Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Signal Festival a laseroví vědci rozsvítí o víkendu paprsek nad Prahou - Praha

15.05.2021 - 16.05.2021 Praha

Signal Festival oslaví společně s výzkumným centrem zaměřeným na laserovou techniku ELI Beamlines letošní Mezinárodní den světla.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
web
www.signalfestival.com
facebook
www.facebook.com/SignalFestival
instagram
www.instagram.com/signalfestival/

Fotogalerie k článku

Minimalistickou  instalaci, zářící nad centrem metropole, tvoří laserový paprsek, který symbolicky protne Petřín a  Akademii věd ČR na Národní třídě. Právě ta podporovala vznik a realizaci centra ELI Beamlines. Paprsek je pomyslným poděkováním vědcům po celém světě.
 
Svítit bude 15. a 16. května vždy od 20.00 do 24.00 hodin.

Obě instituce tak chtějí připomenout 61 let, které uplynuly od 16. května 1960, kdy americký fyzik a inženýr Theodore Maiman úspěšně spustil vůbec první laserový systém na světě. Především díky tomuto vynálezu se posouvá stále dopředu nejen medicína, ale i biologie, komunikace a nebo třeba termojaderná fúze. Organizace UNESCO ustanovila v roce 2017 16. květen jako Mezinárodní den světla. Od roku 2018 se tato událost slaví napříč kontinenty. 


ELI Beamlines a Signal Festival chtějí světelným paprskem symbolicky upozornit na zásadní význam vědy a vědecké činnosti pro celou společnost. Je to totiž právě věda, která zásadně zlepšuje život na naší planetě a jsou to právě vědci, kteří nám svým neskutečným nasazením pomáhají také v překonání světové pandemie způsobené nemocí Covid-19. 


"Věda a technologie jsou vedle umění a veřejného prostoru třetím nejdůležitějším pilířem, který definuje podstatu Signal Festivalu. Už léta spolupracujeme s celou řadou technologických dodavatelů a každoročně prezentujeme umělecká díla, která pracují s nejnovějšími technologiemi. Fascinuje nás spojení vědy, technologie a umění, ale vedle toho obdivujeme celkový vědecký přínos společnosti. Věda nás doprovází každou vteřinou našich životů. Proto nyní chceme skrze umění ve veřejném prostoru připomenout přínos vědy lidstvu," popisuje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta. 

Centrum ELI Beamlines si klade za cíl dlouhodobě provozovat nejintenzivnější laserový systém na světě. Díky ultravysokým výkonům 10 PW (petawatt) a soustředěným intenzitám až 1024 W/cm čtvereční nabízí uživatelům jedinečný zdroj záření a paprsků částic. Tyto tzv. beamlines umožňují průkopnický výzkum nejen v oblasti fyziky a vědy o materiálech, ale také v biomedicíně a laboratorní astrofyzice a mnoha dalších oborech. Laserové centrum v Dolních Břežanech se uživatelským experimentům zpřístupnilo v roce 2018 a provozuje jej Fyzikální ústav Akademie věd ČR.

O Signal Festivalu:

Signal je festival digitální a kreativní kultury. Spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Stal se nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice. Program je tvořen renomovanými zahraničními i českými umělci z oblasti light designu, vizuálního a digitálního umění, umělé inteligence a konceptuálního umění. Festival rád vzdělává sebe i návštěvníky. Spojuje historické kulisy milované Prahy s nejnovějšími technologiemi a současnými společenskými tématy. Signal Festival je jedním z největších producentů současného umění u nás. Podporuje nejmladší české tvůrce, stál u vzniku více než sedmdesáti originálních instalací, které byly vytvořeny speciálně pro festival. Pořádá doprovodné programy pro děti, odbornou veřejnost i studenty. Spolupracuje s celou řadou zahraničních festivalů a kulturních institucí. 

 

Partneři: 

Den světla probíhá ve spolupráci s ELI Beamlines

Za podpory: MHMP, Ministerstvo kultury

Hlavní partner: Mercedes – Benz, Kooperativa

Oficiální partner: Playstation

Generální mediální partner: Česká televize

Exkluzivní mediální partner: Český rozhlas

Hlavní mediální partner: Reflex, Deník N

Partner lokace: Prague City Tourism

 

Kontakt pro média:

Nikola Lörinczová, nikola.lorinczova@piaristi.cz, +420 605 560 277

Michaela Hečková, michaela.heckova@piaristi.cz, +420 732 972 007

Další akce v okolí

Velká a Malá Amerika autobusem 2024…

27.07.2024 - 27.07.2024
Smíchovské nádraží

Prozkoumejte s námi vápencové lomy kousek za Prahou. Podíváme se k zatopenému lomu a projdeme podzemní štolou.…

Nizozemský orchestr mladých v Praze…

28.07.2024 - 28.07.2024
Kostel sv. Šimona a Judy

Nizozemský orchestr mladých (JON) s Rosanne Philippens a dirigentem Jurjenem Hempelem.

Das Sommerkino letní kino na Pragov…

30.07.2024 - 30.07.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Workshop kreativního lhaní a zamilo…

01.08.2024 - 01.08.2024
Pragovka Gallery,…

Pragovka Gallery vás 1. srpna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální výstavě Daniela Nováčka REKONSTRUKCE Č.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete