Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Světová výtvarnice představuje uměleckou galerii v Praze

18.07.2016 - 31.12.2025 Praha

Světová výtvarnice představuje uměleckou galerii v Praze Umělkyně Gordana Turuk (tvořící pod pseudonymem Gordana Glass či Euboia Glass) je dobře známá především u našich slovenských sousedů. Její úžasná díla ze skla obdržely při návštěvě Slovenska takové osobnosti, jakými jsou papež Benedikt XVI, britská královna Alžběta II., prezidenti Miloš Zeman, či Václav Klaus. Unikátní skvosty vytvořené…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Gordana Glass Art Gallery, Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Světová výtvarnice představuje uměleckou galerii v Praze
 
Umělkyně Gordana Turuk (tvořící pod pseudonymem Gordana Glass či Euboia Glass) je dobře známá především u našich slovenských sousedů. Její úžasná díla ze skla obdržely při návštěvě Slovenska takové osobnosti, jakými jsou papež Benedikt XVI, britská královna Alžběta II., prezidenti Miloš Zeman, či Václav Klaus. Unikátní skvosty vytvořené jejíma rukama mohou obdivovat i čeští návštěvníci umělecké galerie této talentované dámy, a to přímo v centru Prahy.

Gordana Turuk se nechává inspirovat lidmi, přírodou, Jaderským mořem i každodenními zážitky. To vše se snoubí v její tvorbě. Gordanina díla jsou neopakovatelná i díky několika kulturám, které ovlivnily její život a tvorbu.
Umělkyně se narodila v německém Manheimu, a přestože zakotvila na Slovensku, vystudovala textilní výtvarnictví v Záhřebu a následně módní návrhářství na škole módního designu Callegari v Itálii. Materiálem, který si vybrala pro tvorbu nádherných uměleckých děl, se však stalo sklo. Gordana se totiž drží názoru, že odráží duši umělce mnohem lépe než látka.

Používá technologii tzv. lehaného skla, do kterého maluje pomocí tekutých drahocenných kovů v podobě zlata, či platiny, nebo vkládá vzduchové bubliny. Lehání skla je speciální sklářská technika, při které sklo za vysokých teplot samo lehne - tedy vteče do pod ním vložené, připravené formy. Díky tomu lze ve skle vytvářet různé ornamenty nebo vytvořit patinu starého skla.

Pomocí tohoto postupu umělkyně vytváří obrazy, vázy, zrcadla, lampy, skleněné interiérové prvky, různé trofeje, apod. Papež Benedikt XVI. dostal při návštěvě Slovenska zlatý kříž vlastnoručně vyráběný zručnou umělkyní, Larry King, či zpěvačka Helena Vondráčková si zase odnesli skvostné sochy."Naplňuje mě malba drahými kovy, zlato a platina v jemné souhře s bílou, vodově tyrkysovou a vznešenou fialovou. To jsem já, sklo je moje duše,” říká samotná umělkyně.

Tvoří na samotě u lesa

Celý proces vzniku skvostných uměleckých děl probíhá ve studiu v bratislavské části Lamač, hned vedle lesa. Spodní část tvoří ateliér a vrchní část prostorné designové studio. Právě zde vznikají díla, která mohou obdivovat i návštěvníci pražské galerie s názvem Gordana Glass Art Gallery v srdci Prahy. Zamiluje si je každý, kdo dovede ocenit originalitu a jedinečnost.
Zárukou kvality je fakt, že všechna díla jsou vyráběna ručně, čímž se zachovává individualita každého vytvořeného kusu. Gordana osobně vytváří všechna svá díla a dbá na dokonalost provedení každého detailu.
Hlavními tématy díla jsou idea rodiny, dobra a šťastné budoucnosti. "Gordana dosáhla uznání především díky talentu, trpělivosti a disciplíně. Vše v její tvorbě je o lásce k životu a lidech v něm. To bohatství nového je nádherná cesta, která se oficiálně nazývá "sklářské výtvarnictví". Být mezi nejlepšími znamená být originálním. Gordana vytváří nový, jemný a nesmírně silný svět, za kterým je člověk.” vyjádřil se o Gordanině tvorbě PhDr. Ľuboslav Moza, člen Evropské akademie věd a umění.

Navíc, tato sympatická žena s křehkým zjevem oplývá nejen obrovským talentem, ale i dobrým srdcem. Už léta se věnuje charitě zaměřené na pomoc nejmenším - tedy dětem. Kromě toho k jejím aktivitám patří i pomoc občanskému sdružení Arte Bene.

Těšíme se na vaši návštěvu.

Další akce v okolí

Jak vzniká výstava? II. / Neděle pr…

28.04.2024 - 28.04.2024
Pragovka Gallery,…

V neděli 28. dubna v 15:00 hodin bude odpoledne v Pragovka Gallery opět věnováno rodinám. Nedělní program s názvem Jak…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Svět knihy Praha 2024 oslaví Kafku …

23.05.2024 - 26.05.2024
Praha

Výstaviště v Holešovicích opět přivítá příznivce literatury. 29. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete