Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

SametOVA!!! na Masarykově náměstí v Ostravě

15.11.2019 - 18.11.2019 Ostrava - město

Vyvrcholením oslav bude čtyřdenní akce na Masarykově náměstí v Ostravě v termínu od pátku 15. 11. do pondělí 18. 11. 2019, denně od 10 do 20 hodin.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Čtyřdenní maraton na Masarykově náměstí nabídne debaty s pamětníky i historiky, scénická čtení, zážitkové programy, filmové projekce, poetické popelnice a řadu dalších aktivit. Návštěvníci si budou moci vyrobit vlastní samizdat či transparent, dále pak tričko, placku nebo tašku s motivem svobody, pátrat po zajímavých místech v unikátní pouliční hře nebo se zapojit do happeningu, v rámci kterého vznikne živý řetěz.

Čtyřdenní program na Masarykově náměstí:

Česká televize Ostrava
OBRAZY OSTRAVY V TOTALITNÍ A SVOBODNÉ TELEVIZI
Jaká byla Ostrava před 30 lety a jakou prošla proměnou? Jak vypadalo vysílání Česká televize před listopadem 1989? Zasahovala ideologie do programové televizní nabídky? Co mohlo zpravodajství natočit tenkrát, co může dnes? Vznikaly pořady na přání "vyšších míst"? Jakou pozici měla Ostrava v rámci celorepublikového televizního vysílání? Nastala od té doby změna? Společně budeme vzpomínat a debatovat v živém hodinovém bloku s hosty a ukázkami různých typů pořadů. Návštěvníkům nabídneme také unikátní možnost zhlédnutí žánrově seskupených archivních záznamů, které nikde jinde neuvidí.

Ostravská univerzita
MODEROVANÁ PANELOVÁ DISKUSE NA TÉMA: PROČ SE BOUŘÍ STUDENTI? LISTOPAD 1989 A SOUČASNÝ SVĚT
S čím si "listopadová" generace spojovala svobodu? Co přineslo 30 let od sametové revoluce? Proč a jak se studenti společensky angažují dnes? Mají šanci něco změnit? Naslouchají jim veřejně činné osoby a jejich okolí? Jakou hodnotu má pro současné studenty svoboda? Co dnes vůbec trápí studenty nejvíce?

Dne 16. listopadu proběhne na Masarykově náměstí panelová diskuze Ostravské univerzity, jejímiž hlavními hosty budou někdejší studenti, kteří v roce 1989 organizovali v Ostravě či dalších moravských městech studentskou stávku, a s nimi současní studentští aktivisté z Ostravska.

Vysoká škola báňská
ŽE TECHNIKA A HISTORIE SPOLU MOC NESOUVISÍ?
VŠB – Technická univerzita Ostrava vám ukáže pravý opak! Těšit se můžete na přednášky, diskuze a workshopy. Z našeho programu na SametOVA!!! vám dokonce zůstane i hmotná památka. Do programu se zapojí nejen akademičtí pracovníci univerzity, ale také její studenti. VŠB – Technická univerzita Ostrava byla v roce 1989 jednou z hybných sil sametové revoluce v našem regionu. A taková je už 170 let.

Janáčkova konzervatoř v Ostravě
CESTA KE SVOBODĚ
Čtení z knihy Sibylle Berg – Ozaj, a už som ti rozprávala …., a úryvky monologů z knížky.

Základním tématem je pohled mladého člověka na dobu před revolucí a vyvrcholení 17. listopadem 1989. Účinkují studenti oboru hudebně dramatické umění. Pásmo je propojeno hudebními vstupy v podání studentů – instrumentalistů.

Ateliér pro divadelní vzdělávání při NDM
DOPISY ZA MŘÍŽEMI
Zpracování dopisů významných osobností ve formě scénického čtení. Půjde o dopisy, které osobnosti zasílaly svým bližním buďto z vězení, nebo z totalitního státu, který nesměli opustit. Do formy scénického čtení budou zpracována díla jako: Václav Havel – dopisy Olze, Dopisy Milady Horákové z pankrácké cely smrti a Korespondence V+W.

Činoherní studio při NDM (studenti 15 – 19 let) / Koncept: Martina Klézlová / Dramatizace a dramaturgická spolupráce: Lenka Lagronová / Režie: Vít Roleček

Svatováclavský hudební festival: Svobodný koncert ve svobodném kostele
DEBATA O UMĚNÍ A VYZNÁNÍ
Debata o umění a vyznání v době socialismu a kulturně-společenském vývoji během 30 let svobody organizovaná Svatováclavským hudebním festivalem, který v původně silně komunistickém regionu vybudoval největší festival duchovní hudby a tzv. staré hudby v ČR.

Eva Dřízgová-Jirušová, operní pěvkyně, pedagožka a zakládající členka SHF

Tomáš Tyrlík, biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání (SCEAV) převzal záštitu nad festivalovým koncertem Collegia 1704 s Václavem Luksem: Koncert vděčnosti za svobodu

Igor Františák, ředitel a dramaturg Svatováclavského hudebního festivalu, klarinetista, pedagog a zakládající člen SHF

Eva Mikulášková, dramaturgyně opery, muzikoložka a pedagožka, jako "sametové dítě" (*1989) moderátorka debaty

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka
V podání Koncertního sboru Permoník a Michala Žáčka zazní nejen Modlitba pro Martu.

Ostravský divadelní archiv / Divadlo Petra Bezruče/ Komorní scéna Aréna
SCÉNICKÉ ČTENÍ Z KNIHY PESTRÉ VRSTVY A ZÁZNAM ZE STEJNOJMENNÉ INSCENACE
Scénické čtení z oceňované knihy Pestré vrstvy Ivana Landsmanna a projekce záznamu stejnojmenné ostravské kultovní inscenace Divadla Petra Bezruče. Kniha se ihned po svém uvedení stala knihou roku. Po scénickém čtení bude následovat záznam úspěšné ostravské inscenace Divadla Petra Bezruče podle tohoto románu. Vzpomínky hornického předáka Ivana na časy socialistické agitace, podnikových kádrováků a údernického lámání rekordů. Text hry se opírá o pestré osudy postav i mluvu plnou směsi hornického argotu a ostravského dialektu. Inscenace v režii Janusze Klimszi měla premiéru v roce 2011 a hrála se tři roky v industriálních prostorech, tehdy ještě neopraveného, Dolu Hlubina.

PROJEKCE ZÁZNAMU INSCENACE S NADĚJÍ, I BEZ NÍ
Projekce záznamu úspěšné inscenace Komorní scéna Aréna S nadějí, i bez ní a následná beseda s tvůrci z divadla Komorní scéna Aréna. Inscenace, v režii Ivana Krejčího, získala cenu Marka Ravenhilla pro rok 2012 a dále se umístila na druhém místě v soutěži o Cenu Alfréda Radoka (první místo nebylo uděleno). Text hry napsal Tomáš Vůjtek podle knihy vzpomínek Josefy Slánské, vdovy po popraveném někdejším tajemníkovi KSČ Rudolfu Slánském. Inscenace měla českou premiéru v roce 2012 a byla na repertoáru divadla přes pět sezón.

Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Komorní scénou Aréna a Divadle Petra Bezruče
PROJEKT: ČÍST HAVL
Z iniciativy Knihovny Václava Havla vznikl projekt, kdy osobnosti českého veřejného života čtou pasáže z písemného díla Václava Havla, které se vztahují k naší minulosti, k tématům demokracie či lidských práv. I osobnosti ostravského divadla chtějí přečtením pasáží z Havlových her, projevů či esejů přispět k udržení Havlových myšlenek ve společnosti. Číst Havla budou v rámci programu SametOVA!!! herci z Národního divadla moravskoslezského, Komorní scény Aréna i Divadla Petra Bezruče.

Archiv města Ostravy
VÝSTAVA: OD LISTOPADU K LISTOPADU
Výstava Archivu města Ostravy, která na 10 výstavních panelech zmapuje ostravské školství mezi totalitou a svobodou.
Témata jednotlivých panelů:
Školství ve městě před 2. světovou válkou (od 30. let)
Události 28. 10. -17. 11. 1939; důsledky uprchlické vlny po 15. březnu 1938 pro školy
Německé zásahy do českého školství v období protektorátu (omezování gymnázií, perzekuce učitelů a žáků, totální nasazení, nucené práce ve VŽ a při budování zákopů, odvody branců do Wehrmachtu)
VŠB (přesun z Příbrami a další vývoj, počátky dnešního VŠ kampusu )
Pedagogická fakulta (od Pedagogického institutu, poválečná pobočka či "přípravka" učitelů Brno)
Střední školství (všeobecně kromě učilišť; trocha statistiky; všední život, brigády, oslavy…)
Léta uvolnění a normalizace (60. a poč. 70. let; rozvoj studentských aktivit mimo ČSM, divadélko Waterloo, mezinárodní spolupráce, studenti a pedagogové PF v čele progresívních sil, konference o vyhazování osmašedesátníků z VŠ-prověrkové komise, vznik SSM, …)
Listopad 1989 pohledem studentů středních a vysokých škol; jejich stávka a výjezdy do průmyslových podniků (období listopadu až prosince, s mírnými přesahy před listopad)
Vývoj po roce 1989 (vznik regionálních univerzit, humanizace školství, VŠB-TUO, završuje vznik Ostravské univerzity)

Dům knihy
CHILL OUT ZÓNA S KNIHOU V RUCE
Největší knihkupectví v kraji DŮM KNIHY KNIHCENTRUM.cz k 30. výročí od sametové revoluce v rámci programu SametOVA!!! na Masarykově náměstí připravilo chill out zónu, kde lidé budou moci relaxovat a jak jinak, než s knihou v ruce. V knihovničce na místě najdou tituly vztahující se k sametové revoluci, totalitě a demokracii. Pokud je kniha nadchne, mohou si ji rovnou zakoupit se speciální slevou 20 procent.

Mapa

Další akce v okolí

Ostravské Buchary 2024

02.04.2024 - 06.04.2024
Kulturní dům…

Krajská postupová přehlídka amatérských divadel Moravskoslezského kraje - 12. ročník.

G3 Klusymfonie 2023 - Ostrava

03.04.2024 - 03.04.2024
Multifunkční aula Gong,…

Tomáš Klus, Cílová skupina a JFO vystoupí společně znovu v Gongu. Tentokrát zazní také orchestrální verze několika…

G3 Klusymfonie II 2023 - Ostrava

04.04.2024 - 04.04.2024
Multifunkční aula Gong,…

Tomáš Klus, Cílová skupina a JFO vystoupí společně znovu v Gongu. Tentokrát zazní také orchestrální verze několika…

ReFashanda 2024 - Ostrava

05.04.2024 - 06.04.2024
Výstaviště Černá louka

Iniciátorem festivalu udržitelné módy ReFashion je společnost Černá louka. V roce 2024 ReFashion odstartuje v pátek 5.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete