkour. V Brně si připisuje prvenství.
Další aktivitou, kterou je možné v nově upravené horní části parku na ulici Kartouzská pěstovat, je cvičení fitness. Hřiště bylo dokončeno v srpnu.

Slavnostní zahájení jeho provozu proběhne 11. září od 15 hodin. Na programu budou ukázky městského parkouru a fitness s využitím instalovaných, na první pohled neobvyklých, herních prvků.

Vzhledem ke svému zaměření je předpoklad, že nové hřiště bude využíváno především teenagery, pro něž nejsou běžná dětská hřiště příliš zajímavá.
Místo pro vybudování hřiště (tj. horní část parku na ulici Kartouzské), kde se dají provozovat ne zcela tradiční disciplíny, bylo vybráno s ohledem na jeho odstínění od okolní zástavby vzrostlou zelení z jedné strany a ze strany druhé stájemi v  areálu Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Netradičně vyhlížející hřiště je opatřeno informačními tabulemi s popisy cviků, prostřednictvím QR kódů je možné se připojit na internetové stránky s krátkými video ukázkami. U každého prvku je uveden stupeň obtížnosti pro procvičování konkrétní dovednosti.

Důležitý je fakt, že celé hřiště odpovídá normě ČSN 1176-7. Není tedy určeno jen pro profesionální parkouristy, ale pro všechny kategorie cvičenců, včetně dětí. Hřiště je vybaveno prvky vyrobenými ve Finsku společností, která se na tuto disciplínu orientuje a specializované herní zařízení, které je vystavováno velké provozní zátěži, vyvíjí. Herní zařízení mají TÜV certifikáty. Použité materiály (dřevo, plast, ocel) mají dlouhou životnost a jsou vyrobeny z recyklovatelných materiálů.
Před uvedením hřiště do provozu zde budou instalovány také odolné dubové lavice a okolní zeď bude posprejována ve stylu graffiti.

Náklady na vybudování nového hřiště v parku na Kartouzské dosáhly cca 2 milionů korun vč. DPH.

Městský parkour je trendem dnešní doby
Městský parkour je celosvětově mladý sport. Je sportovním trendem dnešní doby, vyjadřovacím prostředkem a životním stylem části mladé generace.Umožňuje oběma pohlavím a všem věkovým kategoriím vyzkoušet svá těla na maximum. Disciplína spatřila světlo světa poprvé v 80. letech 20. století ve Francii, kdy začala skupina mladých lisí rozvíjet základní pohyby, skoky, triky a balanc s využitím  městského prostředí jako svého hřiště.
Parkour je specifický také tím, že nevyžaduje žádné speciální vybavení. Stačí jakékoliv pohodlné oblečení. To jej může činit zajímavým i pro ty, kdo nemají se cvičením a pohybem zkušenosti.


Parkour má svůj vlastní slovník, např.:
Saut de fond (drop) – skok na zem, seskok dolů z překážky,
Saut de chat (cat jump/ pass, monkey vault, (king) kong vault) – valt, skok dopředu přes překážku, kdy se tělo dostává do vodorovné pozice nad překážku, následuje odraz rukama, tělo a nohy se protáhnou nad překážkou a mezi rukama,
Tic tac – odrat od zdi k získání výšky/  vzdálenosti. Často slouží k výskoku na protější překážku,
aj.

 

Těšíme se na vás!

 

Mapa

Další akce v okolí

Příměstský Tábor Brno 2024: Léto Pl…

12.08.2024 - 16.08.2024
Brno

V srpnu 2024 se v Brně a jeho malebném okolí konají príměstské tábory pro děti. Tyto tábory, pořádané Kuba Cykloškolou,…

Letní Víno z blízka: MEDITRINA - ví…

08.08.2024 - 08.08.2024
Otevřená zahrada,…

Čtvrteční večer 8. srpna 2024 sice nebude jen o ženách, ale rozhodně bude o vínech, které ženy vybraly. 2,5 hod dlouhou…

Letní Víno z blízka: večer s vinaři…

22.08.2024 - 22.08.2024
Otevřená zahrada,…

Rakouské vinaře máme rádi! A tak jsme je pozvali do Otevřené zahrady v centru Brna na večer 22. srpna 2024. Volnou…

Letní Víno z blízka: večer se spolk…

05.09.2024 - 05.09.2024
Otevřená zahrada,…

Zažijte 5. září 2024 večer festivalového seriálu Víno z blízka se sklenkou v ruce a s vinaři, kteří hospodaří…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete