Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tři Češi představí veřejnosti světové objevy z dalekých expedic

14.05.2019 Praha

Myslíte si, že je na naší planetě už vše objeveno? Ukážeme vám, že to tak není! Zveme vás na debatu s trojicí výjimečných Čechů, kteří podnikají výpravy do nepřístupných koutů naší planety, a odhalují pro nás jejich tajemství. Veřejná debata Expedice Neuron - na cestě k objevům, se koná 14. 5. 2019 v 18 hodin v prostorách pražského CAMPu. O své zážitky z Expedic Neuron se podělí známý přírodovědec Jan Dungel, který v amazonské džungli objevil zapomenutý druh opice uakari, mladá polárnice Marie Šabacká, která v ledových pláních mapuje minulost a budoucnost naší planety, a Tomáš Jůnek s Arthurem Sniegonem, kteří se vydávají do rovníkové Afriky zachraňovat její poslední divočinu. Debatu moderuje známý cestovatel Petr Horký, a pořádá ji Nadační fond Neuron na podporu vědy. Zájemci se registrují na rsvp@nfneuron.cz, vstup je zdarma.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

"Rádi bychom české veřejnosti představili osobnosti, které cestování posouvají na jinou úroveň. Kvůli svému vědeckému záměru jsou ochotni vytrvale navštěvovat nehostinné a civilizaci nedostupné kouty naší planety, aby odtamtud přiváželi poznatky a objevy světového významu. Chceme ukázat, že věda je dobrodružství a Expedice Neuron jsou tady pro ty, kdo ji tak vnímají,” říká za pořadatele spoluzakladatelka NF Neuron Monika Vondráková.

Hosty známého moderátora a nadšeného cestovatele Petra Horkého bude přírodovědec a malíř Jan Dungel, milovník Amazonie, který v roce 2017 objevil v hlubinách brazilského pralesa opici uakari - druh, který byl naposledy Evropany spatřen v 19. století. Mladá polárnice Marie Šabacká povypráví o svém výzkumu ledovců, co nám říkají o stavu naší planety, ale také o tom, jaké je to prohánět se po ledových pláních na čtyřkolce  a pracovat v hlubokých mrazech s ledními medvědy v zádech. Zoologové Arthur Sniegon a Tomáš Jůnek představí veřejnosti, jak se bojuje s pytláky v Africe, proč se Češi vydávají chránit prales do Afriky a jak to vše souvisí například s pražskou tržnicí Sapa.

Projekt Expedice Neuron je příležitostí pro odvážné vědce, kteří potřebují nasbírat data z terénu kdekoliv po světě. Na vědeckou expedici věnuje NF Neuron obvykle částku až 1 000 000 Kč z prostředků mecenášů fondu. Šanci na úspěch mají smělé projekty s jasným vědeckým cílem. Nový ročník bude s předstihem oznámen. Vznik projektu Expedice Neuron inspiroval v roce 2015 slavný cestovatel Miroslav Zikmund. Fond podpořil již osm úspěšných expedic do různých koutů naší planety, a to v celkové hodnotě 2,8 milionů korun. Více na www.nfneuron.cz/cs/expedice-neuron.

Událost můžete sdílet také na facebooku.

Další akce v okolí

Přivítejte na Pražském hradě máj sk…

01.05.2024 - 01.05.2024
Svatováclavská vinice v…

První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého…

Den v růžovém Praha

02.05.2024 - 02.05.2024
Praha

Společenský večer s bohatým rautem a degustací nejlepších rosé a perlivích vín.

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete