Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

První udržitelný obchoďák:Týdenní swap!  - Praha

13.09.2021 - 19.09.2021 Praha

Swap? Nový trend, ale také úspora pro životní prostředí i vaši peněženku. Týdenní swap od 13. do 19. září v pražské tržnici v Holešovicích. .

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
pražská tržnice v Holešovicích
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

 Máte přeplněné skříně a stejně máte dojem, že nemáte co na sebe? Nechce se vám utrácet peníze za oblečení? Pokud rádi obměňujete svůj šatník, ale zároveň vám není lhostejný dopad rychlé módy na klima a životní prostředí, máme pro vás řešení: nový trend, tzv. swap (výměnu věcí), tedy poslat dál, co už nepotřebuji, výměnou za něco nového, neokoukaného. Přijďte ve dnech 13. až 19. září do Pražské holešovické tržnice navštívit První udržitelný obchoďák:Týdenní swap! 

V Hale č.17 objevíte zboží v kvalitě, kterou ověřili předchozí majitelé. Najdete zde oblečení, domácí potřeby, knihy i pokojové květiny. Nebudou chybět ani doplňky, hračky a dětské či sportovní oblečení. Kromě možnosti vybrat si originální kousky vás čeká nabitý doprovodný program plný inspirativních workshopů a zajímavých přednášek. 

Vyzkoušíte si swapování a další udržitelné návyky v praxi, protože o tom tento týden bude. Tohle není bazar, ale mnohem víc! Bohatý doprovodný program doplní také křest nové české stolní hry Terra Futura, která vznikla v rámci spolupráce projektu Hra o klima s firmou Albi a kterou si budou návštěvníci moci zahrát i na místě. Hra přenáší hráče do budoucnosti, kde budují města a průmysl a snaží se dosáhnout co největší balance mezi produkcí a udržitelností. V závěru týdne vás čeká také promítání britského dokumentu Velká zelená zeď z nabídky festivalu Země na talíři.

"Terra Futura je minimalistická a rychlá stolní hra, která má jednoduchá pravidla a svižné tempo, a nikdo se tak při jejím hraní nebude nudit. Hru si můžete zahrát ve skupině dvou až pěti hráčů ve věku alespoň deseti let," představuje hru Viktorie Tenzerová z organizace Na mysli, která stojí za projektem Hra o klima i festivalem Země na talíři. "V průběhu celého týdne budeme také organizovat komentované prohlídky pro studující z pražských škol. Chceme jim ukázat jak swap funguje a že je to zábavná a udržitelná alternativa nakupování nových věcí. Cílem je také poukázat na to, jak souvisí rychlá móda se změnou klimatu a proč je dobré prodlužovat životní cyklus výrobků. V sobotu 18.9 od 18 hodin uvedeme v rámci doprovodného programu dokument Velká zelená zeď, ve kterém se malijská hudebnice Inna Modja společně s diváky vydává na epickou cestu podél budoucí Velké africké zelené zdi. Jedná se o ambiciózní projekt, jehož cílem je bránit další desertifikaci Afriky pomocí zeleně, která obnoví půdu a zajistí budoucnost milionům lidí," dodává Viktorie Tenzerová. 

Odneste si co potřebujete

Největší část programu bude zabírat jeden z největších swapů na světě: sami návštěvníci přinesou věci, které už nepotřebují a mohou tak potěšit někoho dalšího. Organizační tým věci roztřídí, aby si mohli všichni návštěvníci pohodlně a přehledně vybírat. Jde o hravý

způsob pořizování věcí s velkou výhodou: neplatí se za jednotlivé kusy. Prostě si koupíte vstupné, které pokrývá organizační náklady a doprovodný program.

"Atmosféra na akcích podporuje sdílení zdrojů, zkušeností, sbližování jedinců i generací, a proto se trend swapů dostává do srdcí široké veřejnosti a kdo neswapuje, dříve či později o tom minimálně uslyší," říká Kristýna Holubová, spoluzakladatelka neziskové organizace SWAP Prague, a připomíná: "Věcí je všude dost, pojďme se konečně chovat zodpovědně k sobě navzájem i k životnímu prostředí a zdrojům, které spolu sdílíme, a nakonec tak i sami k sobě.”

Získejte praktické informace

"Navazujeme na úspěšné akce Týdenní swap z minulých let. Tentokrát se ale můžete těšit na ještě víc doprovodného programu, proto jsme zvolili komplexnější název: Týdenní Swap: První udržitelný obchoďák," vysvětluje Lucie Poubová, spoluzakladatelka neziskové organizace SWAP Prague, která tyto akce v Praze organizuje. 

Lucie také přibližuje, jak celý nápad vznikl: "V roce 2016 jsme s Kristýnou Holubovou udělaly první swap jen tak pro zábavu. Dnes to jsou nejen akce, ale také aktivní online komunita téměř třiceti tisíc lidí, kteří mezi sebou denně vyměňují spoustu věcí. Dlouho sníme o tom, že v Praze vznikne místo, kde bude možné nakupovat eticky a udržitelně, protože lokální přímá výměna je nejšetrnější a nejúčinnější způsob ekologického získávání věcí. Podobná místa napevno existují třeba ve Švédsku či Německu, my jsme se rozhodli vyzkoušet to zatím na sedm dní – a kdy jindy, než právě teď, kdy se všichni konečně zase vracíme k volnému setkávání."

Udržitelný přístup spočívá nejen ve vzájemné výměně věcí, ale především v postupném přetváření spotřebních návyků, aby byly funkční a praktické. Nenakupováním, rozumným nakupováním, tříděním, recyklací a posíláním věcí dál šetříme své peníze, energii, planetu a prodlužujeme životní cyklus výrobků. Právě o tom budou workshopy a diskuse na týdenním swapu.  

Výběr z doprovodného programu:

  • Dětský koutek s hlídáním od pondělí do pátku vždy 10:00 – 13:00 
  • Křest nové stolní hry Terra Futura pondělí 13.9 v 11:00
  • Opravárna oblečení a drobných spotřebičů v pátek 17.9 10:00 – 19:00
  • Film Velká zelená zeď s diskuzí, ZEMĚ NA TALÍŘI-HRA O KLIMA, sobota 18.9 18:00

 

Workshopy:

  • Konmari – třídění domácnosti 
  • Tour Swapem aneb Jak efektivně swapovat
  • Pestrý upcycling s Green Cat pro děti i dospěláky
  • Jak na děti bez zbytečností s Ebuu
  • Základy šití – Strojovna
  • Umělecké štepování s Kateřinou Černou
  • Upcycling ze starých džín s Petrou


Přednášky a diskuse:

  • Přestaňte nakupovat a investujte do sebe s Kamilou Boudovou (stand up)


Pro podrobnosti o doprovodném programu sledujte událost na Facebooku, kde budou postupně přibývat detaily. 

Kdy:
13. – 19. září 2021 vždy od 10:00 do 20:00 

Kde:
Pražská tržnice, hala číslo 17
https://goo.gl/maps/ZaLHgnB9qx4zDBtFA 

Předprodej vstupenek:
https://goout.net/cs/jine-akce/tydenni-swap-prvni-udrzitelny-obchodak/mcevf/+gcetq/

O SWAP Prague
SWAP Prague je kolektiv a od roku 2020 i nezisková organizace pořádající od roku 2016 akce pro přímou výměnu věcí mezi lidmi, sdílení, vzdělávání a setkávání. SWAP Prague také pořádá workshopy o textilu, udržitelném životě a módě s různými odborníky, a to nejen pro jednotlivce, ale také pro firmy a neziskové organizace. Součástí SWAP Prague je také živá online komunita sloužící pro praktickou výměnu věcí přes internet.   

Kontakt pro média: 

Lenka Hájková, communications manager

+420 775 918 019

lenka.hajkova@addicts.cz

 

O Na mysli, z.ú.

Na mysli je nezisková organizace zabývající se problematikou globální udržitelnosti, změny klimatu a souvisejícími environmentálními aspekty. Na mysli organizuje festival dokumentárních filmů o životním prostředí, potravinách a změně klimatu "Země na talíři" a koordinuje českou část mezinárodního vzdělávacího projektu Hra o klima.

 

Záměrem projektu Hra o klima je pozitivně motivovat a podporovat mladé lidi v osmi členských státech EU, aby se zapojovali do aktivit zaměřených na řešení změny klimatu. Projekt pomáhá lidem uvědomit si výzvy, kterým společnost a planetární ekosystémy čelí v souvislosti s klimatickou změnou, porozumět souvislostem a dopadům na životy obyvatel, na ekosystémy v Evropě a v zemích globálního Jihu a podílet se aktivněji na řešeních ke zmírnění změn klimatu.

 

 

Země na talíři • Na Mysli

 

Viktorie Tenzerová

Ředitelka Na mysli, z.ú.

viktorie@namysli.com | +420 777 301 180

Na mysli, z.ú. |www.namysli.com

 

Kontakt pro média:

Ondřej Hampl, Managing Partner

ACCEDO Czech Republic Communications s.r.o.
m.: +420 775 132 199
ondrej.hampl@accedo.cz

 

Další akce v okolí

Chcete se správně hýbat a zbavit bo…

30.03.2024 - 30.03.2024
Praha

Jak mít pružné i silné tělo? Jak předcházet bolesti zad, případně jak se tyto problémy můžete pokusit napravit? Pomohou…

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Comic-Con Prague 2024

05.04.2024 - 07.04.2024
Praha

Legendární událost Comic-Con popáté v Praze! Nejslavnější popkulturní festival se zaměřuje na filmy a seriály, hry,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete