Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

TrutnOFF BrnoON oznamuje první kapely - Brno

18.08.2022 - 21.08.2022 Brno

TrutnOFF vybubnovává první kapely. Přijedou Sisters of Mercy, undergroundové legendy, ale i Aneta Langerová. Festival v srpnu obohatí Rybova mše vánoční.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
vojenský areál v Pisárkách Na Střelnici, Pisárecká 480/11, Brno
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-město
Obec
Brno

Fotogalerie k článku

Jedna z nejstarších nejen rockových přehlídek u nás, TrutnOFF BrnoON, která se před třemi lety po sporech s místní radnicí přestěhovala do Brna "Na Střelnici", se letos opět uskuteční tradičně okolo výročí sovětské okupace od 18. do 21. srpna a oznamuje první kapely. I v čase pandemie se festival uskutečnil "době navzdory" a počtem účinkujících byl největší přehlídkou covidového léta 2020 i 2021. Na jeho půdu se letos vrací i zahraniční hosté. Známá přehlídka s vyhlášenou specifickou atmosférou, která navazuje na mnohaletou tradici srpnových "indiánských" setkání v podhorském Trutnově, nezapírá ani na "nových lovištích" své undergroundové kořeny a potvrzuje svoji rozmanitou dramaturgii. Vedle anglických Sisters of Mercy zde premiérově vystoupí Aneta Langerová nebo proběhne Rybova mše vánoční.

"Ač v horách leží metr čerstvého sněhu, na jihu, kam jsme před třemi lety přestěhovali naše ležení, už cvrlikají ptáci a jsou cítit závany jara. Tak nastává náš čas a nic nebrání tomu abychom vybubnovali první kapely. Do našeho ležení u Sun River přijedou v srpnu kultovní Sisters of Mercy. Kapela, jež spojila underground s popem a protkala jej temností a elektronikou, která jejich hudbě dodává současný zvuk," uvádí zakladatel festivalu Martin Geronimo Věchet. "Jsme rock'n'rollová kapela. A popová kapela. A industriální groove stroj. Jsme intelektuální bohové lásky. A občas odehrajeme koncerty," říkají o sobě Sisters of Mercy. Skupina zahraje v Brně poprvé.

TrutnOFF BrnoON Festival je známý nejen svoji atmosférou, ale i netradičními hosty, včetně náčelníka Vaclava Havla, které vedle sebe běžně na rockových přehlídkách nezažijete. V minulosti zde bylo možné například vedle Faith No More, Korn, Patti Smith, The Prodigy, Iggyho Popa či Sepultury slyšet a spatřit třeba Waldemara Matušku, Jiřího Suchého, komika Felixe Holzmanna, Ivana Mládka či Evu Pilarovou, jak se objímá s legendárním hudebníkem Johnem Calem z Velvet Underground. Na jednom pódiu se zde vystřídali třeba Václav Hybš s Karlem Štědrým a orchestrem s elektroswingovými Parov Stelar. Na festivalu pravidelně vystupuje Ondřej Havelka s Melody Makers.

Festival si od svého vzniku nezakládá pouze na jednom hudebním směru, ale specificky širokém rozpětí. A nejinak tomu bude i letos. Vedle prvních zahraničních headlinerů prozrazuje přehlídka i první domácí jména ze své pestrobarevné škatulky neboli čelenky. "Vedle Sisters of Mercy letos třeba proběhne Vánoční mše nebo u nás premiérově vystoupí Aneta Langerová. Vyslyšíme tak nesmělé přání našeho náčelníka, který se již před lety s úsměvem přimlouval za vystoupení Anety na festivalu. Až nyní jsme k tomu dospěli a splácíme tím náš dluh," uvádí Martin Věchet.

Dalšími tuzemskými kapelami, které pořadatelé oznamují jsou Michal Prokop & Framus Five, Hudba Praha s Michalem Ambrožem, undergroundová legenda The Primitives Group nebo současná avantgardní skupina Vítrholc seskupená okolo novináře Karla Škrabala. Po letech se na horkou půdu vrátí také Vypsaná fixa. Premiérově na "Fótrovi festivalů" vystoupí Povodí Ohře či Circus Problem. V rámci festivalu proběhne i Ryboffka, neboli Rybova mše vánoční. "Už po tři roky se Rybovka bohužel nemohla uskutečnit v brněnské pasáži u HaDivadla tradičně před Vánocemi, tak ji uskutečníme v srpnu. A to s rozšířeným ansáblem a bicím sólem několika bubeníků," uvádějí k tomu pořadatelé.

Již po dvě léta pořadatelé i návštěvníci potvrzují, že pověstného Ducha festivalu lze přenést jinam a tvoří jej především lidé. "Děkujeme našim squaw a bojovníkům za skvěle přenesenou specifickou atmosféru festivalu na nová loviště mezi stromy k Sun River," vzkazují pořadatelé. Festival v minulém roce podpořila i kancelář slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a podporu festivalu vyjádřila rovněž bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Vstupenky si lze objednat za nyní nejnižší a stále vánoční cenu 1400 Kč. na stránkách festivalu. Pořadatelé tradičně zachovávají i trutnoffskou tradici, kdy je při objednání devíti vstupenek desátá zdarma.

 

Geronimo Tribe

Eva "Lipová" Navrátilová – organizátorka festivalu

Marta "Indiánka" Věchetová Vrbová – organizátorka festivalu

Martin "Geronimo" Věchet – zakladatel festivalu

+420 608 711 710

Mapa

Další akce v okolí

15. ročník Brno Art Week 2024

22.04.2024 - 28.04.2024
Galerie TIC

Brno Art Week je platformou, která každoročně organizuje jedinečný festival věnovaný výtvarnému umění. Brněnská muzea,…

Expediční kamera 2024 - Brno

24.04.2024 - 24.04.2024
Brno

Expediční kamera míří do Brna! Největší cestovatelská a outdoorová akce a nejlepší filmy sezóny z celého světa s…

Urban Challenge 2024 - Brno

24.05.2024 - 25.05.2024
Areál Integrované…

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Královský košt 2024 - Brno

02.11.2024 - 02.11.2024
Hotel Continental Brno

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete