Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Rudolfinum (Dům umělců)

25.09.2017 Praha

Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková, Aleš Briscein a další složí hold operní pěvkyni Jarmile NovotnéVýběr z árií, které kdysi zpívala Jarmila Novotná, jedna z nejslavnějších pěveckých legend, zazní na podzim příštího roku v podání hvězdných pěvců Adama Plachetky, Kateřiny Kněžíkové, Aleše Brisceina, Adriany Kohútkové a Niny Tarandek na operním gala Pocta Jarmile Novotné 2017. Sólisty doprovodí…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Rudolfinum (Dům umělců)
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková, Aleš Briscein a další složí hold operní pěvkyni Jarmile Novotné

Výběr z árií, které kdysi zpívala Jarmila Novotná, jedna z nejslavnějších pěveckých legend, zazní na podzim příštího roku v podání hvězdných pěvců Adama Plachetky, Kateřiny Kněžíkové, Aleše Brisceina, Adriany Kohútkové a Niny Tarandek na operním gala Pocta Jarmile Novotné 2017. Sólisty doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením šéfdirigenta Ondreje Lenárda, svým mluveným slovem večer ozvláštní moderátor Marek Eben a oko všech potěší originální režie a nezaměnitelná scénografie tandemu bratrů Cabanových. Gala koncert pořádá nezisková organizace Zámek Liteň, z.s. ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu u příležitosti 110. výročí narození Jarmily Novotné.

 "Operní gala Pocta Jarmile Novotné 2017 považujeme za vrcholnou událost Festivalu Jarmily Novotné 2017, jehož hlavním akcentem je 110. výročí narození této významné pěvkyně. Festival naše organizace pořádá již šestým rokem s cílem pozvednout jméno a odkaz Jarmily Novotné, světové celebrity a velké vlastenky, která u nás byla vlivem historických okolností téměř zapomenuta. Máme velkou radost, že myšlenka vzdát jí hold, získala pozitivní odezvu také u pěvců mezinárodního renomé a také u stálice žánru vážné hudby, jakou je Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který je spolupořadatelem tohoto koncertu," konstatuje ředitelka neziskové organizace Zámek Liteň, z.s., Ivana Leidlová a dodává: "Během slavnostního večera zazní árie z oper Don Giovanni, Figarova svatba, La traviata, Prodaná nevěsta či Růžový kavalír, které byly v kariéře Jarmily Novotné zásadní."
Pocta Jarmile Novotné 2017 se uskuteční 25. září 2017 ve Dvořákově síni Rudolfina, pouhé dva dny poté, kdy by pěvkyně oslavila své kulaté narozeniny. Večer vstoupí v přímém přenosu do éteru Českého rozhlasu a na obrazovku České televize.

"Do kontaktu s organizátory Festivalu Jarmily Novotné jsem se dostal před několika lety, když se chystal koncert na počest této pěvkyně v Litni. Zaujal mě jejich zápal a rád jsem souhlasil s další spoluprací v následujících letech. Společně jsme již Jarmilu Novotnou připomněli na Pražském jaru a při kurzech v Litni, v rámci kterých se bude naše spolupráce letos v létě opakovat. Těší mě, že se daří naplnit i další velký projekt, tedy gala ke sto desátým narozeninám Jarmily Novotné v Rudolfinu se SOČRem a jeho šéfdirigentem Ondrejem Lenárdem. Na koncert se těším a rád na něj zvu všechny fanoušky opery i klasické hudby jako takové. Věřím, že bude krásným vstupem do nové sezóny a nevšedním uměleckým zážitkem," vyznává se jeden z protagonistů chystaného gala a zároveň člen Poradního sboru Zámku Liteň, Adam Plachetka.

"Osobnost Jarmily Novotné u nás stále není řádně doceněna. Přitom se jí podařilo získat stálé angažmá ve Vídeňské státní opeře před 2. světovou válkou nebo v newyorské Metropolitní opeře, kde účinkovala celých šestnáct sezon. Tyto dva operní domy té nejvyšší umělecké kvality jsou dnes scénou i pro Adama Plachetku, naši současnou pěveckou hvězdu. Jsem rád, že je to právě on, kdo spolu s dalšími zpěváky připomene slávu operní pěvkyně Jarmily Novotné, a že u toho bude i SOČR se svým šéfdirigentem Ondrejem Lenárdem na úvod své 91. sezony," vysvětluje Jakub Čížek, ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu ke spolupořadatelství projektu.

Vstupenky

s garancí nejlepších míst je možné zakoupit od 12. prosince a potěšit jimi třeba jako netradičním vánočním dárkem. Vstupenky jsou v prodeji na zamekliten.cz a na socr.rozhlas.cz nebo v síti Colosseum Ticket (colosseumticket.cz), stejně jako v pokladně Rudolfina. Koncert začíná ve 20 hodin.

Program:

WOLFGANG AMADEUS MOZART
Don Giovanni

předehra
Or sai chi l’onore: Dona Anna (Adriana Kohútková)
Madamina, il catalogo e questo: Leporelo (Adam Plachetka)
In quali eccessi... Mi tradi quell'alma ingrata: Dona Elvíra (Kateřina Kněžíková)  
Dalla sua pace: Don Ottavio (Aleš Briscein)

WOLFGANG AMADEUS MOZART
Figarova svatba

předehra
Crudel! Perche finora: Hrabě Almaviva (Adam Plachetka), Zuzanka (Kateřina Kněžíková)
Voi, che sapete: Cherubín (Nina Tarandek)
 
                        
GIUSEPPE VERDI
La traviata

Madamigella Valery: Giorgio Germont (Adam Plachetka), Violetta (Kateřina Kněžíková)


přestávka


BEDŘICH SMETANA
Prodaná nevěsta

předehra
Ten lásky sen!: Mařenka (Kateřina Kněžíková)
Znám jednu dívku, ta má dukáty: Kecal (Adam Plachetka), Jeník (Aleš Briscein)
Věrné milování: Mařenka (Kateřina Kněžíková), Jeník (Aleš Briscein)


RICHARD STRAUSS
Růžový kavalír

Mir ist die Ehre widerfahren: Octavian (Nina Tarandek), Sophie (Kateřina Kněžíková)
Hab' mir's gelobt: Maršálka (Adriana Kohútková), Sophie (Kateřina Kněžíková), Octavian
(Nina Tarandek)


Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Ondrej Lenárd – dirigent

Změna programu vyhrazena.

Jarmila Novotná (1907–1994)
Česká sopranistka, významná osobnost a velká vlastenka Jarmila Novotná patřila k nejzářivějším zjevům světové operní scény 20. století. Během své kariéry zpívala po celém světě, především v Berlíně, Salcburku či Miláně.
Domovskou scénou se jí stala Metropolitní opera v New Yorku, kde účinkovala plných šestnáct sezon ve významných úlohách.
Už v sedmnácti letech debutovala na jevišti Národního divadla jako Mařenka v Prodané nevěstě. Její půvab a lahodný hlas pražské obecenstvo okouzlily, ale Jarmila Novotná učinila důležité rozhodnutí – odložit slávu a dál se vzdělávat.
Studium v Itálii jí umožnila velkorysá podpora T. G. Masaryka, s jehož rodinou se úzce spřátelila. Vždy elegantní a přitažlivá žena měla tucty obdivovatelů a ctitelů, jejímu charismatu podléhali slavní umělci, neodolal mu ani Hollywood.
Z domova a z evropských scén ji vyhnal nacistický režim. I z exilu v USA během války Jarmila Novotná jako příkladná patriotka podporovala svým uměním český národ: podílela se na akcích propagujících Československo, své koncerty končila československou hymnou, pod titulem Lidické písně nahrála české lidovky za klavírního doprovodu Jana Masaryka…
České publikum se slavné pěvkyně dočkalo v květnu 1946, kdy zpívala v Národním divadle na koncertě pro Červený kříž. Poté zde vystoupila jako Mařenka, Violetta a naposledy v listopadu 1947 jako Taťána. Své první koncertní turné po návratu do vlasti po druhé světové pak zakončila ve Smetanově síni Obecního domu. Únorový puč ji připravil o domov, sídlo v Litni a majetek, s rodinou musela zpět do USA. Na Čechy ovšem nezanevřela a po revoluci v roce 1989 se vrátila, aby aktivně podporovala zdejší hudební život. V roce 1991 jí Václav Havel udělil Řád T. G. Masaryka IV. třídy. Jarmila Novotná zemřela pokojně 9. února 1994 v New Yorku.

O organizaci ZÁMEK LITEŇ, z.s.
Nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., založená Ivanou Leidlovou na počátku roku 2012, si dala za cíl obnovit a pozvednout jméno a odkaz Jarmily Novotné a českého šlechtického rodu Daubků. Zámek Liteň organizuje multižánrový Festival Jarmily Novotné, vytvořil a pečuje o muzejní sbírku, podporuje a iniciuje vznik nových autorských počinů, podporuje mladé umělce a obnovuje kulturní památky v areálu zámku Liteň.

Organizace mimo jiné vydala reedici memoárů Jarmily Novotné Byla jsem šťastná, spolupodílela se na vydání hudebního CD Jarmily Novotné Opera Recital, organizuje mistrovské pěvecké kurzy pro mladé pěvce, v roce 2014 pořádala Open air koncert Pocta Jarmile Novotné za účasti Jiřího Bělohlávka a světově uznávaných českých operních pěvců.
V roce 2013 Zámek Liteň, z.s. inicioval a financoval osmnáctiměsíční mezinárodní historický výzkum a vydání knihy o Jarmile Novotné pod vedením historika, spisovatele a scenáristy Pavla Kosatíka. Hlavním výstupem tohoto výzkumu, stejně jako vrcholnou událostí Festivalu Jarmily Novotné 2015 je historicky první monografie o Jarmile Novotné s názvem Baronka v opeře.

Festival Jarmily Novotné 2017 se uskuteční jako šestý v řadě a spojnicí jeho aktivit bude 110. výročí narození Jarmily Novotné. Nejvýznamnější událostí se na podzim stane operní gala Pocta Jarmile Novotné 2017 ve spolupráci českých a světových operních hvězd a Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Také šestý ročník festivalu nabídne Putovní výstavu o životě Jarmily Novotné s názvem Jarmila Novotná: Operní diva, která bude na jaře k vidění v Senátu ČR. Specializací dalších, již čtvrtých pěveckých kurzů bude český repertoár pod vedením Kateřiny Kněžíkové a Adama Plachetky. Kurzy budou jako tradičně zakončeny společným koncertem absolventů a lektorů kurzů 13. srpna v Litni.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který v letošní sezóně oslaví 90 let od svého založení, se řadí k nejlepším a nejstarším českým orchestrálním tělesům. Zároveň patří k vítaným hostům zahraničních koncertních síní. Jeho šéfdirigentem je od roku 2011 Ondrej Lenárd, hlavním hostujícím dirigentem je v současnosti Tomáš Brauner.
Za posledních několik let spolupracoval orchestr s předními českými i zahraničními dirigenty, jakými jsou například Tomáš Netopil, Jakub Hrůša, Tomáš Hanus, Petr Altrichter, Stefan Asbury, Michał Nesterowicz nebo Ion Marin, a významnými sólisty jako Pierre Amoyal, Gautier Capuçon, Christian Lindberg, José Cura, Plácido Domingo, Renée Fleming, Elina Garanča, Edita Gruberová, Dmitrij Hvorostovskij, Sumi Jo, Sergej Chačatrjan, Jonas Kaufmann, Mischa Maisky, Shlomo Mintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Josef Suk, Bryn Terfel, Viktor Tretjakov, Eva Urbanová, Ramón Vargas nebo Lukáš Vondráček.  
Bohatá je rovněž nahrávací činnost SOČRu. Z nejnovější produkce připomeňme janáčkovská alba pro Supraphon s dirigentem Tomášem Netopilem, z nichž první bylo oceněno v roce 2013 prestižním titulem Editor´s Choice of the Month časopisu Gramophone, světovou premiéru nahrávky opery Alfred od Antonína Dvořáka a profilové album sólisty Vídeňské státní opery, basbarytonisty Adama Plachetky.

SOČR svým posluchačům nabízí koncerty v rámci abonentních cyklů ve Dvořákově síni Rudolfina, Smetanově síni Obecního domu a od sezóny 2016/17 též v pražském Foru Karlín a Studiu 1 v budově Českého rozhlasu. Je častým hostem významných festivalů jako Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Český Krumlov, Dvořákova Praha nebo Janáčkův Máj. SOČR pravidelně hostuje na zahraničních pódiích v celé Evropě a v Japonsku.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Dílna všímavosti: Ruka mine bok, sl…

25.04.2024 - 25.04.2024
Meditační zahrada HAMU

PREMIÉRA V Meditační zahradě HAMU S sebou: mobil a sluchátka

Herní hudba v Rudolfinu: GAMES s Fi…

27.04.2024 - 27.04.2024
Dvořákova síň

Čtvrté pokračování koncertu herní hudby GAMES (27. 4.) přinese jak hudbu z hitů českého videoherního průmyslu Mafia a…

Malý princ 2024 - Praha

17.05.2024 - 17.05.2024
Divadlo Hybernia

Literárně – hudební představení na motivy alegorického příběhu Malý princ Antoina de Saint-Exupéry

Barokní podvečery - Apollón & Dioný…

21.05.2024 - 21.05.2024
Tereziánský sál

Triové sonáty A. Corelliho a G. F. Händela & flétnový koncert A. Scarlattiho

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete