Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Řemeslné pohádkové léto - Muzeum Lidových staveb Kouřim

29.06.2013 - 17.08.2013 Kouřim

Podobně jako v loňském roce Vám ve spolupráci s projektem Celé Česko čte dětem o prázdninových sobotách představíme rozmanitá tradiční řemesla, doplněná čtením pohádek.Pohádky našich prababiček čteme v 11.00, 12.30, 14.00, 15.30 ve venkovské škole s muzejním lektorem, který nás provede i minulostí českých pohádek s jejich kouzelnými ilustracemi – připravena je minivýstava pohádkových knížek od…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Muzeum Lidových staveb Kouřim,
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Kolín
Obec
Kouřim

Fotogalerie k článku

Podobně jako v loňském roce Vám ve spolupráci s projektem Celé Česko čte dětem o prázdninových sobotách představíme rozmanitá tradiční řemesla, doplněná čtením pohádek.

Pohádky našich prababiček čteme v 11.00, 12.30, 14.00, 15.30 ve venkovské škole s muzejním lektorem, který nás provede i minulostí českých pohádek s jejich kouzelnými ilustracemi – připravena je minivýstava pohádkových knížek od konce 19. století do poloviny 20. století. K prohlédnutí jsou knihy K. J. Erbena, B. Němcové, bratrů Grimmů, J. Lady a dalších, zajímavostí jsou reklamní pohádky z meziválečné doby i autoři z kolínského kraje.

Při práci lze vidět "Nositele tradice lidové kultury" – a to po celý den, v komoře statku z Týřovic se promítá dokument s krátkými medailony jednotlivých řemeslníků.

Program:

Výrobce dřevěných hraček
29. červen, 10.00 - 17.00 hodin
Hrajeme si se dřevem v dílně Otakara Fraňka z Milovic, letošního držitele značky Regionální produkt Polabí.
K vyzkoušení je výroba píšťalek a hraček z bukového a smrkového nebarveného dřeva. Tyto hračky je možné i zakoupit.

Včelař a likérník
6. červenec, 10.00 - 18.00 hodin
Představíme práci včelaře Marcela Gregora, předsedy Svazu českých včelařů v Chrudimi a také likérníka Jiřího Svobody z Kouřimi. Připravena je včelí stezka po areálu o včelařství v historii i současnosti, živé včely a včelařské pomůcky. Co s ovocem, které zásluhou včel vypěstujeme, se dozvíme při povídání o ovocných lihovinách s ochutnávkou. Nebude chybět prodej medu, medoviny a dalších výrobků z medu. Likérník nabídne v alkoholu nakládané ovoce a zázvor, vína révová ochucená bylinami a ovocnými šťávami.

Mydlářka a pradlena
13. červenec, 10.00 - 18.00 hodin
Víte, z čeho se vyrábí mýdlo? Mydlářka Martina Teclová z Peček, držitelka značky Regionální produkt Polabí, vás o tom prakticky poučí! Jak se mýdlem pere za pomoci valchy si můžete vyzkoušet s našimi pradlenami, uvidíte sušení a bělení prádla na slunci. K prodeji budou speciální přírodní mýdla i koupací soli.


Hlinomaz a hrnčířka
20. červenec, 10.00 - 18.00 hodin
Práce hlinomaze se řadí k těm zapomenutým. Jako alternativu zdravého bydlení se ji snaží oživit průkopník přírodního stavitelství Vojta Toman, a u nás si můžete vyzkoušet, jak se nanáší hliněná omítka. Hlína jako jeden z nejstarších tradičních materiálů ožije i pod rukama Petry Frankové na kopacím kruhu. Přidat se a vytočit nádobu může zkusit každý. K prodeji bude vlastní keramika s jemným dekorem.

Kovář
27. červenec, 10.00 - 18.00 hodin
V historické kovárně ze Starého Bydžova uvidíte, jak se železo žhaví ve výhni doběla za vydatné pomoci původního měchu na ruční ovládání. Kovář Zdeněk Grausam s tovaryšem vám dokáže, že ukovat hřebík zvládne i malé dítě.

Perníkářka a řezbář forem
3. srpen, 10.00 - 18.00 hodin
Jiří Rücker z Peček, nositel titulu Mistr tradiční rukodělné výroby, má řezbářskou práci nejen v malíčku, ale v obou rukách. Zatopíme v kamnech, a v troubě se budou péci vámi vytlačené figurální perníky z forem. Historii výroby ozřejmí perníkářka Alena Sokolová, a že jsou tyto medové perníky nejen krásné, ale i chutné, se přesvědčíte sami.

Pekařka
10. srpen, 10.00 - 18.00 hodin
Je po žních a z nové mouky upečeme voňavý žitný chléb, zbyde i na pár koláčů a celozrnných rohlíků. Chlebová pec v naší rychtě z Bradlecké Lhoty zvládla ve své době upéct chléb pro celou vesnici. Pro malé i velké je připravena dílna pečení chlebových uzlíků s Ivou Válkovou z Podkrkonoší.

Bylinkářka
17. srpen, 10.00 - 18.00 hodin
Významný svátek Nanebevzetí Panny Marie – lidově zvaný "Matička kořenná" – nám připomíná, že v této době vrcholí sezona léčivých rostlin. Že není bylina, aby na něco nebyla, nemá pochybnosti Jana Hunalová – Byliny Nový Svět, držitelka značky regionální produkt Vysočina.
Čeká vás malá ochutnávka bylinných čajů a poradenství.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Jarmark Kouřim 2024

19.05.2024 - 19.05.2024
Mírové náměstí

Tradiční autorský jarmark, ukázky řemesel, aktivity pro děti, živá hudba, občerstvení.

Kávový a čokoládový festival Kolín …

17.05.2024 - 18.05.2024
Městský společenský dům…

Festival kávy a čokolády je oslavou všeho, co souvisí s kávou a čokoládou… a ještě něco navíc! Zážitkové degustace ,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete