Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Techmanie Science Center v Plzni

28.12.2015 - 31.12.2025 Plzeň

Techmania Science Center je interaktivní muzeum. Naleznete zde odpovědi na otázky jako "Co se s vámi stane, když okusíte 200 000 voltů?", "Jak zažít viditelný projev neviditelného?" a nebo "Za jak dlouho otevře zloděj váš trezor?". Od roku 2014 je otevřeno rozšířené science center s novými interaktivními expozicemi, klubovnami či dílnami.Techmania Science Center je…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Plzeň, Techmania Science Center U Planetária
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Plzeň-město
Obec
Plzeň

Fotogalerie k článku

Techmania Science Center je interaktivní muzeum. Naleznete zde odpovědi na otázky jako "Co se s vámi stane, když okusíte 200 000 voltů?", "Jak zažít viditelný projev neviditelného?" a nebo "Za jak dlouho otevře zloděj váš trezor?". Od roku 2014 je otevřeno rozšířené science center s novými interaktivními expozicemi, klubovnami či dílnami.

Techmania Science Center je založeno na expozicích složených z interaktivních exponátů, které herní formou přibližují určitý matematický či fyzikální princip. Interaktivnost spočívá v tom, že návštěvník svojí činností exponát "rozhýbe", tak aby se prostřednictvím daného děje ukázal vlastní princip. V Techmánii můžete prozkoumat tyto expozice:

Edutorium

V Edutoriu najdete více než 60 interaktivních exponátů. Některé jsou veselé, jiné překvapující, ale všechny jsou zajímavé. Manipulací s exponátem se pobavíte, ale také třeba odhalíte, jak a proč věci fungují. Zjistíte, že věda a technika nás obklopují na každém kroku, že fyzika a matematika jsou skryté v obyčejných věcech, se kterými se denně setkáváme. A nebude to nuda. Uvidíte, co se děje ve vzduchoprázdnu. Objevíte přitažlivost magnetů a odvážní si sáhnou na 200 000 voltů. Budete experimentovat se zvukem, pohrajete si s barvami, se světlem i stíny. Necháte se krásně oklamat optickými iluzemi. Prozkoumáte lidské tělo a nahlédnete do mikrosvěta. Hrajte si a objevujte…

Vodní svět

Od května 2014 je v Techmanii otevřena nová expozice s názvem Vodní svět, která vás hravou formou seznámí s přírodními zákony. Vodní svět věnovaný síle a využívání vodního živlu představuje vodní mlýnky, zdymadla, trysky či průplavy. Jedná se o soustavu vodních kanálů, o model přírodního a umělého řečiště, na kterém si každý bude moci vyzkoušet například vodní výtah, Archimédův šroub nebo princip zdymadel. Nachází se zde spektrum jednotlivých exponátů, které můžete sami ovládat a snadno tak pochopíte hlavní zákony hydromechaniky.

Přijď na to!

Nová interaktivní expozice, která je určena zejména dětem – ale nejen jim! Hravá kolekce tří desítek hlavolamů a vědeckých hraček nazvaná "Přijď na to!" trénuje kombinační schopnosti, postřeh, zručnost, kreativitu či paměť svých návštěvníků. Vyzkoušejte si, jak se hraje na originální bubínky! Protáhněte Berušku nebezpečným terénem a dostaňte ji v bezpečí domů! A co si třeba postavit vlastní Noemovu archu?

Historická expozice Škoda

Víte, kolik budov původně měla největší zbrojovka v monarchii? Že Škodovka vedle tanků vyráběla také kormidla pro zaoceánské lodě? Znáte někoho z rodiny Škodů? Víte, že nový kloubový trolejbus ŠKODA má stejnou přepravní kapacitu jako dopravní letadlo Boeing 737? Nebo kde se v Plzni projdete po prvním mostě na světě s celosvařovanou konstrukcí? V naší expozici ŠKODA se seznámíte s historickým vývojem Škodových závodů od jejich založení až do současné podoby. Doslova se projdete po časové ose a zastavíte u stěžejních okamžiků a výrobků, které okouzlily svět. Informace získáte z obrazových panelů, audio- a videosekvencí i dalších zdrojů. Uvidíte zrekonstruovanou parní turbínu z roku 1922 – kompletní a schopnou provozu; modely lokomotiv i samotné továrny, funkční modely trolejbusů, ukázky historického nářadí… Vytvoříte si tak představu o světovém věhlasu společnosti ŠKODA, její minulosti, současnosti, i budoucnosti.

Top Secret

Expozice, která umožní prozkoumat tu stranu společnosti, se kterou se běžně nesetkáváme: špiony, to, jak pracují, jaké techniky používají k proniknutí do našeho soukromí. Atmosféra je plná záhad. Jednáse o putovní expozici, ve které se návštěvník jakéhokoliv věku může dozvědět něco o vědě a bavit se při zkoumání takových oblastí, jako je například špionáž, zabezpečení, forenzika, kryptologie. Téma výstavy Top Secret – "Přísně tajné" - je využito jako jednotící médium, které spojuje exponáty zahrnující mnoho různých témat od jednoduchých kódovacích technik až po high-tech zařízení.

3D planetárium a expozice Vesmír

V areálu bývalé Škodovky vzniklo moderní interaktivní vzdělávací centrum. První 3D planetárium v České republice nanabídne trojrozměrné projekce na kulovou plochu i projekce na globus Science on a Sphere, jenž využívá vysoce profesionální snímky amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). Dalších 27 exponátů v originální expozici Vesmír vám ukáže blízký i vzdálený vesmír tak, jak ho pravděpodobně ještě neznáte. "Pohrát" si zde můžete s vodíkovou raketou, vyzkoušíte si gyroskop či skafandr, pochopíte, co se děje v nitru sopek nebo jak vypadá třeba vnitřek Slunce… I zde platí, že jen dívat se nestačí: neváhejte se exponátů dotknout! Vždyť právě tím, že s nimi budete manipulovat, pochopíte, jak fungují nejen ony, ale i přírodní zákony, které demonstrují.

Občerstvení

Při objevování vědy a techniky nezaškodí malá pauza na občerstvení – v našem baru nabízíme kávu, čaj, čokoládu, studené nápoje, něco malého na zub apod.

Obchod

Máte chuť pokračovat v poznávání i doma? Různé didaktické hry a hlavolamy si můžete zakoupit na naší recepci.

Programy pro školy

Školní skupiny si mohou vybrat některý z připravených programů a nechat se vést vyškoleným průvodcem, absolvovat prohlídku dle programu svého učitele, samostatně pracovat s pracovními listy nebo jen dle vlastního zájmu putovat od exponátu k exponátu.

Otevřeno každý den

pondělí - pátek       8:30 - 17:00
sobota     10:00 - 19:00
neděle     10:00 - 18:00

Techmania Science Center o.p.s.
Vstup z ulice U Planetária
MHD Zastávka Techmania
(15, 17, 18, 22)

Vstupenky

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Příměstský Tábor Plzeň 2024: Letní …

19.08.2024 - 23.08.2024
Plzeň

V srpnu 2024 se v Plzni odehrávají príměstské tábory, určené pro děti. Tyto tábory, organizované Kuba Cykloškolou, jsou…

CMMB & Iva Pazderková & Václav NOID…

04.10.2024 - 04.10.2024
Plzeň

CMMB (Cimbálová muzika Milana Broučka) naděluje fanouškům (a i sobě) další parádní koncert k 10. výročí její existence…

Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & B…

23.04.2024 - 23.04.2024
Plzeň

Kvalitou našlapanej a žánrově pestrej večírek se nezadržitelně blíží! V úterý 23.4. se na podiu Anděl Music baru utkají…

Královský košt Plzeň 2024

15.11.2024 - 15.11.2024
PARKHOTEL PLZEŇ – U…

Největší pultová degustace českých a moravských vín

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete