Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Valtice

05.07.2013 - 31.08.2013 Valtice

V nově zrekonstruovaných prostorách II.NP valtického zámku máte o letošních prázdninách jedinečnou možnost seznámit se s osobností knížete Josefa Václava z Liechtensteina, vynikajícícho vojáka, diplomata a mecenáše.Šlechtice, který bez nadsázky zachránil císařský trůn pro Marii Terezii a dostalo se mu za to mimořádných poct, a to nejen ze strany vídeňského císařského dvora, ale také z tábora jeho…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Zámek Valtice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Břeclav
Obec
Valtice

Fotogalerie k článku

V nově zrekonstruovaných prostorách II.NP valtického zámku máte o letošních prázdninách jedinečnou možnost seznámit se s osobností knížete Josefa Václava z Liechtensteina, vynikajícícho vojáka, diplomata a mecenáše.

Šlechtice, který bez nadsázky zachránil císařský trůn pro Marii Terezii a dostalo se mu za to mimořádných poct, a to nejen ze strany vídeňského císařského dvora, ale také z tábora jeho nepřátel. Důkazem tohoto tvrzení je unikátní soubor tapiserií nazvaný "Čínský císař", který knížeti věnoval pruský král Fridrich II. Tento soubor tapiserií až do konce II. světové války tvořil dekoraci tzv. gobelinzimmer v I. reprezentačním patře valtického zámku. Odtud však byl po válce odcizen a po mnoha peripetiích v roce 2006 znovu zakoupen knížecí rodinou. V červenci a srpnu letošního roku se tak téměř po sedmdesáti letech tento unikátní soubor tapiserií vrací na své původní místo, a to díky zápůjčce z liechtensteinských knížecích sbírek. Součástí výstavy je i poprvé v České republice realizovaná interaktivní 3D prezentace dalšího jedinečného artefaktu spojeného s osobností knížete Josefa Václava z Liechtensteina, a to tzv. Zlatého kočáru.

Mimo vše již uvedené je třeba podotknout, že výstava Valtice - Vídeň - Vaduz a zpět "Příběh daru pruského krále" představuje první případ, kdy je majetek knížat z Liechtensteina zapůjčen na objekt, který byl původně v jejich vlastnictví. Vědomi si jedinečnosti této události, převzali nad výstavou záštitu ministryně kultury České republiky, paní Mgr.Alena Hanáková a zároveň Jeho Jasnost vládnoucí kníže Hans-Adam II. von un zu Liechtenstein.

Otevírací doba:

zde

Vstupné do zámku:

zde

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

O Hustopečskou pečeť & Májový košt …

04.05.2024 - 04.05.2024
Společenský dům…

Soutěžní přehlídka vín O Hustopečskou pečeť proběhne již po dvacáté ve Společenském domě v Hustopečích.

Valtické vinné trhy 2024 - Valtice

10.05.2024 - 11.05.2024
Zámek Valtice

Ve dnech 10. a 11. května se do hlavního města vína Valtic sjedou milovníci tohoto ušlechtilého nápoje nejenom z Česka.…

Den v růžovém Mikulov

18.05.2024 - 18.05.2024
Mikulov

Největší degustace frizzante a růžových vín v České republice. Akce se koná v rámci slavností města Mikulov.

Hypnotizér v Břeclavi | květen 2024

22.05.2024 - 22.05.2024
U Tržiště 2085/1, 690…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 3. květen

Dnes má svátek Alexej

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete