Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vánoční představení se Spejblem a Hurvínkem - Praha

15.12.2021 - 22.12.2021 Divadlo Spejbla a Hurvínka

Vánoční nadílka se blíží, cha chá! Spejbl a Hurvínek ale nadělují už nyní. Úspěšná tradice pokračuje, přijďte ozdobit vánoční stromeček Spejbla a Hurvínka.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Dejvická 38, Praha 6, 160 00
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
web
www.spejbl-hurvinek.cz

Fotogalerie k článku

Do Štědrého dne sice ještě pár dní zbývá, Spejbl a Hurvínek ale nadělují už nyní. Pro své fanoušky nachystali hned několik dárků. Ti nejmladší se mohou zapojit do obrázkové tomboly o ceny, která bude probíhat během víkendových představení hry "Štědrý den u Spejblů". Nechte na sebe dýchnout atmosféru těch pravých Vánoc
a zavzpomínejte spolu se svými dětmi na své dětství s oním krásným "těšením se" ve společnosti oblíbených hrdinů. Zájem o představení je veliký, proto s nákupem vstupenek určitě neváhejte. Malí i velcí příznivci divadla mohou oběma loutkám opět pomoci ozdobit jejich vánoční stromeček umístěný na lavičce před divadlem v pražských Dejvicích. Tato tradice Divadla Spejbla a Hurvínka se setkala v minulosti s velkým ohlasem, a proto nemůže chybět ani letos. Nemáte ještě nadílku pro vaše blízké? Zajděte k pokladně divadla, kde můžete zakoupit ty nejlepší vánoční dárky "od Spejblů". Dárkové vstupenky na představení dle vlastního výběru vykouzlí úsměv na tváři každého obdarovaného. Není divu, když trampoty pana Spejbla a malého Hurvínka baví publikum už více než sto let. A ani v roce 2022 tomu nebude jinak.


Představení "Štědrý den u Spejblů" je díky obrázkové tombole opravdu štědré

Spejbl a Hurvínek tentokrát připravili bohatou vánoční nadílku nejen na pódiu, ale potěší i tři šťastlivce z řad diváků. V rámci víkendových představení hry "Štědrý večer u Spejblů" proběhne tombola o tři krásné ceny. Jak se mohou diváci zapojit? 

"Stačí, když při návštěvě těchto představení přinesou malí diváci namalovaný a podepsaný obrázek
s tematikou našich dřevěných hrdinů a Vánoc, který odevzdají u šatny divadla. O přestávce pak budou vylosováni tři výherci. Dva získají audio příběh – CD s příběhem Hurvínka, třetí ke zmíněnému CD navíc získá i dvě dárkové vstupenky platné do konce sezóny 2021/2022 na představení dle vlastního výběru," říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka. 

Tombola je součástí představení hry "Štědrý den u Spejblů", která se hraje v těchto víkendových termínech:

18.12. sobota – 10:30, 14:00 a 16:30

19.12. Neděle – 10:30, 14:00 a 16:30

Pokud víkendová představení nestihnete, nemusíte smutnit. Hru "Štědrý večer u Spejblů" můžete spolu se svými dětmi zhlédnout i v následujícím týdnu od pondělí 20. do středy 22. prosince, vždy od 10 hodin. S nákupem vstupenek ale určitě neváhejte, o představení je tradičně veliký zájem a místa se rychle vyprodávají. Zavzpomínejte si společně na atmosféru Vánoc svého dětství, kdy i vás Spejbl a Hurvínek dokázali pobavit a potěšit.

 Zdobení vánočního stromečku Spejbla a Hurvínka zaznamenalo minulý rok velký ohlas, proto nechybí ani letos 

Po obrovském zájmu v loňském roce budou mít Spejbl a Hurvínek opět svůj stromeček nejenom na pódiu, ale i před divadlem. K vánoční atmosféře přispěje i ten umístěný u bronzové lavičky se sousoším Spejbla a Hurvínka před vstupem do divadla. Nenechte své oblíbené hrdiny "ve štychu" a pomozte jim i letos jejich vánoční stromeček ozdobit. Zapojit se může každý! Přineste ozdůbky – nejlépe vlastnoručně vyrobené – a zavěste je na větvičky, aby i vaši oblíbení hrdinové měli ty nekrásnější Vánoce. 

"Nejenom Spejbl s Hurvínkem vám přejí, ať jste si o Vánocích blízcí a podaří se vám zapomenout na starosti, které nás mnohdy obklopují. Hodně zdraví a taky trochu toho štěstí v nadcházejícím roce 2022. A především – zase brzy na viděnou!" dodává Denisa Kirschnerová.

Darujte svým blízkým kousek svého dětství v podobě zážitků z představení nestárnoucího Spejbla a Hurvínka

Dopřejte svým dětem Vánoce, jaké jste měli i vy, když jste byli ještě malí. Ty nejlepší dárky jsou přece takové, co na tváři obdarovaného vykouzlí úsměv. A přesně takovým jsou dárkové vstupenky do Divadla Spejbla a Hurvínka. Umožní těm, jež máte rádi, prožít kouzelné chvíle plné smíchu a radosti ve společnosti oblíbených hrdinů. V Divadle Spejbla a Hurvínka se totiž zastavil čas, a stejně jako v dětství rozesmáli vás a vaše rodiče či prarodiče, potěší nyní i vaše potomky. 

Dárkové vstupenky si můžete zakoupit v pokladně Divadla Spejbla a Hurvínka, nebo je objednat telefonicky a obratem obdržet poštou. Cena za jeden dárkový poukaz je 250 Kč. Můžete si jich objednat libovolný počet a obdarovat jimi třeba i celou rodinu. Poukaz lze vyměnit za vstupenku na rodinné víkendové nebo na představení pro dospělé. Obdarovaný si tak sám vybere takový titul i termín, které mu budou nejlépe vyhovovat. Platnost nově zakoupených kupónů je prodloužena až do konce příští divadelní sezóny, tedy do června 2022. 

V pokladně Divadla Spejbla a Hurvínka zakoupíte také drobné upomínkové předměty, které rovněž poslouží jako milý dárek. 

Pokladna divadla je otevřena v těchto termínech: 

Pondělí: 13:00–18:00

Úterý až pátek: 9:00–14:00, 15:00–18:00

Sobota a neděle: 9:30–11:30, 12:00–17:00 

A jak obvykle probíhá tradiční Štědrý večer u Spejblů?

Kapr, na kterého se celý den těší, se každoročně dostane na svobodu – ať už vlastním přičiněním, nebo z rozhodnutí obou našich hrdinů. Na sváteční tabuli jej pak nahradí rybí filé s bramborovým salátem, ovšem na naplánovanou poklidnou sváteční večeři dojde málokdy. Obvykle po uhašení požáru a uklizení střepů zachrání Spejbla a Hurvínka svým pozváním paní Kateřina s Máničkou. Vše tak nakonec dobře dopadne a kouzlo Vánoc přeci jen zvítězí.

VÁNOCE U SPEJBLŮ – TROCHA HISTORIE Z DIVADELNÍHO ARCHIVU

 Ačkoliv byla během stoleté existence spousta příležitostí je s podivem, že vyloženě vánoční hry jsou v repertoáru Divadla S+H spíše výjimkou. Má to ale své opodstatnění – takovéto hry se dají hrát pouze v malém úseku sezóny, což pro provoz divadla není moc praktické. V podstatě jediný ryze vánoční titul představuje hra od hra Ondry Lážnovského a Denisy Kirschnerové Štědrý den u Spejblů, která měla premiéru v roce 2013 (a na repertoáru je i letos). 

Tak napůl bychom mezi vánočně laděná představení mohli počítat i klauniádu Vánoce u Spejblů autorského tria Jiří Středa – Luboš Homola – Pavel Grym s premiérou v roce 1985. Poloviční proto, že se pouze s malou obměnou vizuálních čísel hrála pod názvem Hip, hip, hurá, Hurvínek i mimo prosinec. Anebo také jednorázový projekt – inscenaci uvedenou na Silvestra roku 1926 (tedy když bylo Hurvínkovi nějakých sedm měsíců) s výstižným názvem Hurvínkův vánoční dýchánek + Spejblova sylvestriáda (ono písmenko ypsilon bylo dost možná použito schválně, aby lépe demonstrovalo to, co diváky čekalo).

Samozřejmě se ale téma Vánoc stalo součástí řady dalších her. Například v revuální hře Historky z cestovního kufru z roku 1963 se poprvé objevila oblíbená Kirschnerovská scénka s vánočním lovením kapra z necek (později přebírána do dalších revuálních pořadů) a v roce 1977 měla premiéru hra Hurvínek a dvanáct měsíců, která popisovala lidové obyčeje v průběhu celého roku a Vánoce v ní samozřejmě nemohly chybět.

Obdobně jako na prknech divadla se pozřídku objevuje téma Vánoc i ve zvukových nahrávkách Divadla Spejbla a Hurvínka. Zvukovou obdobou hry Hurvínek a dvanáct měsíců se tak stalo dvojalbum Z Hurvínkova kalendáře a na malé (krátkohrající) vinylové desce (tzv. SP) je k slyšení také již zmíněný Vánoční kapr u Spejblů.

V sedmdesátých letech minulého století pak vznikly další dvě malé nahrávky – Zcela nezvyklé Vánoce, která nás poučí o tom, co je na Vánocích to nejdůležitější a velmi půvabný titul Mániččin vánoční stromeček, v němž pan Spejbl předvede originální postup, jak vyřešit chybějící větev u vánočního stromečku. 

Na další velký vánoční titul si fanoušci museli počkat až do roku 2000, kdy vyšla nahrávka Heleny Štáchové a Jiřího Tušla Jak Hurvínek s Máničkou čekali na Ježíška. Jedná se o první ucelenou velkou vánoční nahrávku Divadla S+H o tom, co se stane, když se Spejbl a Hurvínek rozhodnou připravit si Vánoce včetně štědrovečerní večeře sami. Vánoce se oslavili i v rámci titulu Hurvínkův dřeváček autorek Denisy Kirschnerové a Heleny Štáchové z roku 2006.

Vyšly také dva kompilační tituly, které obsahovaly výběr z již zmiňovaných nahrávek. Jako první se z nové kompilační CD řady v roce 1995 objevila nahrávka Vánoce u Spejblů a v roce 2017 nahrávka Hurvínkovy veselé Vánoce. Kromě těchto příběhových nahrávek vzniklo také CD Hurvínek zpívá koledy s celkem 23 koledami vydané v roce 1998.

Spejbl s Hurvínkem se objevili také coby hosté televizních silvestrovských pořadů a také ve vánočních povídáních v různých pořadech s jejich interprety.

V neposlední řadě je třeba připomenout rovněž vánoční díly večerníčků, a to Příliš štědrý večer ze seriálu Na návštěvě u Spejbla a Hurvínka z roku 1972 a díl Vánoční dárek ze seriálu Hurvínkův rok (2003).

O něco zajímavější je pak produkce německé televize, která v roce 1981 natočila zhruba půlhodinový hudební pořad Gute Laune mit Music: Weihnachtsfreuden, ve kterém se výstupy Spejbla, Hurvínka a Máničky prolínaly se zpěvy Hanky Zagorové a německé zpěvačky Paoly. V roce 1987 pak byli naši hrdinové přizváni do německého vánočního pořadu Zwischen Frühstück und Gänsebraten.Z knižní produkce zmiňme především krásně a bohatě ilustrovanou publikaci Vánoce u Spejblů (dosti frekventovaný název, že?) z roku 1929, nebo knižní obdobu večerníčkového seriálu Hurvínkův rok.

 

PROGRAM DIVADLA SPEJBLA A HURVÍNKA

Středa 15.12. 10:00 + 14:30 Štědrý den u Spejblů

Čtvrtek 16.12. 10:00 + 17:00 Štědrý den u Spejblů

Pátek 17.12. 10:00 Štědrý den u Spejblů

Sobota 18.12. 10:30 + 14:00 + 16:30 Štědrý den u Spejblů

Neděle 19.12. 10:30 + 14:00 + 16:30 Štědrý den u Spejblů

Pondělí 20.12. 10:00 Štědrý den u Spejblů

Úterý 21.12. 10:00 Štědrý den u Spejblů

Středa 22.12. 10:00 Štědrý den u Spejblů

Další akce v okolí

Barokní podvečery - Il Pianto Amoro…

18.04.2024 - 18.04.2024
Císařský sál

Árie z oratorií A. Caldary a A. Stradelly & kantáta L᾿Orfeo A. Scarlattiho

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete