Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Oživlý Josefov

16.07.2016 - 17.07.2016 Jaroměř

    Městské slavnosti přenesou pevnost Josefov zpátky v čase do jejího zlatého věku. Nechte se okouzlit a vtáhnout do bohaté historie, ať už reálné, či smyšlené. Oživlý Josefov se probudí 16. a 17. července 2016. To si nesmíte nechat ujít!    Návštěvníky vcházející poprvé do Josefova nezřídka ohromí majestátní hradby, jimiž je obklopen. Poté jeho pravidelná a takřka nezměněná zástavba. Obdobně…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

    Městské slavnosti přenesou pevnost Josefov zpátky v čase do jejího zlatého věku. Nechte se okouzlit a vtáhnout do bohaté historie, ať už reálné, či smyšlené. Oživlý Josefov se probudí 16. a 17. července 2016. To si nesmíte nechat ujít!

    Návštěvníky vcházející poprvé do Josefova nezřídka ohromí majestátní hradby, jimiž je obklopen. Poté jeho pravidelná a takřka nezměněná zástavba. Obdobně zpustlost pevnostního města vyloženě svádí k dennímu snění a otázkám. "Jak asi tohle město žilo za starého Rakouska?" "Co kdyby se o pevnost skutečně bojovalo?" Právě tyto otázky se už podruhé pokusí zodpovědět pořadatelé Oživlého Josefova.   

Jak vznikly názvy josefovských domů?

    Názvy některých josefovských domů dodnes upomínají na barvité příběhy, které se v jejich zdech odehrály. Na počátku 19. století si třeba hosté Hotelu Veselý nejednou cuchali nervy zkazkami, jak majitel podniku, kvůli své obludné tloušťce skoro nepohyblivý hostinský Martin Veselý, vyběhl se zlomyslnými rychnovskými soukeníky. Za to, že si od něj nechali posluhovat, si totiž řekl o sumu rovnající se ceně devíti sudů piva.

    Stejně tak si dnešní návštěvníci mohou jen domýšlet, jaké konce mívaly bujaré pitky v někdejším důstojnickém kasinu. Jednu z nich v půli 19. století dokonce ukončila střelba poté, co společníci polského setníka (kapitána) Tarnowského zneužili jeho chvilkové nepřítomnosti a víno v jeho sklenici "neslušným způsobem" znehodnotili. Dlužno podotknout, že za tento výstřel(ek) byl Tarnowski potrestán ztrátou hodnosti a pobytem ve vězení.

    Rovněž druhé jméno staré josefovské radnice, dům U Nešťastných lásek, upomíná na tragédie Italky Katariny "Kátinky" Betsage (†1827) a Josefinky Kostelecké (†1899). Překrásná Kátinka se otrávila poté, co jí její poručník Giovanni Mollinari-Vidoni nedovolil vzít si nezámožného poručíka Famagolliho. Josefinku, hluboce oddanou svému milému, nadporučíku Silvestru Skrovnému, naopak k sebevraždě dohnal tlak její rodiny, která si od jejího sňatku s baronem von Wohlrabem slibovala společenský vzestup.   

Oživlý Josefov láká na průvody vojáků i boj

    Z dochovaných vyprávění se pochopitelně vybíralo namátkou. Dychtíte-li ještě více nasát atmosféru zlatého věku Josefova, zavítejte sem mezi 16. a 17. červencem 2016 během městských slavností, nazvaných prostě Oživlý Josefov. Jejich smyslem je totiž aspoň na chvíli vrátit zpátky čas do doby Rakouského mocnářství a zlatého věku pevnostního města, jehož blahobyt plně závisel na přítomnosti národnostně pestré vojenské posádky. Součástí programu budou jak průvod vojáků i civilů v dobových kostýmech, tak střelby z pevnostních děl. Zlatým hřebem programu bude pak divácky vděčný Boj o pevnost, komentovaná rekonstrukce průběhu možného obléhání Josefova.

    Další lákavé programy:

    Kdo by chtěl zažít ještě víc, může se 1. srpna v 10:00 a 14:00 zúčastnit prodloužených prohlídek v poutavém podání Karla Kulhavého.
    Nebo se 18. července a 20. srpna zapojit do hry ve spleti podzemních chodeb a skrze ni okusit tvrdý život vojáků v josefovských kasematech. Kapacita těchto programů je však omezená a včasná objednávka přes mail info@pevnostjosefov.cz nebo web www.pevnostjosefov.cz je tudíž zcela na místě.

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Zažijte radost na Albi Dětském dni …

07.06.2024 - 07.06.2024
Distribuční a…

Už víte, co budete s dětmi dělat v pátek 7. června? Pokud si chcete společně užít spoustu legrace a dodatečně oslavit…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 3. květen

Dnes má svátek Alexej

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete