Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Turbulence v Otevřené zahradě aneb Představujeme unikátní hudební nástroj

16.06.2013 - 31.07.2013 Brno

V Otevřené zahradě je unikátní větrný nástrojV neděli 16. června proběhlo v rámci festivalu Expozice nové hudby (Filharmonie Brno) rozeznění instalace "Turbulence", jejímž autorem je Jiří Suchánek. K vidění a poslechu bude v Otevřené zahradě Nadace Partnerství do konce července.Netradiční hudební nástroj se skládá z celkem sedmi větrníků, které snímají proudění větru a svou rotaci…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Otevřená zahrada, Údolní 33, Brno
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-město
Obec
Brno

Fotogalerie k článku

V Otevřené zahradě je unikátní větrný nástroj

V neděli 16. června proběhlo v rámci festivalu Expozice nové hudby (Filharmonie Brno) rozeznění instalace "Turbulence", jejímž autorem je Jiří Suchánek. K vidění a poslechu bude v Otevřené zahradě Nadace Partnerství do konce července.

Netradiční hudební nástroj se skládá z celkem sedmi větrníků, které snímají proudění větru a svou rotaci převádí na zvukovou pulzaci jednotlivých tónů. Kvalita zvuku je tak dána nejen silou, ale i směrem větru. Ve tmě dokonce větrníky svítí. Instalace je mobilní a využívá bezdrátové technologie, což umožňuje umístění na nejrůznější místa v přírodě i ve městech.

"Větrná hudba vznikající v prostoru instalace Turbulence je nevypočitatelná, neustále se vytvářející zvuková struktura generovaná větrem v danou chvíli a v daném prostoru. Větrem rozložený akord celého pole větrníků je určován směrem větru. Turbulentní chaos přírody je sonifikován pomocí řádu digitálního kódu. Přírodu a její rytmus vidím jako katalyzátor technologických (r)evolucí," říká autor Jiří Suchánek.

Turbulence je k dispozici denně (včetně víkendů) od 10 do 18 hodin v rámci vstupu do Otevřené zahrady Nadace Partnerství. 

Dvanáct stanovišť, nespočitatelná zábava

Nadace Partnerství představuje projekt nesoucí název OTEVŘENÁ ZAHRADA. Skládá se ze dvou částí. Jednou je poradenské centrum, potažmo samotná pasivní budova, která celému prostoru zahrady vévodí. Jedná se o názorný příklad moderního a zeleného stavění. Tou druhou pak je venkovní "výukové hřiště" s dvanácti interaktivními stanovišti, která jsou rozdělena do čtyř tematických skupin – Země, Voda, Vzduch a Slunce. Už samotné názvy stanovišť napoví, oč v nich půjde. A nezapomeňte: Kdo si hraje, nezlobí. Tak neváhejte a přijďte se, milé děti, naučit něco nového a zažít něco neopakovatelného.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

PONOŘ SE aneb oslava 3. narozenin d…

04.05.2024 - 04.05.2024
areál Nové Zbrojovky…

Dvě představení a workshopy. Určeno pro děti od 6 let a jejich rodiče. Kde: Industra a její okolí (Lazaretní 925/9,…

Letní Víno z blízka: večer se spolk…

16.05.2024 - 16.05.2024
Otevřená zahrada,…

Přijďte 16. května 2024 prozkoumat zákoutí Otevřené zahrady v Brně se sklenkou v ruce a užít si pohodový večer s vinaři…

24. Filmový festival Fakulty inform…

17.05.2024 - 17.05.2024
Brno

Téma letošního 24. ročníku Filmového festivalu Fakulty informatiky Masarykovy univerzity (FFFI MU) nese název “Tohle si…

Piknik festival Brno 2024

18.05.2024 - 18.05.2024
Brno

Piknik Festival poprvé v Brně! Připravte si nejen chuťové pohárky, čeká vás taky mnoho zábavy!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 2. květen

Dnes má svátek Zikmund

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete