Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Regenerace / Pragovka Gallery Rear - Praha

19.09.2021 - 12.12.2021 Praha

Pragovka Gallery představuje výstavu Regenerace. Kurátorem výstavy je Jaroslav Koléšek. Vernisáž výstavy proběhne společně s dalšími výstavami třetího výstavního bloku cyklu Výstupy intimity v sobotu, 18. 9. 2021 v 18:00 v rámci události Zažít město jinak.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Pragovka Gallery
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Vystavující: Tomáš Arnošt, Matěj Bednařík, Zuzana Bittnerová, Robert Buček, Václav Kolářík, Jaroslav Koléšek, Gabriela Maňáková, Petr Mazáč, Martin Mydlarčík, Šárka Mikesková, Ondřej Nahorniak, Veronika Plátková, Aneta Schütz, Šimon Szabo, Petr Szyroki, Josef Šlégl, Jan Špaček, Petr Švolba

Projekt prezentuje tvorbu nejnovější sestavy samostatných, aktuálně aktivních sochařských osobností, které jsou propojeny vazbou na absolvovaná studia v Ateliéru sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity. Výstava je především porovnáním proměn v tématech, přístupech a metodách sochařů, kteří tímto studiem napříč všemi fázemi vývoje školy v minulosti úspěšně prošli a v průběhu hledání své profesionální cesty si do velké míry uchovali ukotvení v sochařském médiu, jehož podstata by se dala charakterizovat přirozeným důrazem na stavebnost tvaru. Výstava dává příležitost osobnostem, které po ochranné školní etapě, zajišťující dostatek pohodlí jak ve vybavení, tak zpětných vazbách od pedagogů či vrstevníků vydržely nový společenský, ekonomický i psychický tlak a třeba i jen v osamocenosti a závětří svých dílen či ateliérů pracují na své sochařské budoucnosti. Nejdůležitějším momentem projektu je přirozená obměna skladby autorů vůči předešlým generacím absolventů, přičemž zásadní podmínka spočívající v možnosti vystavit pouze dílo vzniklé až po ukončení studia se stala jak potřebným motorem, tak sítem. Prezentují se zde tedy především osobnosti, udržující si vnitřní touhu po vyjádření a víru ve smysl tvorby v oboru tak náročném na trpělivost při očekávání návratnosti vložené energie.
 
VÝSTUPY INTIMITY
Výstavní blok Výstupy intimity se v rámci celoročního tématu Tichá síla Uncool Being, obrací zpět do nitra, k samotné podstatě umělecké tvorby jako odpovědi na stav planety i způsob, jak se k životnímu prostředí jako lidstvo dlouhodobě chováme, ale i jako reakci na možnou jinakost či vydělení ze společnosti v rámci tématu Tichá síla Uncool Being, které může být způsobeno různými faktory-geografickou vzdáleností od centra, odlišnou životní zkušeností, či prostě jen životním nastavením.

Projekt je finančně podporován Ministerstvem kultury ČR, Hlavním městem Praha a městskou částí Praha 9.

Další akce v okolí

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Comic-Con Prague 2024

05.04.2024 - 07.04.2024
Praha

Legendární událost Comic-Con popáté v Praze! Nejslavnější popkulturní festival se zaměřuje na filmy a seriály, hry,…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete