Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Otvírání studánek

20.04.2013 Litovel

SPS Senzakord pod vedením Hany Kaštanové je sborem, který zpívá pro radost, a který chce zaujmout své posluchače něčím nevšedním, co jej dokáže vytrhnout z denního shonu. Repertoár je proto pestrý a sbor se nebojí secvičit i tak zajímavou skladbu, jakou je Otírání studánek od Bohuslava Martinů. Ten navštívil v červenci roku 1938 na pozvání své české žačky Vítězslavy Kaprálové, hudební…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
v Koncertním sále MK Litovel
Oblast
Střední Morava
Kraj
Olomoucký kraj
Okres
Olomouc
Obec
Litovel

Fotogalerie k článku

SPS Senzakord pod vedením Hany Kaštanové je sborem, který zpívá pro radost, a který chce zaujmout své posluchače něčím nevšedním, co jej dokáže vytrhnout z denního shonu. Repertoár je proto pestrý a sbor se nebojí secvičit i tak zajímavou skladbu, jakou je Otírání studánek od Bohuslava Martinů. Ten navštívil v červenci roku 1938 na pozvání své české žačky Vítězslavy Kaprálové, hudební skladatelky a dirigentky, vesnici Tři Studně ležící poblíž Nového Města na Moravě v okrese Žďár nad Sázavou, kde pobýval téměř celý měsíc.

V některých oblastech probíhalo vždy na jaře tzv. otvírání studánek, tj. jejich čištění po přešlé zimě; studánky byly mnohde jediným zdrojem pitné vody. Většinou bylo otvírání i obřadem se symbolickým zaháněním zlé moci a neštěstí. Básník Miloslav Bureš, mající v úctě lidové tradice, po zhlédnutí takovéhoto obyčeje právě ve Třech Studních napsal báseň "Píseň o studánce Rubínce". Následujícího roku ji poslal svému příteli a spolurodákovi z Poličky hudebnímu skladateli Bohuslavu Martinů                    s žádostí o zhudebnění. Ten ji částečně zkrátil a vytvořil kantátu Otvírání studánek.

O recitaci se postará Alfred Strejček. Zpívá SPS Senzakord a o hudební doprovod se postará komorní soubor ZUŠ Uničov.

 

Alfred Strejček vystudoval herectví na brněnské JAMU a prošel řadou pražských i mimopražských divadel. Pět let působil jako pedagog uměleckého přednesu na pražské konzervatoři. Patří mezi špičkové interprety poezie a prózy a je několikanásobným laureátem soutěží profesionálních umělců v uměleckém přednesu. Je držitelem nejvyššího ocenění v tomto oboru – Křišťálové růže. Přednáší též v latině, angličtině, němčině, španělštině a italštině. Má za sebou řadu filmových a televizních rolí – filmy Tři zlaté vlasy děda Vševěda a Podivuhodná přátelství herce Jesenia, televizní inscenace Josefína, Lásky hra osudná, Smrt a blažená paní, Malá mořská víla aj. Je vyhledávaným interpretem melodramatických děl. Spolupracuje s našimi nejvýznamnějšími hudebními tělesy i sólisty. Jeho hlas se vepsal do povědomí posluchačů rozhlasu i televize. Společně se Štěpánem Rakem je nositelem ceny UNESCO za koncertní projekt Vivat Comenius, se kterým oba umělci vystoupili na více než šesti stovkách koncertů ve dvaatřiceti zemích čtyř kontinentů.

 

Koncert Smíšeného pěveckého sboru Senzakord, Alfreda Strejčka a komorního souboru ZUŠ Uničov můžete navštívit v sobotu 20. dubna v 18 hod. v Koncertním sále MK Litovel. Vstupné 80 Kč. Vstupenky si můžete zakoupit v pokladně Městského klubu Litovel (www.mklitovel.cz) nebo v TIC (ag. Bavi).

Mapa

Další akce v okolí

Beerfestu street 2024 - Olomouc

22.05.2024 - 25.05.2024
Olomouc

Nová scéna olomouckého Beerfestu. Kromě programu na Korunní pevnůstce chystáme i akci na Dolním náměstí. Ta začne už ve…

Grizly fest 2024 - Olomouc

08.06.2024 - 08.06.2024
Grizly, Chválkovice…

Exkurze do oříškárny, skvělé jídlo a zábava pro celou rodinu. Open-air oříškový festival GRIZLY FEST se blíží.

Barvám Neutečeš 2024 - Olomouc

11.05.2024 - 11.05.2024
Výstaviště Flora

Zažij nejbarevnější běh svého života!

Inspirativní přednáška Síla autenti…

18.05.2024 - 18.05.2024
Telegraph

V průběhu interaktivního večera získáte rady a tipy od profesionální herečky, která své bohaté zkušenosti ze světa…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 2. květen

Dnes má svátek Zikmund

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete