Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

22.11.2012 - 24.02.2013 Uherské Hradiště

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo v předvánočním čase, pro své návštěvníky výstavu Pohádka ve škole. Zachráněné vzpomínky. Jak název napovídá, ve výstavě jsou prezentovány vzácné školní obrazy ze sbírek Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze s tematikou pohádkových příběhů.Nejstarší obrazy, které dříve visely ve školních třídách, pocházejí z počátku 20.…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Slovácké muzeum v Uherském Hradišti
Oblast
Střední Morava
Kraj
Zlínský kraj
Okres
Uherské Hradiště
Obec
Uherské Hradiště

Fotogalerie k článku

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo v předvánočním čase, pro své návštěvníky výstavu Pohádka ve škole. Zachráněné vzpomínky. Jak název napovídá, ve výstavě jsou prezentovány vzácné školní obrazy ze sbírek Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze s tematikou pohádkových příběhů.

Nejstarší obrazy, které dříve visely ve školních třídách, pocházejí z počátku 20. století a jsou inspirovány pohádkami bratří Grimmů (O Popelce, O Šípkové Růžence, Kocour v botách, O Červené Karkulce aj.). Ztvárnil je nejen významný německý malíř, grafik a ilustrátor Paul Hey (1867–1952), ale také další autoři, např. Karl Fridrich Bell, Wilhelm Claudius, Hans Printz.

Ve výstavě jsou zastoupeny rovněž ilustrace českých autorů k pohádkám Karla Jaromíra Erbena a Boženy Němcové pocházející z období od první republiky až do 90 let 20. století. K nejstarším náležejí školní obrazy vydávané pražským nakladatelem Čeňkem Semerádem. Mezi autory je zastoupena celá řada českých malířů ilustrátorů (František Ženíšek, Antonín Zhoř, Josef Lada, Vlasta Švejdová a další). Školní obrazy doplňují učebnice s pohádkami, české pohádkové knihy, reklamní pohádky a hry. Atmosféru "školních škamen" z dob dávno minulých ztvárňují sbírkové předměty z fondu Slováckého muzea a soukromých sbírek.

Doprovodné výukové programy pro žáky MŠ a ZŠ

http://www.kalendarakci.atlasceska.cz/pohadka-ve-skole-program-pro-skoly-a-skolky-slovacke-muzeum-v-uherskem-hradisti-41287/

Otevírací dobu najdete na:

http://www.slovackemuzeum.cz/doc/13/

Informace o vstupném na:

http://www.slovackemuzeum.cz/doc/20/

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete