Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Veletrh vědy - Pva Expo Praha Letňany

08.06.2017 - 10.06.2017 Praha

Veletrh vědy přinese novinky a zajímavosti od více než 80 vystavovatelů - vědeckých pracovišť, firem, science center i univerzit na jednom místěVeletrh vědy je největší populárně naučná akce v ČR, která se uskuteční od 8. do 10. června 2017 na pražském výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Akce, kterou již třetím rokem pořádá Akademie věd ČR, se bude i letos zabývat vědou ve všech jejich…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Pva Expo Praha Letňany
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Veletrh vědy přinese novinky a zajímavosti od více než 80 vystavovatelů - vědeckých pracovišť, firem, science center i univerzit na jednom místě

Veletrh vědy je největší populárně naučná akce v ČR, která se uskuteční od 8. do 10. června 2017 na pražském výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Akce, kterou již třetím rokem pořádá Akademie věd ČR, se bude i letos zabývat vědou ve všech jejich podobách a nabídne svým návštěvníkům to nejzajímavější ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů.

(Praha) Výlet do vesmíru v multimediální show, exkurze do jaderného reaktoru díky virtuální realitě, největší dron ve střední Evropě v akci, Klamárium plné optických klamů či návštěva středověkého Pražského hradu prostřednictvím detailních animací – to jsou jen střípky z programu Veletrhu vědy, který však není pouze o zábavě. Nabídne také kariérní zónu s informacemi o pracovním uplatnění absolventů, zónu pro pedagogy, setkání s vědci, workshopy či přednášky. Letošní novinkou budou panelové diskuse na témata současné společnosti a špičkového výzkumu s moderátorem Václavem Moravcem a předními odborníky české vědy. Vstup na Veletrh vědy je zdarma.

"Třetí ročník Veletrhu vědy odhalí široké veřejnosti to nejzajímavější, co může česká věda v současné době nabídnout. Vědecká pracoviště Akademie věd ČR zde odprezentují horké novinky ze svých výzkumů," vysvětluje PhDr. Kateřina Sobotková, ředitelka Divize vnějších vztahů Střediska společných činností Akademie věd ČR. Nová multimediální show s průvodci Pavlem Suchanem z Astronomického ústavu AV ČR a hercem Pavlem Liškou přenese návštěvníky do vesmíru. Ve speciálně vybaveném sále čeká zájemce videomapping, video prohlídka nad planetu Zemi k nejbližší hvězdě Slunci včetně prolétnutí Sluneční soustavou až ke vzdáleným galaxiím. Unikátní expozice virtuální reality Akademie věd ČR umožní exkurzi do jaderného reaktoru. To vše díky schematickému 3D modelu, který bude mít na Veletrhu vědy svou premiéru. Kromě reaktoru nechá návštěvníky virtuální realita nahlédnout také do tajů botaniky nebo astronomie. Veletrh dále zprostředkuje setkání s roboty nové generace, kteří rozumí lidské řeči.

Psychologický ústav AV ČR představí výstavu Klamárium plnou zábavných optických klamů. Expozice Zmizelá středověká Praha v podání Archeologického ústavu AV ČR ukáže prostřednictvím detailních animací, jak vypadal středověký Pražský hrad, jak se stavěly pilíře Karlova mostu nebo jaké dnes již zaniklé památky zdobily středověkou Prahu. Ústav experimentální botaniky AV ČR představí laboratorní pěstování rostlin ve skle a tajemství rostlinných buněk pod mikroskopem. Ústav fyziky materiálů AV ČR ukáže pokusy znázorňující účinky elektrického i mechanického napětí a představí neobvyklé chování materiálů. Mnoho zajímavostí představí také další špičková pracoviště AV ČR, kterých bude v letošním roce vystavovat kolem třiceti.

Jak bude vypadat energie budoucnosti? Jak čelit přírodním hrozbám a jak co nejvíce minimalizovat jejich ničivý dopad? Jaké jsou evropské vesmírné cíle pro 21. století? Je opodstatněný strach z islamizace? Na tyto otázky bude hledat odpovědi moderátor Václav Moravec s předními odborníky české vědy v panelových diskusích. Účast v panelech přijali Dana Drábová, Martin Mikeska, Vladimír Wagner, Josef Stemberk, Jiří Borovička, Miroslav Tesař, Bronislav Ostřanský, Václav Cílek, Ondřej Beránek, Jiří Grygar, Ondřej Santolík a Pavel Toufar.

Univerzity ukáží středoškolákům a dalším zájemcům o studium, jak by mohla vypadat jejich budoucnost ve vědě. Představí své nejzajímavější obory a na praktických ukázkách dokáží, že studium vědy není nuda. Expozici s bezpilotními drony si připravila Přírodovědecká fakulta UK. Na veletrhu naučí zájemce drony ovládat díky bezpečnému trenažéru a předvede také exkluzivní exponát – největší dron ve střední Evropě v akci. Technická univerzita Liberec uvede současné úspěchy v přípravě nanovláken a jejich použití, na místě bude dokonce probíhat jejich samotná výroba. Nabídku univerzit doplní MayDay Career day, který bude vysokoškolské studenty a absolventy vědecko-technických oborů informovat o možnosti pracovního uplatnění nejen v oblasti vědy v České republice i zahraničí. Zóna pro pedagogy zájemcům z řad učitelů nabídne zajímavé přednášky, workshopy, diskuze s kolegy a další příležitosti k rozvoji vlastních schopností pedagogů.
 
Science centra pobaví mnoha vědeckými "vychytávkami". Návštěvník tak nemusí jezdit po celé České republice, na Veletrhu vědy uvidí pestrý výběr z exponátů. A komerční firmy letos poprvé odprezentují využití vědeckých výsledků v praktickém životě.

Na Veletrhu vědy najde zábavu každý, koho baví objevovat nejnovější technické novinky, poznávat zákonitosti fungování přírody i lidské společnosti, kdo hledá svou vysokou školu či uplatnění jako absolvent nebo by chtěl podebatovat se špičkovými odborníky o jejich každodenní práci. Na své si přijdou i ti nejmenší v koutku Veselé vědy.

Veletrh vědy se uskuteční od 8. do 10. června 2017 na pražském výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Vstup na veletrh je zdarma.

O Veletrhu vědy:
Veletrh vědy je největší populárně naučná akce v ČR, kterou každoročně pořádá Akademie věd ČR. Zabývá se vědou ve všech jejích podobách a nabízí svým návštěvníkům to nejzajímavější ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů. Akce prezentuje široké veřejnosti v jeden čas na jednom místě to nejzajímavější, co může česká věda nabídnout. Cílem Veletrhu vědy je nejen popularizovat vědu, ale také podpořit nábor nových studentů, uplatnění absolventů a rozvoj pedagogů. Ve svých panelových diskusích se zamýšlí nad tématy současné společnosti a špičkového výzkumu. Díky rozsáhlému programu se stává komplexní událostí pro podporu vědy v ČR.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Velikonoční víkend v Mandarin Orien…

30.03.2024 - 31.03.2024
Praha

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě tradičních velikonočních…

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Comic-Con Prague 2024

05.04.2024 - 07.04.2024
Praha

Legendární událost Comic-Con popáté v Praze! Nejslavnější popkulturní festival se zaměřuje na filmy a seriály, hry,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete