Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Slavnostní zahájení sezóny - Zámek Holešov

01.04.2010 - 02.04.2010 Holešov

Souhrnná výstava obrazů slavného českého malíře Alfonse Muchy bude hlavním lákadlem letošní turistické sezóny na zámku v Holešově na Kroměřížsku. Sezóna odstartuje celodenním programem 1. dubna a návštěvníky v ní čekají i další novinky, v létě například atraktivní koncerty pod širým nebem."K slavnostnímu otevření sezóny chystáme na 1. dubna módní přehlídku, ukázku opery či dobové tance. Den…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Zámek Holešov,
Oblast
Střední Morava
Kraj
Zlínský kraj
Okres
Kroměříž
Obec
Holešov

Fotogalerie k článku

Souhrnná výstava obrazů slavného českého malíře Alfonse Muchy bude hlavním lákadlem letošní turistické sezóny na zámku v Holešově na Kroměřížsku. Sezóna odstartuje celodenním programem 1. dubna a návštěvníky v ní čekají i další novinky, v létě například atraktivní koncerty pod širým nebem.

"K slavnostnímu otevření sezóny chystáme na 1. dubna módní přehlídku, ukázku opery či dobové tance. Den poté, 2. dubna, nabídneme noční prohlídky s živými obrazy.

Vedle toho chystáme spoustu dalších akcí, které nejen přilákají návštěvníky, ale i obohatí kulturní život v Holešově. Budeme tu mít Majáles, pálení čarodějnic a v létě koncerty pod širým nebem. Jednou z hlavních událostí bude 6. června koncert Jaromíra Nohavici," uvedl Milan Caha, dramaturg a provozní zámeckého hudebního klubu. Na Prvního máje se pak na zámku uskuteční Den otevřených dveří, který nabídne koncerty, prohlídky, besedy či výstavy. Od dubna je také možné vyrazit na zámku na prohlídku, konají se denně mimo pondělí v 10 a 14.30 hodin, pro větší skupiny je ale možné objednat i jiný termín.

Reprezentativní výstava Alfonse Muchy bude veřejnosti zpřístupněna 17. června. "Představí okolo 60 autorových prací. Zapůjčená díla budou pocházet ze soukromých sbírek a dále z galerií z celé České republiky i zahraničí. Loni jsme podobně nabídli výstavu obrazů Joži Úprky, která měla velký úspěch. Nyní tedy v tradici atraktivních výstav autorů zvučných jmen pokračujeme," uvedl Pavel Chmelík, ředitel Městského kulturního střediska v Holešově, pod které zámek spadá.
Zámek v Holešově patří na Východní Moravě k nejvýznamnějším, ale zatím méně známým – především proto, že byl od roku 1996 uzavřen. Poté, co jej roku 2005 od soukromého vlastníka odkoupilo město a začalo investovat do jeho oprav, se loni opět otevřel veřejnosti. Od zimy se v něm konaly plesy, koncerty či firemní semináře, v létě tam byly zahájeny turistické prohlídky a v prosinci se ještě ve sklepení otevřel hudební klub. Zámek se má postupně proměnit v moderní kulturní centrum. "Časem se sem má přestěhovat například místní muzeum či knihovna. Postupně restaurujeme další místnosti zámku. Na nádvoří je již opravena arkáda a funkční kašna," doplnil kastelán zámku Jaroslav Radecki.

Zámek v Holešově stojí na místě, kde se původně nacházela gotická tvrz pánů ze Šternberka. Od 16. století zámek měnil podobu z renesančního až na dnešní raně barokní. O to se nejvíce zasloužily rody Rotalů a později Bruntálských z Vrbna. Je obklopen jedinečným rozsáhlým parkem francouzského typu, který volně přechází do anglické obory. Park má rozlohu 30 hektarů. Jeho součástí je systém vodních kanálů ve tvaru Neptunova trojzubce a Růžová zahrada s pomníkem významného rodáka, hudebního skladatele F. X. Richtera.
Jedinečný unikátem je také soustava ovocných sadů, které mají vzácný genofond odrůd s kontinuitou od 16. století do dnešních dob. Jde o více jak 50 odrůd ovoce.

Přestože turistické prohlídky zámku zatím nabízejí návštěvu místností bez původního mobiliáře, který byl v 50. letech rozkraden, je o ně velký zájem. Návštěvníci se totiž dostanou i do prostor, které jsou na jiných zámcích nepřístupné. Dále je možné zavítat do zámecké hvězdárny, ve které příchozí vítá hvězdář v barokním kostýmu jako průvodce, je zde také studovna a možnost večerního pozorování hvězd. Každý návštěvník navíc obdrží pamětní minci.

Těšíme se na vaši návštěvu!

Mapa

Další akce v okolí

Festival kávy a čaje 2024 - Kroměříž

08.06.2024 - 09.06.2024
Výstaviště Kroměříž, K…

FESTIVAL KÁVY A ČAJE, VÝSTAVIŠTĚ KROMĚŘÍŽ, 8.6.- 9.6.2024 Nenechte si ujít ochutnávku exotických káv a čajů, které…

Army fest 2024 - Kroměříž

23.06.2024 - 23.06.2024
Výstaviště Kroměříž, K…

ARMY FEST, VÝSTAVIŠTĚ KROMĚŘÍŽ, NEDĚLE 23. 6. 2024 Výstaviště Kroměříž se v neděli 23.6. stane místem prodejní…

Prima FRESH festival 2024 - Kroměříž

29.06.2024 - 30.06.2024
Kroměříž

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talkshow – i to je Prima FRESH festival 2024. To nejlepší z české…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 19. květen

Dnes má svátek Ivo

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete