Statistika našeho portálu

  • 102 246 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Procházky Prahou: Holešovice - Praha

17.11.2020 - 31.12.2020 Praha

Tato trasa je ideální pro ty, kteří by raději byli okouzleni surovým kouzlem moderního města a poezií starých průmyslových komplexů.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

POPIS TRASY
Délka trasy: 4 km / 2 míle

Stáhnout:  Praha: procházky 2

1. Veletržní palác (tramvaj) → Heřmanova ulice →

 2. Řezáčovo náměstí
Toto náměstí mezi obytnými budovami je nejen skvělým místem k odpočinku, ale také místem, kde se konají nejrůznější akce, včetně oblíbeného farmářského trhu v sobotu ráno jako vyskakovací obchody se současným designem, udržitelným a pomalým způsobem.

→ Farského ulice →

 3. Husův sborový dům (Husův sbor, Farského 3)
Tato impozantní sedmipodlažní budova pro  československý husitský kostel byla dokončena v roce 1937. Kromě nezaměnitelné věže s kalichem je zde mramorová kaple a jedno z největších kolumbárií ( trezory pro urny) v Evropě, rozložené na dvou podzemních podlažích.

→ 4 Strossmayerovo náměstí

 4. Strossmayerovo náměstí Rušný dopravní uzel a symbol Holešovic, jejichž východní straně dominuje pseudogotický kostel sv. Antonína Paduánského z počátku 20. století. Jeho dvě věže byly po vzoru věží katedrály Týn na Staroměstském náměstí. Je zde uložen jedinečný betlém s figurkami oblečenými v domorodých kostýmech různých slovanských národností.

→ Antonínská ulice → nábřeží Kapitána Jaroše / nábřeží → Bubenské nábřeží / nábřeží

5. Pražská tržnice
Tento obrovský komplex se secesními a novorenesančními prvky fungoval téměř 100 let jako jatka, ale dnes prochází rychlými změnami. Najdete zde vše možné: hala 22 je domovem největšího pražského trhu s produkty, stejně jako obchody a stánky s nejrůznějším zbožím a potravinami. Venku najdete stánky s různými druhy pouličního jídla. Komplex má několik restaurací - za zmínku stojí vysoce hodnocená vietnamská restaurace Trang An a glam asijská fusion restaurace SaSaZu. V dalších budovách se nachází galerie moderního umění Trafo Gallery a Jatka78, divadelní a umělecký prostor zaměřený především na nový cirkus a progresivní divadlo.

→ ulice Komunardů → ulice Tusarova

6. Vnitroblock
Oblíbené místo - tento impozantní průmyslový prostor je dnes oblíbeným místem setkávání u šálku kávy i multifunkčním prostorem pro umělecké nebo kreativně zaměřené akce.

→ ulice Komunardů → ulice U Průhonu

7. Holešovice Městský pivovar (Holešovický měšťanský pivovar) byla založena v pozdní 19 th pivovar století, jeho otevření vedlo ke krachu mnoha menších pivovarů. Mnoho Pražanů ochutnalo místní vaření, protože se zde vařilo pod názvem "Měsťan" až do roku 1998. Dnes je to moderní kancelářský komplex kombinující romantismus s prvky renesance a gotiky.

→ ulice Na Maninách → ulice U Uranie → ulice U Parního mlýna → ulice Jankovcova

8. Bývalý parní mlýn na Jankovcově ulici je dalším vynikajícím příkladem citlivé transformace historické budovy na moderní kancelářský komplex. Mlýn, postavený v roce 1911, byl prvním automatizovaným mlýnem na mouku v Praze, schopným mlít denně 200 tun obilí. Dnes je komplex kombinací designových kanceláří jak pro nadnárodní společnosti, tak pro malé začínající podniky.

→ Jankovcova ulice → V Přístavu →

9. Holešovické doky, přístav v Praze
Holešovické doky, důležitá technická památka, jsou jediným přístavem v Praze, který přímo spojuje lodní dopravu se železnicí a silnicí. Je rozhodně vidět lepší dny, ale stále stojí za návštěvu. Původní budovy v doku jsou v secesním stylu. Kontrast mezi rezavými čluny a moderním luxusním bytovým komplexem Prague Marina vytváří jeho jedinečnou atmosféru.

→ Jankovcova ulice →

10. Ogilvy
Původně pražská pekárna a soda vodárenská společnost, kterou založil Ferdinand Zátka, se v roce 2003 stala domovem jedné z největších reklamních agentur na světě. V roce 2012 byla fasáda budovy vyzdobena červeno-bílou kamufláží bitevní lodi - kreativní inspirace z místní námořní historie.

→ ulice Přívozní → ulice U Uranie → ulice Komunardů → ulice Poupětova

11. Centrum současného umění DOX Centrum DOX bylo jedním z průkopnických projektů, které odstartovaly transformaci Holešovic z průmyslové na kreativní čtvrť. Budova je přestavěná továrna. Při pohledu z ulice je 42 metrů dlouhá dřevěná konstrukce - vzducholoď Gulliver - na střešní terase atraktivní; používá se především pro literární akce. DOX si zakládá na své nezávislosti a aktivních kontaktech s mezinárodním uměleckým světem; zaměřuje se především na umělecké projekty, které odrážejí aktuální sociální problémy.

→ Osadní ulice → Ortenovo náměstí / tramvajová zastávka

Tip: Na křižovatce ulic Jankovcova a Plynární najdete legendární Cross Club a kavárnu.

12. Cross Club je pozdravem průmyslového charakteru Holešovic. Steampunk estetické, ocelové a pohyblivé šrouby, šrouby a kola tvoří nejen podstatu venkovního prostoru, ale také podstatu sklepních interiérů renomovaného hudebního klubu .

Další akce v okolí

Hravé neděle na Zážitkovce Praha - …

28.04.2024 - 28.04.2024
Zážitkovka Praha

Vyrobte si strašidelné oči, speciální pavoučí mýdla nebo umíchejte kouzelný lektvar.

Jak vzniká výstava? II. / Neděle pr…

28.04.2024 - 28.04.2024
Pragovka Gallery,…

V neděli 28. dubna v 15:00 hodin bude odpoledne v Pragovka Gallery opět věnováno rodinám. Nedělní program s názvem Jak…

ČaroDejvice ve Stanici techniků 202…

30.04.2024 - 30.04.2024
Stanice techniků DDM…

V úterý 30. dubna vypuknou ve Stanici techniků tradiční akce ČaroDejvice.

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 28. duben

Dnes má svátek Vlastislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete