Statistika našeho portálu

  • 102 177 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Svatomartinský jarmark a krůtí hody Brniště

11.11.2017 Brniště

Prominent CZ s.r.o., Podralský nadační fond ZOD, ZOD Brniště a.s. a obec Brniště srdečně zvou na Svatomartinský jarmark a krůtí hody11. 11. 2017od 10.00 hod v areálu lesního Zátiší Zveme všechny milovníky tradic, bujarého veselí a dobrého jídla na třetí ročník Svatomartinského jarmarku spojeného s Krůtími hody. Přijďte si s celou rodinou užít den plný dobré nálady, seznámit se s tradičními…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Prominent CZ s.r.o., Podralský nadační fond ZOD, ZOD Brniště a.s. a obec Brniště srdečně zvou na

Svatomartinský jarmark a krůtí hody
11. 11. 2017
od 10.00 hod v areálu lesního Zátiší

Zveme všechny milovníky tradic, bujarého veselí a dobrého jídla na třetí ročník Svatomartinského jarmarku spojeného s Krůtími hody. Přijďte si s celou rodinou užít den plný dobré nálady, seznámit se s tradičními řemesly a ochutnat produkty regionálních výrobců.

Již v minulosti býval svátek svatého Martina jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Lidé se scházeli s přáteli nad bohatě prostřenými stoly, ochutnávalo se první víno z podzimní sklizně, konaly se poutě a trhy. Děti a hospodáři pak očekávali první sníh, neboť "Martin přijíždí na bílém koni". V německy mluvících zemích byl neodmyslitelnou součástí oslav také průvod, v jehož čele kráčel svatý Martin na bílém koni. V Brništi jsme pro vás všechny tyto tradice znovu oživili.

Na programu jsou jako vždy také různé tvořivé aktivity pro děti i dospělé. Děti tak mohou navštívit tvůrčí dílničky PNF ZOD, ze kterých si odnesou nejeden krásný výrobek, který jim bude připomínat svátek svatého Martina. Letos budeme společně vyrábět svatomartinské koně, lampiony, erby a jiné. Během tvoření se nemusíte bát zimy – náš stan s dílničkami bude po celý den vytápěn.

K svátku svatého Martina patří také tradiční pečená husa. Tu si ovšem v Brništi nahradíme svatomartinskou krůtou, kterou si u nás budete moci dát se zelím a knedlíkem ke svátečnímu obědu. Protože byl v loňském roce veliký zájem o pokrmy z krůtího masa, rozhodli jsme se také letos nenechat nic náhodě a milovníci dobrého jídla si tak přijdou na své v našich stáncích s krůtími dobrotami. Těšit se můžete na lahůdky na grilu, mezi které již neodmyslitelně patří krůtí burgery , krůtí plátek, klobásy a párečky a samozřejmě také celá uzená krůta. Ochutnat budete moci i podzimní speciality na zahřátí jako krůtí vývar či dýňové kyselo. Další možností pro mlsné jazýčky bude krůtí guláš a krůtí ovar. Také jídelní stany budou po celý den vytápěné.

Během Krůtích hodů bude probíhat také soutěž o nejlepší krůtí řízečky, ve které se utká několik místních kuchařů a kuchařek. Návštěvníci se koupí náramků budou moci stát porotci této soutěže a po ochutnání vzorků od každého soutěžícího rozhodnout o tom nejlepším soustu. Počet náramků bude omezen, proto neváhejte a přijďte objevit ten nejlepší brnišťský řízeček!

Novinkou letošního roku je řeznická show, kde nám místní řezníci z firmy Prominent CZ s.r.o. předvedou, jak rychle se dá naporcovat krůta, nebo jak se plní klobásy. Celé své počínání nám budou doplňovat odborným komentářem.

Program i sortiment jarmarku bude bohatý, proto přijďte do Brniště strávit den plný tradic, dobrého jídla a milých setkání a připomenout si tak jeden z klasických svátečních dnů našich předků.
Po celém areálu budou připravené otevřené ohně na zahřátí a probíhající aktivity budou živě přenášeny na velkoplošnou obrazovku.

Program:

10:00 zahájení jarmarku

11:00 loutkové divadlo "Máša a tři medvědi" od Sváťova dividla

11:30 zahájení soutěže o nejlepší krůtí řízeček

12:00 vyprávění o sv. Martinovi

12:30 vystoupení šermířské skupiny Lepus z Libochovic

13:30 řeznická show

14:00 vyhodnocení soutěže o nejlepší krůtí řízeček

14:30 pohádka pro malé i velké "Vánoce v Himalájích" od Divadla Krabice Teplice

15:00 živá hudba

15:30 představení Ranche Bánov

16:00 příjezd svatého Martina na bílém koni

16:30 průvod se svatým Martinem a lampiony ke kostelu sv. Mikuláše

Po celý den :

krůtí hody – krůtí speciality všeho druhu

ochutnávka a prodej vín

regionální a řemeslný trh

ukázky tradičních řemesel

svařené víno a teplá medovina


Workshopy pro celou rodinu

výroba svatomartinských koní

výroba erbů a mečů

výroba lampionů

výroba masek

a spousty dalších

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Za kvetoucí měsíčnicí 2024 - Česká …

18.05.2024 - 18.05.2024
start a cíl kino Hvězda

Tradiční turistická a cykloturistická akce vedoucí nádhernou přírodou okolí Kamenického Šenova, Lužickými horami a…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 16. duben

Dnes má svátek Irena

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete