Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Biskupský dvůr - MZM

30.10.2013 - 02.02.2014 Brno

Výstava zavede návštěvníka do období vrcholného středověku, mezi hrnčíře a jejich méně obvyklé výrobky, jako jsou kamnové kachle, akvamanile a drobná plastika. Tyto exponáty tvoří důležitou část archeologických sbírek především Moravského zemského muzea a Muzea města Brna. Na jejich restaurování se podíleli studenti Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně, oboru restaurování keramiky.     První…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Biskupský dvůr - MZM
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-město
Obec
Brno

Fotogalerie k článku

Výstava zavede návštěvníka do období vrcholného středověku, mezi hrnčíře a jejich méně obvyklé výrobky, jako jsou kamnové kachle, akvamanile a drobná plastika. Tyto exponáty tvoří důležitou část archeologických sbírek především Moravského zemského muzea a Muzea města Brna. Na jejich restaurování se podíleli studenti Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně, oboru restaurování keramiky.
     
První část výstavy je zaměřena na soubor restaurovaných kamnových kachlů, který pochází z archeologického výzkumu dvou hrnčířských pecí na Kapucínském nám. 5 v Brně, datovaných do 15. až počátku 16. století.
Jedná se většinou o kachle komorové s  čelní vyhřívací stěnou reliéfně zdobenou motivy heraldickými (lev, lev s orlicí – tzv. aliance, orlice na štítě, dvouhlavý orel),  žánrovými: (štvanice, trubač) či náboženskými (sv. Jiří v boji s drakem, Adam a Eva, Zmrtvýchvstání – lev s mláďaty). Restaurátorské práce na těchto exponátech probíhaly v letech 2011 – 2013. Součástí výstavy je replika gotických kamen, která byla vytvořena studenty a pedagogy v rámci výuky.

Druhá část výstavy je věnována specifickým výrobkům středověkých  hrnčířů, tzv. akvamaniliím a drobné keramické plastice. Akvamanile jsou nádoby v podobě zvířete, jezdce na koni, nebo bájné bytosti kentaura. Ve zjednodušené a méně kvalitní formě kopírují církevní kovové konvice na liturgické omývání rukou z klášterních a chrámových trezorů a pravděpodobně sloužily stejným způsobem při stolování v panském prostředí. Mezi novějšími nálezy z Brna se objevuje několik dalších zvířat, např. beran, ježek (v několikerém provedení), snad kapřík, či dokonce pohádkové zvíře drak.

Drobná hrnčířská plastika sloužila jako dětská hračka, ale také jako drobnost náboženského, votivního charakteru, která mohla být levně prodávána na poutích a jarmarcích. Nejčastěji se v archeologických nálezech objevuje lidská plastika zastoupená různými druhy panenek, madonek či "mníšků". Plastiku zvířecí pak představují zejména koníčci a spojením obou vzniká oblíbená plastika jezdecká v podobě různých forem koníčků s jezdci v sedle.
Všechny tyto předměty by nebyly tím, čím jsou, bez šikovných rukou restaurátorů, kteří  z nevzhledných střepů, fragmentů a torz dokázali vzkřísit tato středověká dílka znovu v život.

Během výstavy se návštěvníci mohou těšit na videoprojekci o restaurování kachlů, na prodej replik vystavených předmětů a na dětskou "hrnčířskou dílnu" jako doprovodný program pro děti.

Otevírací doba a vstupné

zde

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Příměstský Tábor Brno 2024: Léto Pl…

12.08.2024 - 16.08.2024
Brno

V srpnu 2024 se v Brně a jeho malebném okolí konají príměstské tábory pro děti. Tyto tábory, pořádané Kuba Cykloškolou,…

Letní Víno z blízka: MEDITRINA - ví…

08.08.2024 - 08.08.2024
Otevřená zahrada,…

Čtvrteční večer 8. srpna 2024 sice nebude jen o ženách, ale rozhodně bude o vínech, které ženy vybraly. 2,5 hod dlouhou…

Letní Víno z blízka: večer s vinaři…

22.08.2024 - 22.08.2024
Otevřená zahrada,…

Rakouské vinaře máme rádi! A tak jsme je pozvali do Otevřené zahrady v centru Brna na večer 22. srpna 2024. Volnou…

Letní Víno z blízka: večer se spolk…

05.09.2024 - 05.09.2024
Otevřená zahrada,…

Zažijte 5. září 2024 večer festivalového seriálu Víno z blízka se sklenkou v ruce a s vinaři, kteří hospodaří…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete